Zwemmen met je kind is natuurlijk heerlijk om te doen. Lekker spelen met water (zonder dat het erg is dat alles nat wordt) lekker spetteren maar ook met andere kindjes spelen is goed voor de kindjes. En in Nederland maar ook op vakantie is er vaak water in de buurt, dus is het belangrijk om te zorgen dat je kindje leert zwemmen. De eerste stap naar zwemmen is het watervrij maken, daarmee kun je al beginnen als je kindje nog maar een paar maanden oud is!

Hoe kun je zorgen dat je kindje ‘watervrij’ wordt, dus niet bang voor het water ?

Bang voor water? Voorkom watervrees!

Het is heel vervelend als je kindje bang is voor zoiets leuks als een flink bak met water.. Dus hoe voorkom je het? Of hoe verhelp je het als je kindje eenmaal last heeft van watervrees?

De belangrijkste tip: Forceer niets, verplicht je kindje niets en pak het heel rustig aan! En beloon je kindje bovendien regelmatig, vooral als ze angstig zijn.

Spelletjes om je kind watervrij te maken

Maak er leuke spelletjes van. Maar onthoud vind je kindje het niet leuk, doe een stapje terug en probeer wat anders!

  • Probeer bellen te blazen, eerst met de mond, een (paar) keer laten met de neus.
  • Spetter voorzichtig je kleintje nat, maar daag hem uit om jou lekker nat te spetteren.
  • Je kunt je kindje ook thuis onder de douche door laten lopen (of voor de kleinere voorzichtig de staaltjes over het hoofdje en gezichtje laten lopen), zing er misschien een liedje bij die ze kennen en leuk vinden of houdt een leuk speeltje aan de andere kant van de douche straal.
  • Doe een spelletje met lopen door het water, laat je kindje lopen en geef hem richtingen aan bijvoorbeeld naar links of naar rechts. Of voor de kleinere zet een favoriet speeltje aan de andere kant op de kant en laat ze er heen lopen.
  • Ook nog een leuk spelletje: staan en weer zitten in het water. Let goed op dat je kindje niet ineens onderwater glijd, houd vooral in het begin de handjes goed vast. Maak het nog leuker door bijvoorbeeld Jan huigen in de ton te zingen (nog leuker, steeds sneller zingen).
  • Je kunt ook nog spelen met de fantasie van je kleintje: door het water hupsen als een kikker,
  • Laat zien dat je kan drijven, met je handen onder je hoofd en nodig je kindje uit hetzelfde te doen. Ondersteun wel het hoofdje zodat je kindje niet per ongeluk onderwater gaat wanneer het dat nog niet wil/durft. Later kan je dit weer uitbreiden door een ‘bootje’ te spelen en hem te laten varen door het water. Ook hierbij geld rustig aan!
  • Speel met een bal, gooi hem heen en weer of laat hem drijven op het water. Je kunt je kindje ook de bal vooruit laten duwen door het water bijvoorbeeld met zijn neus als een dolfijn, of gewoon met de buik als ze nog niet met hun mond in het water durven.
  • Als ze al wat groter zijn kun je ze dingen van de bodem laten ‘opduiken’. Op die manier moeten ze wel met hun gezicht onder water om het te pakken en leren ze dat het niet eng is. Je kunt dat natuurlijk ook thuis in bad eerst oefenen waar het wat minder groot en diep is.
  • En natuurlijk als ze eenmaal de smaak te pakken hebben kun je ze van de kant laten springen. Bijvoorbeeld naar jou toe, of naar zo’n drijvende slurf of een zwemplankje. Vind je kindje het staand vanaf de kant nog te eng? Je kunt het ook eerst zittend proberen!

Bij alles geldt: Verplicht je kindje niets en maak er ook geen big deal van als ze niet willen/durven. Probeer het juist positief te belichten en enorm te belonen als ze wel iets willen doen.

Ben je zelf ook een beetje bang voor water? Je kindje kan dit voelen, je kunt dan beter eerst zelf proberen er minder angstig voor te worden of misschien iemand mee te nemen wie jouw kindje ook vertrouwd en die geen angst heeft voor water om de spelletjes mee te doen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here