Je baby blijft nu waarschijnlijk steeds wat langer wat langer wakker en alert. Je heb nu misschien al af en toe 10 minuutjes tijd om een beetje te spelen met je baby, wat rondlopen en dingen laten zien, wat zingen of gewoon gekke bekken trekken. Maar hoe zit het precies met het slaapritme van je baby van 5 weken? Hoeveel slaap hebben ze nodig? En maak je ze wakker voor een voeding? In dit artikel lees je meer!

Hoeveel slaap heeft je baby van 5 weken nodig?

Gemiddeld slaapt een baby van 5 weken 12 tot 16 uur per dag. Sommige hebben iets minder nodig, maar er zijn ook kindjes die misschien nog wel 18 of 20 uur slapen per dag. Kijk en luister naar je eigen kindje.

Maak je zorgen of je kindje te veel of te weinig slaapt? Ga dan de volgende checklist af:

  1. Groeit je kindje goed? Neemt het gewicht toe?
  2. Is je kindje vrolijk en alert?

Kun je die 2 vragen met ja beantwoorden is er waarschijnlijk niets aan de hand. Is een van de twee vragen een nee? Neem dan vooral even contact op met je huisarts om het na te vragen.

Wat is het slaapritme baby 5 weken?

Het slaapritme van baby’s is anders dat dit van volwassenen, ze hebben een kortere slaapcyclus dan wij en ze blijven langer in de REM slaap. Ze hebben dit nodig vanwege de enorme ontwikkelingen die ze doormaken.

Baby’s van 5 weken oud blijven gemiddeld 45-60 minuten wakker per keer.  Let goed op de signalen van je kindje, gaat hij bijvoorbeeld gapen? Of wordt hij gewoon iets minder actief? Dan is het waarschijnlijk tijd om te gaan slapen. Is dat bij jou kindje sneller dan 45 minuten? Of juist langer dan 60 minuten? Ook dat verschilt bij elk kindje, kijk goed naar je kindje en vertrouw op je gevoel.

Hoe zorg je dat je baby gaat slapen?

Om te zorgen dat je baby goed in slaap valt is het belangrijk om te zorgen dat je een vast ritme aanhoud met je kleintje. Een vaste volgorde van dingen (verschonen, boekje lezen, knuffel en slapen bijvoorbeeld) zodat je kindje weet wat er gaat komen. Probeer ook zoveel mogelijk regelmaat er in te houden, dit brengt ook rust bij jouw baby.

Het is belangrijk dat je kindje een duidelijk verschil gaat ontdekken tussen dag en nacht. Houd de lampen ’s nachts zo gedimd mogelijk, en verschoon alleen indien nodig. Gebruik dan ook een lauwwarm washandje ipv een koud billendoekje om het schoon te maken. Zo maak je je kleintje minder wakker.

Je baby van 5 weken laten huilen?

Ik hoor nog steeds regelmatig adviezen om je kleintje vooral te laten huilen als het in slaap vallen niet lukt. We hebben het zeker ook wel eens gedaan toen onze dochter nog zo klein was, maar we lieten haar absoluut niet overstuur huilen. Ik heb daar ook ooit eens een mooi artikel over gevonden, het laten huilen van je kleine baby.

Moet je jouw baby (5 weken oud) wakker maken?

Moet je jouw 5 weken oude baby nou wakker maken voor een voeding of niet? Lastige vraag, onze dochter werd er nooit blij van als ik haar wakker maakte. Soms was het niet anders omdat je anders niet uit komt met je flessen, maar als je twijfelt over wakker maken van je baby zou ik het liever niet doen. Er zijn natuurlijk uitzonderingen (bijvoorbeeld als je kindje al slecht eet), maar als je kindje gezond is kan het geen kwaad om te wachten tot hij of zij vanzelf wakker wordt.

Als onze dochter langer sliep ging ik altijd wel even om het hoekje gluren of luisteren op de babyfoon (hadden geen camera ;)) om te zien of ze “het nog deed”. Je maakt je toch ongerust als ze wat langer slapen he?

Ritme verschuiven?

Gaat je baby (5 weken) ineens langer slapen overdag in plaats van ’s nachts? Dan kun je eens proberen om hem of haar eerder wakker te maken in de hoop dat je zo kan zorgen dat je het ritme kunt verschuiven zodat ze in de nacht langer gaan slapen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here