Als je zwanger bent moet je waarschijnlijk al druk gaan kijken naar de opvang voor wanneer je kindje geboren is. Zodra je verlof afgelopen is zul je weer moeten werken en zul je jouw kindje elders onder moeten brengen.

Grofweg zijn er de volgende keuzes die je kunt maken in het geval van kinderopvang:

 • Kinderdagverblijf ook wel crèche genoemd
 • Gastouder (die kan zowel bij hem of haar thuis oppassen of bij jou)
 • Familie of vrienden die op je kindje.

De keuze die je daar in maakt is natuurlijk volledig persoonlijk maar waar begin je? Wij zijn destijds voor een kinderdagverblijf gegaan in combinatie met oma’s. Onze dochter ging 2 dagen in de week naar het KDV en 1 dag paste de oma’s op. Destijds heb ik amper stil gestaan bij het feit dat misschien gastouder ook nog een optie zou kunnen zijn. In dit artikel ga ik verder in op de keuze voor een KDV of gastouder.

Kinderdagverblijf kiezen

Een kinderdagverblijf is echt een bedrijf waar meerdere mensen werkzaam zijn. Ze zijn verplicht naar hun pedagogische papieren natuurlijk ook te beschikken over EHBO papieren. Op een groep moeten een bepaald aantal leidsters staan op een aantal kinderen. Ook worden zij regelmatig gescreend door middel van het personen register op strafbare feiten.

Belangrijke kenmerken kinderdagverblijf

 • Meerdere mensen werkzaam, soms dus wisselende leidsters als het zo uit komt. Maar ook over het algemeen minimaal 2 leidsters op de groep
 • Grotere groepen kinderen, soms verticaal (verschillende leeftijden door elkaar) en anders horizontale (zelfde leeftijd bij elkaar) groepen. Het kan beide zijn voordelen hebben natuurlijk. Door de grotere groepen is er vaak altijd wel een kindje waar jouw kindje het mee kan vinden.
 • De kosten van een kinderdagverblijf liggen meestal iets (tot veel) hoger dan een gastouder.
 • HEt verschil in kosten heeft niet alleen te maken met bijvoorbeeld de uurprijs maar ook dat je bij het kinderdagverblijf vaak verplcht een halve of hele dag af moet nemen. Je betaald niet voor het exacte aantal uur opvang.
 • Per leidster mogen er maximaal 4 baby’s in de groep zijn.
 • Er vinden regelmatig controles plaats op het gebied van (voedsel)veiligheid en de papieren worden dan ook gecontroleerd.

Waar kun je op letten bij het uitkiezen van een kinderdagverblijf?

Een kinderdagverblijf uit kiezen kan erg lastig zijn en wie weet zie je door het bomen het bos niet meer. Met deze tips kom je er zeker uit!

 • Kijk naar de locatie van de opvang. Ligt deze voor jou op een handige route? Je zult er de komende tijd vaak langs moeten dus als de locatie prettig ligt is dat natuurlijk erg prettig.
 • Ga naar het Landelijke register Kinderopvang en Peuterspeelzalen en bekijk daar de laatste inspectie rapporten. Als het goed is heeft het kinderdagverblijf deze ook ergens op de site vermeld maar deze is soms lastig te vinden. Op deze manier kun je kijken wat er recentelijk gebeurt is in het KDV en geeft je misschien al een goed beeld.
 • Vraag uiteraard rond in je vrienden- en kennissenkring of ze bekend zijn met KDV’s in de buurt en wat zij aanraden.
 • Bekijk de websites en hun pedagogische plannen, sluit dat een beetje aan bij wat jij in gedachten had? Voelt het goed? Maak dan eens een afspraak met het kinderdagverblijf om kennis te maken!

Binnenkort volgt een aanvullend artikel over waar je op kunt letten tijdens zo’n kennismakingsgesprek en welke vragen je kunt stellen. In de tussentijd kun je misschien aan de slag met de vragen die je kunt stellen aan de gastouder.

Gastouder kiezen

Een gastouder vangt je kindje meestal op in zijn of haar eigen huis. Wanneer je meerdere kinderen hebt is het vaak ook prima te doen om een gastouder te vinden die bij jou thuis oppast. Gastouders moeten netzoals leidsters op een kinderdagverblijf beschikken over de juiste pedagogische papieren, al kunnen zij met mbo-2 papieren al gastouder worden. Voor een kinderdagverblijf is mbo-3 verplicht. Ook moeten zij hun EHBO papieren halen (en regelmatig vernieuwen uiteraard) en moet hun hele huis kindvriendelijk & veilig worden gemaakt.

Belangrijkste kenmerken gastouder

 • Je kindje heeft altijd één vast gezicht die er voor hem of haar is. Die persoon heeft wel altijd een achterwacht om hem of haar eventueel te vervangen (binnen 10 minuten) wanneer er plotseling iets gebeurt.
 • De hoeveelheid kinderen is wat minder dan op een kinderdagverblijf.
 • Om een gastouder in te schakelen moet je gebruik maken van een gastouderbureau. Deze handelt de facturatie af maar zorgt er ook voor dat de gastouder zich blijft ontwikkelen en de juiste papieren bezit.
 • De gastouder gaat natuurlijk ook wel eens met vakantie, vaak kan er dan via het gastouderbureau een alternatieve gastouder ingeschakeld worden. Sommige gastouders werken samen met collega’s en vangen zo elkaars vakanties op.
 • Gastouders zijn geen bedrijven die op een bepaalde tijd openen en sluiten: ze zijn vaak iets flexibeler. In sommige gevallen is het bijvoorbeeld ook mogelijk te laten logeren, of als je ineens in de file staat alvast avond eten te krijgen.
 • Net als bij het kinderdagverblijf vinden regelmatig controles plaats op het gebied van (voedsel)veiligheid en de papieren worden dan ook gecontroleerd.
 • Je betaald over het algemeen alleen het aantal uren dat je opvang wilt, niet direct afgerond naar een halve of een hele dag. Let er wel even op dat je vaak niet zomaar vlak van te voren ineens de uren mag aanpassen, vraag dit duidelijk na aan je gastouder!
 • Door dat er geen leidinggevende of iemand anders aanwezig is heb je geen direct toezicht. Je moet zo’n gastouder dus wel goed vertrouwen!
 • Het is vaak een rustigere en huiselijkere omgeving waar je kindje meer aandacht krijgt dan op een kinderdagverblijf. Zeker in de eerste 2 jaar kan dat erg prettig zijn voor je kindje!

Waar kun je opletten bij het kiezen van een gastouder?

 • Kijk net zoals bij het KDV uiteraard goed naar de locatie van de gastouder. En misschien alvast voor later: doen ze ook aan voor en buitenschoolse opvang waar je t.z.t gebruik van wilt maken?
 • Ook de gastouders staan in het Landelijke register Kinderopvang en Peuterspeelzalen en je kunt daar ook hun laatste inspectie rapporten bekijken. Daar kun je ook zien hoelang ze al geregistreerd staan als gastouder!
 • Je kunt ook
 • Het allerallerbelangrijkste bij een gastouder is dat het klikt tussen jullie en hem of haar. En vooral dat je kindje zich ook op het gemak voelt!
 • Je kunt ook een gastouderbureau inschakelen die op zoek gaat naar een geschikte gastouder voor je. Zij kennen er vaak meer en kunnen het makkelijk voor je inschatten.

Lees ook het artikel over de vragen tijdens de kennismaking bij de gastouder.

Welke soort kinderopvang kies jij?

En weet jij al voor welke vorm van kinderopvang je gaat? Je kunt natuurlijk ook zowel met een gastouder als met een kinderdagverblijf een afspraak maken.

Ga je voor vrienden of familie die op je kindje gaan passen? Maak dan goede afspraken over welke dagen, en denk er over na wat je doet als die persoon ziek is of misschien langdurig uitgeschakeld is. Zorg dat je zelf een backup hebt!

Bron afbeelding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here