Opvoeden is niet makkelijk, je bent natuurlijk naast ouder ook nog gewoon mens. Met je eigen historie en je eigen bagage. Soms zit je gewoon even vast of weet je niet hoe je iets anders kan aanpakken om het beter op te lossen. Dat is waar een opvoedcoach je zou kunnen helpen!

Een opvoedcoach als opvoedondersteuning

Jij weet over het algemeen het beste wat voor jou, én jouw gezin werkt. Alleen soms heb je even een duwtje nodig van iemand anders. Die je misschien wat extra handvatten geeft zonder gelijk een mening klaar te hebben. Vaak als je om hulp vraagt in je omgeving krijg je een antwoord gekleurd met hun mening: “Je moet het zo doen, want vroeger deden wij het ook zo.”

Je moet het zien als iemand die jou helpt het plezier in het opvoeden (weer terug) te krijgen. Zodat jij en je gezin een fijne thuissituatie hebben waarin iedereen graag thuis komt.

Zo’n coach kan handig zijn voor iedereen die voor kinderen zorgt: moeder, vader maar misschien ook opa of oma die (veel) zorg draagt voor de kinderen.

Met wat voor vragen kun je terecht bij een opvoedcoach?

Leuk verhaal allemaal, maar met wat voor vragen kun je nou terecht bij zo iemand?

  • Hoe zorg ik dat mijn kind luistert naar mij (zonder te schreeuwen)?
  • Hoe help ik mijn peuter om (langer) aan tafel te laten zitten?
  • Hoe krijg ik mijn kind weer aan het eten?
  • Ik krijg mijn kind nooit rustig naar bed gebracht, het is altijd gedoe!
  • Hoe leer ik mijn dreumes of peuter zelfstandig te spelen zodat ik niet de hele tijd geclaimed wordt?
  • Hoe kunnen we stoppen met van alles een machtsstrijd/ruzie te maken?
  • Mijn baby wil niet slapen, wat kan ik er mee doen?
  • Hoe help ik mijn kind bij zindelijk worden, ik wordt er moedeloos van?!?

Bij een opvoedcoach kan je dus met héél veel vragen terecht, over kinderen van elke leeftijd. Geen vraag is te gek of dom, en de coach zal altijd een antwoord mét jou gaan zoeken. Dat goed is voor jouw en je gezin, want niet voor iedereen is het antwoord hetzelfde. Iedereen heeft natuurlijk zijn eigen manier van opvoeden, zijn eigen normen en waarden, zijn eigen doelen.

Hoe gaat zo’n traject in zijn werk?

Als je meer dan een korte vraag hebt waar je mee zit is het verstandig om echt een coachingstraject in te gaan, dat begint met een intake en zal daarna nog een aantal sessies volgen. Meestal zal opvoedcoaching bij jou thuis plaats vinden maar geef het altijd aan wat voor jou prettig is en bespreek de mogelijkheden.

Een middagje meekijken

Wat in sommige gevallen óók heel handig kan zijn, is een middagje mee kijken. Of een avondje als het om het slapen gaat natuurlijk. Je kent het vast: Jo Frost, Supernanny, die komt een paar uurtjes met de ouders mee kijken en ziet zo gelijk waar de verbeteringen liggen. De ouders krijgen zo wat tips en truucs hoe ze bepaalde dingen anders kunnen oplossen.

Je zult vaak zien dat kinderen een spiegel vormen van de ouders, ze zullen ook altijd reageren op de houding die de ouders hebben. Of de emoties die de ouders voelen. Zelfs dingen waar je je niet altijd bewust van bent. Door een coach mee te laten kijken krijgt de coach een veel beter beeld en kan je dus ook beter ondersteunen.

Kan het ook online, wanneer het mij uitkomt?

Absoluut, soms heb je gewoon een korte vraag waar je even hulp bij nodig hebt, en waar je geen 1,5 week op wilt wachten tot je weer een afspraak hebt. Voor slechts € 35,- per maand (zonder opzegtermijn, je zit nergens aan vast!) sta ik de hele maand voor jou paraat. Via de mail, Whatsapp, Telegram, Facebook: net wat jij prettig vind!

Waar vind ik zo’n coach?

Je kunt op Google vaak het makkelijkste een opvoedcoach bij jou in de buurt vinden. Neem vooral contact op met een coach om te zien of het klikt, dat is één van de belangrijkste dingen.  Een aantal op een rijtje:

Er zijn er natuurlijk nog véél meer, ga gewoon eens op zoek bij jou in de buurt en neem eens contact op met een van de coaches en stel je probleem voor. Ze kunnen je dan aangeven wat de beste aanpak is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here