In Nederland gaan de meeste ouders regelmatig naar het consultatiebureau. Je kunt er terecht om je kindje te laten wegen en meten maar ook voor vragen over bijvoorbeeld de (op)voeding.
Daarnaast worden de kinderen ook gevaccineerd op het consultatiebureau. Zowel het bezoeken van het CB als het vaccineren is niet verplicht.

 

Wat controleren ze wanneer?

Elke keer als je op bezoek komt bij het consultatiebureau werken ze een lijstje door met dingen die je kindje al zou ‘moeten’ kunnen.

Ze doen dit aan de hand van het ‘Van Wiechen ontwikkelingsonderzoek’.

Wil je ook eens de checklist van het consultatiebureau bekijken? Hier is de checklist in PDF vorm.

Naar het CB met je baby

Als je baby pasgeboren is zal het CB bij je thuis langskomen voor bijvoorbeeld de hielprik, en de gehoortest.

Bij de hielprik worden een paar druppeltjes bloed afgenomen van je baby, en deze gaan ze onderzoeken op enkele zeldzame erfelijke ziekten. Mochten ze iets vinden, zul je dat in maximaal 4 weken horen na de hielprik. Heb je tegen die tijd niets gehoord, dan is er niets gevonden in het bloed.

Ook de gehoortest wordt vaak door het CB gedaan, tegelijk met het bezoek van de hielprik. Ze doen dan een zacht dopje in het oortje van je kindje en spelen een zacht geluid af. Als het oor goed functioneert zal er een ander soort zacht geluidje terug komen, en het meetapparaat vangt dit weer op. Het RIVM heeft een mooie animatie gemaakt waarop je kunt zien het het werkt: Animatie gehoortest baby.

Daarna zul je met regelmatig terug komen bij het consultatiebureau, vaak lopen de afspraken ongeveer tegelijk met de vaccinaties zodat je niet 2 keer vlak achter elkaar hoeft te komen en dat ze het kunnen combineren.

Omdat kindjes uitgekleed worden op het CB i.v.m. het meten en wegen is het vaak vrij warm daar. Ze raden echter zelf aan om een badjas of iets dergelijk mee te nemen. Zelf heb ik dit nooit nodig gehad omdat zowel mijn dochter als ik het snel warm hebben.

Je kindje wordt vaak vóór het consult met de arts of verpleegkundige gemeten en gewogen. Voor het wegen moet natuurlijk ook de luier uit, ze hebben dan wat papiertjes op de weegschaal liggen voor een eventueel ongelukje. Ze hebben bij het meten en wegen vaak ook allemaal speelgoed hangen om je kindje af te leiden.

Het consult bij het CB

Tijdens het consult worden er een aantal vragen gesteld aan de ouder zelf (soms doen ze dit al aan de hand van een formulier vooraf), en ze doen zelf vaak wat controles. Ze checken bijvoorbeeld de heupen, maar op sommige consulten ook de ogen. Daarnaast als ze wat ouder worden geven ze bijvoorbeeld blokjes aan om te zien of je kleintje deze netjes aanpakt.
Er is natuurlijk ook ruimte voor vragen vanaf jouw kant, dingen waar je onzeker over bent of dat je niet weet hoe je iets moet aanpakken qua (op)voeding.
Wil je weten wat je kindje ongeveer moet kunnen wanneer? Kijk dan even naar de van Wiechen PDF die ik hierboven ook al noemde.

Naar het CB met je peuter

Als je kindje eenmaal de 1 jaar gepasseerd is hoef je wat minder vaak naar het CB, nog zo’n 3 a 4 keer. Je kunt er ook voor kiezen om wat minder vaak te gaan, of bijvoorbeeld alleen gebruik te maken van de inloopdagen waarop je je kindje kunt laten meten of wegen.

Ook zijn er op sommige CB’s zogenaamde groepsconsulten. Waarin je in een groep met ouders terecht komt waarmee je ervaringen kunt uitwisselen en dingen kunt leren. Dit wordt gedaan onder leiding van een verpleegkundige die de groep ouders ook bij kan staan.

Vaccineren door het consultatiebureau

Het vaccineren is niet verplicht in Nederland, toch worden bijna alle kinderen ingeënt tegen een aantal verschillende ziekten.

Vaccinatieschema

Fase Leeftijd Prik 1 Prik 2
Fase 1 0 maanden HepB*)
2 maanden DKTP-Hib-HepB**) Pneu
3 maanden DKTP-Hib-HepB**) Pneu
4 maanden DKTP-Hib-HepB**) Pneu
11 maanden DKTP-Hib-HepB**) Pneu
14 maanden BMR MenC
Fase 2 4 jaar DKTP
Fase 3 9 jaar DTP BMR
Fase 4 12 jaar HPV (3X) ***)

Standaard laten vaccineren? Later vaccineren of niet vaccineren?

Steeds meer ouders denken na over hoe zij hun kinderen laten vaccineren. Bovenstaand schema zoals het RIVM het aangeeft is een richtlijn waarop zij adviseren dat kinderen gevaccineerd worden. Maar je kunt er zelf ook voor kiezen om de prikken uit te stellen. Bijvoorbeeld wanneer je kindje ziek is, of gewoon omdat je vindt dat je kindje nog te klein is voor de prik.

Bij het consultatiebureau zullen ze jouw wensen moeten volgen, niet op elk consultatiebureau wordt er makkelijk mee om gegaan.

Waarom later/anders vaccineren? Bijvoorbeeld omdat je baby te vroeg geboren is, of hij of zij is al ziek. Of zit gewoon niet lekker in zijn vel. Als het niet goed voelt ga dan altijd af op je moeder (of vader) gevoel!

Waarom niet vaccineren? Er zijn verschillende redenen die je kan noemen voor het niet vaccineren:

 • Het lichaam van je kindje wordt ‘lui’ in het vechten tegen ziektenkiemen: in de vaccins zitten zwakke vormen van de ziektes waar het lichaam dus veel minder hard tegen hoeft te vechten.
 • De vaccinaties bieden geen volledige bescherming.
 • De ziektes waar tegen ingeënt wordt komen bijna niet meer voor, en wanneer ze wel optreden zijn ze vaak goed behandelbaar.

Als je meer wilt weten over (niet of anders) vaccineren verwijs ik je naar de Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken.

Als veel mensen hun kinderen niet gaan vaccineren is het risico wel dat de dekkingsgraad omlaag gaat en er mogelijk ziektes terug kunnen keren die nu (bijna) niet meer voorkomen.

3 REACTIES

 1. De ziektes komen niet meer vaak voor doordat kinderen vaccinaties krijgen. Beetje verkeerde redenen om geen vaccinaties te nemen.

 2. Elsa, dat speelt zeker mee hoor. De meesten zijn ook veel beter behandelbaar tegenwoordig.

  Desalniettemin is vaccineren zeker belangrijk hoor! Mijn advies is ook zeker niet om níet te gaan vaccineren. Ik wil alleen aangeven dat er mogelijkheden zijn om er over na te denken. Stap er met een open mind in, en volg niet klakkeloos de kudde. Ik ben niet voor of tegen vaccinaties. Er zijn onderzoeken die er voor pleiten, ook tegen. Ik weet niet wat ik moet geloven of niet en ik ben zelf geen wetenschapper die je een eenduidig antwoord kan geven.

  Het algemene advies komt van het rijksvaccinatie programma en die hebben dat goed over na gedacht, alleen PRECIES dat programma hoeft niet voor iedereen handig te zijn. Denk bijvoorbeeld ook aan bewust wat later vaccineren, of een andere combinatie van vaccinaties ivm over gevoeligheid oid.

  Groetjes,

  Serita

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here