Je baby is nu 7 weken oud, de meeste baby’s hebben in de eerste 12 weken niet altijd een (vast) slaapritme. Het kan dus enorm uiteen lopen, maar er kan ook ineens wél een ritme

Hoeveel slaap heeft je baby nodig?

Gemiddeld slaapt een baby van 7 weken 15-16 uren per dag. Sommige kindjes slapen er véél minder en andere véél meer. Kijk dus vooral naar je eigen kindje!

Slaapt je kindje meer of juist minder? Maak je vooral geen zorgen zolang je kindje aankomt en groeit, en verder alert en vrolijk is dan is er niets aan de hand. Ga op je gevoel af, en luister naar je kindje.

Hoelang blijft je kindje wakker?

Baby’s van 7 weken blijven gemiddeld 65-75 minuten per keer wakker. Ook hier geld weer, dit is een gemiddelde dus het kan voor jouw kindje juist méér zijn of minder. Zolang jij en je kindje het hier prima op doen moet je vooral zo doorgaan natuurlijk.

Hoe zorg je dat je kindje gaat slapen?

Soms wil het even niet zo makkelijk. Wil of kan je kindje even niet in slaap komen. Om slaapproblemen te voorkomen is het handig om te zorgen voor rust, ritme en regelmaat. Je kleintje kan rond de 7 weken al aardig goed doorhebben dat bepaalde handelingen achter elkaar (zoals een bedritueel) kunnen betekenen dat het bedtijd is.

Regelmatig hoor ik dat bijvoorbeeld consultatiebureaus het advies geven om je kleintje vooral te laten huilen als het in slaap vallen niet lukt. Variërend van 10 minuten tot soms wel een half uur. Wij hebben het soms ook echt wel even gedaan: heel kort en echt niet helemaal overstuur.
Het blijft een lastig onderwerp maar hier vind je een diepgaand artikel over de gevaren van je kindje overstuur in zijn of haar bedje te laten liggen. Mijn advies: Ga op je moeder gevoel af, accepteer de emoties van je kleintje en probeer daar zo goed mogelijk mee om te gaan.

Meer weten over slaapproblemen? Lees dan het artikel “Wil je baby niet slapen? Hoe los je dat op?”

Wakker maken?

Over het algemeen is mijn regel: Slaapt een kind, laat het dan ook vooral slapen en geniet van je rust. Maar soms is het praktischer om je kindje even wakker te maken. Onze dochter is nooit gelukkig geweest als we haar wakker maakte, dus we proberen dat nog altijd zo veel mogelijk te voorkomen.

  • Wanneer je kindje overdag ineens veel langer gaat slapen dan normaal, in plaats van s nachts kun je proberen hem of haar eerder wakker te maken in de hoop dat het “ritme” gaat verschuiven zodat ze liever ’s nachts iets langer achter elkaar slapen.
  • Wanneer je borstvoeding geeft en je kindje laat ineens veel meer tijd tussen de voedingen zitten kun je er soms ook voor kiezen om hem of haar wakker te maken. Of je kolft alvast wat af zodat de druk er even af is.
  • Als je kindje niet goed groeit (en/of drinkt) is het ook verstandig om niet te veel tijd tussen de voedingen te laten zitten.

Als onze dochter langer slaapt (ja het gebeurt nog steeds wel eens dat ze langer slaapt dan verwacht) gluur ik wel even om het hoekje of luister ik even op de babyfoon. Gewoon om even te checken of “ze het nog wel doet” zullen we maar zeggen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here