Je kindje is pas net geboren, het is een spannende tijd dus. Wat zijn de ontwikkelingen in de eerste weken? Wat kan je kindje al wel, en wat nog niet?

De reflexen

Je kindje heeft de eerste maanden nog allerlei reflexen, welke uiteindelijk zullen vervagen en worden overgenomen door bewuste handelingen. Welke reflexen zijn er?

  • Zoekreflex & Zuigreflex: Dit is de belangrijkste reflex die je kleintje heeft, hierdoor kan hij overleven. Wanneer een kindje aangeraakt wordt op de wang zal het zijn hoofd er naar toe draaien (zoekreflex) en beginnen te zuigen (zuigreflex). Dit blijven aantoonbare reflexen tot ongeveer de derde maand.
  • Zwemreflex: Wanneer de baby in het water gehouden wordt met het gezicht naar beneden zal je zien dat het direct begint te ‘peddelen’ en met de beentjes begint te trappelen. Het lijkt dus of je kindje al direct kan zwemmen. Helaas vervaagd deze reflex al in de eerste paar maanden.
  • Grijpreflex: Wanneer je bijvoorbeeld je vinger in de hand van je kindje legt, zal hij deze vastpakken. Dit heeft nog te maken met ons verleden, vroeger moesten de baby’s zich vast houden aan de vacht. Deze reflex is uiterlijk met 5 maanden verdwenen.
  • Moro- of schrikreflex: Als je baby’tje schrikt zal hij zijn armen spreiden en daarna langzaam weer sluiten. Deze reflex is tot 3 maanden duidelijk aantoonbaar en is uiteindelijk met 6 maanden nauwelijks meer zichtbaar.
  • Bauer reflex: Wanneer je baby op zijn buik ligt met gebogen beentjes, en je raakt zijn vetjes aan dan zal hij zich afzetten (alsof hij op de vlucht wil slaan). Deze reflex is ook tot ongeveer 3 maanden aantoonbaar.
  • Loop- of Stapreflex: Als je je kleintje rechtop zet met zijn voeten op een oppervlak zal hij een voetje optillen, zijn knie buigen en een ‘stap’ zetten. Deze reflex is de eerste twee maanden zichtbaar, en komt na ongeveer 6 maanden weer terug voor gecontroleerdere bewegingen.

Wat kan je baby de eerste weken?

Horen

In de baarmoeder heeft jou kleintje al vele geluiden gehoord, maar vooral natuurlijk mama’s stem. In de eerste twaalf uur na de geboorte kan je kindje mama’s stem al onderscheiden van andere stemmen.

Het gehoor van je kindje is zeer goed ontwikkeld, ze horen dan ook gefluister net zo goed als tikken van de klok.

Ze hebben vaak een voorkeur voor zachte hoge tonen, terwijl ze schrikken van de lagere en harde (mannen)stemmen. Allicht dat daarom zoveel mensen met een hoge stem tegen baby’s praten 😉

Zien

Je baby heeft in de donkere baarmoeder nauwelijks wat aan zijn ogen gehad, deze zijn dus ook het minste ontwikkeld. Als je kleintje net geboren is heeft het een zicht van slechts 25 centimeter: precies genoeg om mama te kunnen zien wanneer hij uit de borst drinkt.

Verder ziet je baby wel goed sterke contrasten (zwart op wit) maar kan bijvoorbeeld blauw en groen nog niet van elkaar onderscheiden. Je baby zal dus in het begin vaak geen oogcontact maken, maar juist de randen van je gezicht opzoeken en de contouren bekijken: daar zit het meeste contrast.

Ruiken

Ruiken kan je kleintje erg goed: na enkele dagen kan de baby de melk van zijn moeder onderscheiden van die van een vreemde. Daarom kan een baby ook prima in het donker op zoek gaan naar de borst, ze reageren op de geursignalen die de tepel afgeeft.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here