Je wist het misschien niet, maar het seizoen waarin je geboren wordt brengt bepaalde eigenschappen en eigenaardigheden met zich mee. Dat wil niet zeggen dat de ene maand beter is om in geboren te worden dan de andere. Wel is uit diverse onderzoeken gebleken dat het ene seizoen bepaalde voordelen met zich meebrengt wat bij andere seizoenen weer niet zo is. Wat wordt er gezegd over lente baby’s?

#1 Lager risico op astma

Astma komt veelal voor bij baby’s die in de zomer of herfst worden geboren. Dit kan komen doordat er bij hoge temperaturen en hoge luchtvochtigheid meer kans is voor huisstofmijt om zich voort te planten. Huisstofmijt is een van de grootste oorzaken van astma. Als je in de eerste twee maanden van je leven in aanraking komt met huisstofmijt, kan dit invloed hebben op de ontwikkeling van je immuunsysteem.

#2 Minder kans op het ontwikkelen van ADHD

Zoals ook hierboven al werd genoemd, komt ADHD bij lente baby’s minder vaak voor. De kinderen waarbij dit veelvuldig voorkomt zijn vaak later geboren in het jaar. Dit heeft iets minder met biologie te maken, maar meer met het begin van het schooljaar. De jongste kinderen in de klas zijn vaak geboren in november en december. Jongere kinderen zijn vaak minder rustig dan de oudere kinderen, wat weer kan leiden tot meer ADHD-gevallen.

#3 Nachtbrakers?

Het zou zomaar kunnen dat mensen die geboren zijn in de ‘lichte’ seizoenen lente en zomer geneigd zijn om ook later naar bed te gaan. Maar uit een studie bleek weer dat mensen die geboren waren in deze zonovergoten seizoenen, liever vroeger naar bed gingen. In welk seizoen men geboren is heeft dan weer geen invloed op hoe laat men wakker wordt. Wakker worden hangt meer af van cultuur, de mate waarin je gezond eet, werktijden en nationaliteit.

#4 Optimistisch

Uit een klein onderzoek, gepubliceerd in het Journal of Affective Disorders, bleek dat mensen die geboren waren in de lente of de herfst vaker positiever ingesteld waren dan mensen die in de zomer of winter waren geboren. Een andere studie heeft een hoger niveau van dopamine en serotonine (oftewel gelukshormonen) weten te linken aan mensen die geboren waren in de lente. Goed nieuws, want een positieve instelling schijnt je algehele gezondheid enorm goed te doen (zo herstel je sneller na een operatie, heb je een realistischer zelfbeeld, minder kans op overgewicht en houdt het je hart gezond).

Al met al een hoop positieve punten als het aankomt op geboorte in de lente. Maar niet getreurd, zo heeft ieder seizoen zijn voor – en nadelen. In welk seizoen of welke maand ben jij geboren?

Gastblog door Anita Mulderij, Voedingsdeskundige, Jasper Alblas

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here