Zindelijkheid, er is al zoveel over geschreven. De een is er van overtuigd dat je een baby al zindelijk kan maken, de ander vind dat je er helemaal niets aan kunt trainen en dat het helemaal vanzelf moet komen. Ik zet alles voor je op een rijtje.

Feiten en fabels over zindelijkheid

 • Feit – Je kleintje is er pas vanaf 18 maanden lichamelijk klaar voor om zindelijk te worden. Zindelijk houd in dat het kindje zelf de plas kan “ophouden” en grotere hoeveel heden gaat plassen in plaats van kleine beetjes.
 • FabelWachten tot je kindje er klaar voor is. Sommige kindjes geven het wel zelf aan (geen luier meer!) anderen hebben er wat meer moeite mee. Forceren is geen goed plan (het helemaal niet meer willen poepen kan ernstige problemen opleveren!!), maar niet alle kindjes geven een magic “sign”. Gewoon af en toe proberen een tijdje zonder luier rond laten lopen, je merkt vanzelf of je kleintje interesse heeft of niet.
 • FabelLuierbroekjes maken je kind zindelijk! Een luierbroekje is gewoon een doodnormale luier. Ze voelen niet dat ze nat worden, het wordt gewoon opgenomen zoals in een luier. Het is wel makkelijker om te oefenen met zindelijkheid, je kindje (en jij) kunnen hem makkelijker even omlaag trekken om een plasje te doen. Wij zijn vrij snel over gestapt op luierbroekjes puur omdat je er makkelijker even in en uit stapt.
 • Feit – Er is geen precieze leeftijd waarop kindjes zindelijk worden. Het is bij elk kindje verschillend, ook per land of cultuur kan het enorm verschillen. Ook de definitie van zindelijk speelt daarin een rol uiteraard. In België gaan kindjes met 2,5 jaar naar school, daar zijn ze dus zo goed als allemaal zindelijk voor die tijd. Hier in Nederland hoeft het pas met 4 jaar, daardoor zie je dat de kindjes ook gemiddeld wat later zindelijk worden.
 • Fabel – Jongens zijn moeilijker zindelijk te krijgen dan meisjes. Er is totaal geen verschil in het zindelijk maken tussen de geslachten, jongens beginnen meestal wel iets later er mee maar dit hoeft niet te beteken dat ze ook later zindelijk zijn.

Wanneer kun je starten met het zindelijk maken van je kindje?

Er is geen vaste leeftijd aan te geven waarop je zou moeten beginnen, wij hadden het potje al in de kamer staan vanaf 1 jaar. Rond 18 maanden hebben we de eerste poging gedaan 3 dagen zonder luier maar dat ging erg moeizaam. Daarna een hele tijd gewoon gelaten, vaak als we thuis waren wel luier uit (in de blote kont, of een los pyjamabroekje of onderbroekje aan) en zo is het langzaam steeds beter geworden. Met 2 jaar en een paar maanden nog een poging gedaan, eerste 2 dagen ging het heel goed, daarna door niet te durven plassen op een vreemde wc veel ongelukjes en na een week maar weer de luier aan. Nu hebben we sinds ruim 2 weken weer de luier uit (alleen overdag, tijdens slaap nog lekker de luier) en zo goed als geen ongelukjes meer nu (ze op dit moment ruim 2,5 jaar).

Gemiddeld worden kindjes zindelijk rond hun 3e verjaardag. Dat betekend ook dat er dus best veel kindjes ná hun 3de verjaardag pas zindelijk worden.

Signalen dat je kindje er klaar voor is

Voor dat je gaat starten kun je letten op de volgende signalen, hoe meer signalen je kindje hier van geeft hoe beter het zindelijk maken waarschijnlijk zal gaan:

 • De luier blijft regelmatig een langere periode droog.
 • Kan zelf de broek aan en uit trekken en op het potje zitten.
 • Toont interesse voor de WC/potje/plas en/of poep.
 • Kan een paar minuten geduldig zitten (bijvoorbeeld met voorlezen).
 • Kan simpele instructies volgen.
 • Kan aangeven of laten zien door lichaamstaal dat hij of zij bijna moet.

Terugval?

Verder is het belangrijk om te weten dat veranderingen er voor kunnen zorgen dat de training niet zo makkelijk gaat, of dat je kindje een terugval krijgt bijvoorbeeld:

 • Het krijgen van een broertje of zusje
 • Een verhuizing
 • Scheiding
 • Overlijden

Niet al dit soort dingen zijn natuurlijk van te voren te plannen, maar als dit soort situaties in het vooruitzicht zijn wees je er dan van bewust dat dit het proces kan vertragen of moeilijker maken.

Wat voor soorten zindelijkheidstraining zijn er?

Wij lieten onze dochter voornamelijk gewoon vaak zonder luier rond lopen, mee gaan naar de WC en vooral veel “ieewww” en “baaah” roepen als er iets op de grond belande. En de hemel in prijzen als het raak was natuurlijk. En toen hebben we de luier overdag helemaal uit gelaten. We vroegen haar regelmatig zelf te voelen of ze nog droog was en dan gingen we heel blij doen high-fives etc. zodat ze op een positieve manier gestimuleerd werd en zo ook af en toe bewust werd gemaakt van dat ze geen luier om had.

Waarschijnlijk zul je merken dat je van alle  “trainingen” die er zijn net zoals wij stukjes op pikt en deze gebruikt. Je hebt misschien een idee in je hoofd en in de eerste 15 minuten van je poging ga je het eigenlijk al compleet anders doen. En dat geeft helemaal niets. Jij als moeder, jij als vader, jullie als ouders weten zeker wat de beste manier is voor júllie. Het belangrijkste advies wat ik in alle trainingen kan mee geven: forceer het niet (geen woede, frustratie, dwang), probeer het niet negatief aan te vliegen en beloon vooral de goede dingen.

Mogelijkheden zijn bijvoorbeeld:

 • Rustig laten wennen aan het potje en daarna stap voor stap verder gaan. Hier een mooie uitleg van  Mamaenzo.nl
 • Belonen met stickers (en bij een volle kaart een kado). Zie hier voor meer informatie over een beloningssysteem.
 • Baby zindelijkheid. Ik noem hem even ook al geloof ik niet echt dat het onder zindelijkheid valt. Maar je kunt je baby trainen om op de WC te plassen. In sommige culturen is dat heel normaal daar er géén luiers beschikbaar zijn bijvoorbeeld.
 • Oefenen zonder kleding. Let op: zindelijkheid zonder kleding betekend niet dat het met kleding ook goed gaat. Wij merkten vooral dat ze met een losse broek het beter deed dan met een onderbroekje er onder, dat voelt misschien meer als luier. Daarna eens proberen met een losse broek of onderbroekje, en het zo uitbouwen.
 • Cold turkey de luier uit. Zou ik wel pas doen als je al wat successen hebt gehad op het potje. Zorg er wel voor dat je de eerste paar dagen lekker thuis blijft om te oefenen. Pas als het een beetje lekker gaat ga dan eens een uitstapje maken.
 • Vaste tijden naar de wc/potje.  Je kunt het toevoegen aan een ritueel (’s morgens het bed uit en direct even plassen, voor je de deur uit gaat even naar de wc) zodat ze leren dat het erbij hoort. Ik zou niet alleen maar naar de WC gaan op vaste tijden, dan voelen ze misschien nooit de volle blaas en leren ze de aandrang niet kennen.

Wanneer moet je zindelijkheidstraining stoppen?

Zelf heb ik dus ook enkele keren voor de keuze gestaan om even de zindelijkheidstraining te stoppen. Zelfs de laatste keer heb ik getwijfeld of ik moest stoppen (ze had in een middag wel 3 of 4 ongelukjes ineens..). Ik vind het het moeilijkste deel van de zindelijkheidstraining. Doorgaan of toch stoppen?

Belangrijkste redenen om te stoppen zijn:

 • Jij en/of je kindje raken verschrikkelijk gefrustreerd, geïrriteerd of boos. Alarmbellen. Gelijk stoppen. Het moet géén gevecht worden, straks gaat je kindje alles ophouden en ben je verder van huis. Je kunt ook even een stapje terug doen en kijken of je er achter kan komen waarom jij of je kindje zich zo voelen. Kijk eens of je iets op een andere manier kan aanpakken.
 • Te veel ongelukjes én bijna geen successen.  Wat te veel ongelukjes zijn ligt helemaal aan jezelf. Heb jij geen zin om 4 broeken per dag te wassen? Dan is dat je limiet. Je kunt ook zeggen ik wil het een x-aantal dagen proberen. Mijn eerste minimale aantal was 3 dagen (ze had toen nog nooit wat op het potje/wc gedaan). Bij de keren daarna (toen plaste/poepte ze zelf wel al regelmatig op het potje en de wc) wilde ik het minimaal een week volhouden. Dan merk je vanzelf wel of je verbetering ziet of niet.

Ik ben wel benieuwd wat jullie redenen zijn om de zindelijkheidstraining even op een laag pitje te zetten.

Terugval in zindelijkheid?

Heeft je kindje last van een terugval? Doet hij weer alles in zijn broek? Dit kan te maken hebben met een van de eerder genoemde stressvolle gebeurtenissen, maar kan ook te maken hebben met een medische oorzaak zoals een blaasontsteking. Een verjaardag, een spannend feest, een dagje naar het pretpark waar hij naar uit kijkt kunnen allemaal zorgen voor veel spanning waardoor het ineens even mis gaat.

Blijf zo veel mogelijk positief, wordt niet boos. Meestal zijn de terugvallen maar van korte duur. Je kunt proberen je kindje zoveel mogelijk te betrekken, helpen met opruimen van de vuile was bijvoorbeeld. Heb je het idee dat het niet helemaal pluis is, raadpleeg dan altijd even de huisarts. Beter één keer te veel dan één keer te weinig!

Andere ouders over zindelijkheid van hun kindjes

Ik kan natuurlijk zo veel schrijven, maar het is altijd fijn om ook te lezen wat andere ouders tegen kwamen en hebben geleerd, vandaar dat ik wat topics heb verzameld van verschillende websites.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here