Wanneer je kindje ook vaste voeding gaat krijgen, heb je een enorme keuze in potjes met voeding. Ze zijn er al vanaf 4 maanden, en ze bouwen langzaam op naar grotere porties met steeds meer verschillende smaken.

Nadeel is dat deze potjes natuurlijk vooral voor de producent voordelig zijn. Daarnaast worden in de potjes vaak meerdere smaken gemengd met elkaar waardoor je kindje niet de smaken los van elkaar leert kennen – en waarderen.

Zelf hapjes maken

Het zelf klaarmaken van de fruit/groente hapjes is een kleine moeite, gezonder, verser, leuker en natuurlijk ook nog goedkoper!

Neem je bijvoorbeeld een banaan, dan hoef je hem alleen maar een beetje te prakken, en daar heb je je éérste fruithapje al gemaakt. Een appel kun je even kort koken, en daarna pureren, dan heb je je tweedefruit hapje al klaar. Wordt je fruithapje te dun? Dan kun je er bijvoorbeeld een beetje liga bij doen. Is hij te dik, dan kun je wat water toevoegen.

Recept ideeën nodig? Kijk dan bijvoorbeeld op Smikkels.nl, daar kun je zoeken op leeftijd maar ook op ingrediënt.

Let bij het maken van de eigen hapjes wel op de volgende regels:

 • Hygiëne is erg belangrijk, omdat kleine kinderen gevoelig zijn voor voedselinfecties.
 • Let op het uiterlijk van het product en was verse groenten en fruit goed.
 • Gebruik bij de bereiding schone materialen zoals een snijplank, pan, lepel of mes.
 • Bewaar hapjes in de koelkast. Zet deze bij voorkeur op 4°C.
 • Bewaar je hapjes in de vriezer, zet deze dan op -18°C.
 • Gebruik voor bewaren en invriezen altijd schone bakjes met een deksel of gebruik diepvrieszakjes.

Rapley methode

Wil je het voor jezelf nog makkelijker maken? Kijk dan eens naar de Rapley methode. Dan hoef je niets te pureren, te staafmixeren of te prakken. Gewoon in stukken aanbieden aan je kindje, en de natuur zijn gang laten gaan.

Wanneer baby’s borstvoeding krijgen zijn ze vaak prima in staat om aan te geven hoeveel ze nodig hebben en wanneer zij dit nodig hebben. Dit is eigenlijk net zo met vast voedsel. Wanneer je dit gewoon in stukken aanbied, zal je kleintje daar zoveel van eten als het nodig heeft. In het begin zal het meer spelen en sabbelen zijn, maar meestal hebben ze al gauw door hoe het werkt en gaan ze echt eten.

Kinderen onder het jaar hebben een sterke kokhals reflex voor in de mond. Dit is om te zorgen dat wanneer zij stukken eten in hun mond stoppen en dit veel te groot is het op tijd gesignaleerd wordt en retour komt. Als een kindje ouder wordt zal de kokhals reflex minder worden en zich verplaatsen naar verder achter in de mond.

De voordelen van de rapley methode

 • Je kleintje leert zelf aan te geven wanneer het genoeg is, en naar zijn lichaam te luisteren.
 • De motoriek wordt (veel) meer gestimuleerd. Je kleintje moet zijn best doen om het eten goed te pakken en naar zijn mond te brengen. In  het begin beland het waarschijnlijk nog regelmatig naast zijn mond. Maar al gauw leren ze wat de bedoeling is!
 • Je kleintje leert alle smaken los van elkaar waarden. Hoe smaakt een aardappel? En een wortel? Wanneer je het door elkaar prakt zal je kindje het verschil niet leren, en is er een kans dat het kieskeurig wordt.
 • Je kunt gezellig mét je kleintje aan tafel zitten eten. Je hoeft niet éérst je kleintje eten te geven en daarna zelf te eten of anders om. Gewoon gezellig met z’n allen. (En dus ook lekker zoet in een kinderstoel in een restaurant, lekker mee smikkelen met papa en mama).
 • Je kindje heeft zelf de regie, geen gevecht om een lepeltje erin te krijgen. Eten is ontspannen, leuk, en gezellig!
Wanneer je gaat starten met de Rapley methode (die overigens ook prima te combineren is met flesvoeding, meestal wordt het genoemd i.c.m. borstvoeding) moet je je natuurlijk wel een paar dingen realiseren:
 • Ja, het wordt een rotzooi. Zet de dweil maar vast klaar.
 • Ja, je kleintje gaat zich waarschijnlijk verslikken. Maar het zal niet stikken hoor, de kans dat het stikt in vloeibare voeding is veel groter. Blijft ontspannen zodat je de angst niet doorgeeft aan je kindje (waardoor hij misschien juist wel zich ernstig verslikt…).
 • Ja, in het begin gaat er meer naar de grond (in de oren, in de haren, over de kinderstoel) dan in de mond. Maar óók dat komt goed.
DELEN
Vorig artikelVoeding baby 3 maanden oud
Volgend artikelVoeding baby 4 maanden oud
Leuk dat je mijn artikel(en) leest! Ik ben opvoedcoach en sinds 2012 moeder van een prachtige dochter. Ik merkte hoe niet praktisch de meeste informatie online is wat betreft kinderen en opvoeding, daarom ben ik hiermee begonnen :). Heb je vragen? Stel ze gerust!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here