Je kleintje wil natuurlijk de hele dag door spelen, en het liefst met jou. Er moeten natuurlijk wel wat gewone klusjes ook gedaan worden. Hoe kun je het leuk maken voor jou dreumes of peuter om je te helpen? Hier wat handige tips!

1. Was sorteren op kleur

Om te oefenen met kleuren kun je jouw kleintje laten helpen met het sorteren van de was, de witte was bij de witte was, en misschien wil je ook bepaalde kleuren samen wassen. In het begin laat je je kleintje alleen de witte was uit zoeken (neem het liefst ook dezelfde kleur wasmand waar het in moet bijvoorbeeld), maar laten kunnen er ook lichte kleuren en donkere kleuren bij elkaar gezocht worden.

2. Speelgoed opruimen

Laat je kindje na het spelen zelf het speelgoed opruimen. Laat ze vooral ook de boeken bij de boeken doen, de blokken bij de blokken enzovoorts. Je kunt je kleintje hiermee ook vragen waar bepaalde dingen zijn om die te zoeken (Waar is de auto? Zie je een blok liggen?) Op die manier leertje je kleintje voorwerpen herkennen, leert de namen en natuurlijk ook opruimen!

3. Verzorgen van een huisdier

Je kunt je kleintje ook laten helpen met het verzorgen van een huisdier: laat je dreumes of peuter voorzichtig het voer in het bakje doen (eventueel meet je het zelf eerst af) idem met water. Je kunt ze bijvoorbeeld ook voorzichtig met een zachte borstel de vacht laten borstelen.

4. Helpen met boodschappen

Ook in de supermarkt of thuis kan je dreumes helpen met de boodschappen. In de winkel kun je jouw kleintje vragen om bepaalde (niet breekbare) dingen uit het schap te pakken. Als je eenmaal thuis bent kun hem of haar ook vragen om een boodschap mee naar binnen te nemen en of netjes op te ruimen.

5. Tafel schoonmaken

Je kunt je kindje laten helpen met het schoonmaken van de tafel, laat hem of haar op een stoel of op een trapje staan zodat hij er goed bij kan en laat het hem voorzichtig schoonmaken.

6. Help papa of mama met de tandenpoetsen

Wat is er leuker dan controleren of papa en mama hun werk wel goed genoeg hebben gedaan. Laat je kindje jouw tanden even na poetsen en even goed in de mond kijken of alles wel goed schoon is!

7. Plantjes water geven

Plantjes hebben ook dorst, en willen graag water. Laat je kindje helpen met een klein bekertje water of misschien eerst bij planten buiten om te oefenen. Soms zijn ze even iets te enthousiast natuurlijk 😉

8. Afstoffen

Je hebt vast nog wel wat oude sokken, misschien met een gat erin of sokken waarvan je één van de twee mist. Doe die om de hand van je kleintje en laat hem dingen afstoffen. Doe het eerst even voor en help natuurlijk gezellig mee!

9. De vloer schoonmaken

Je kleintje ziet jou waarschijnlijk vaak vegen, swifferen of dweilen. Onze dochter trekt dan graag de steel uit mijn handen om te helpen. Tijd om de steel uit handen te geven, misschien een extra bezem/swiffer of dweil aanschaffen zodat ze zelf gelijk aan de slag kunnen terwijl jij ook bezig bent.

10. Sokken bij elkaar zoeken

Laat je kindje sokken bij elkaar zoeken, begin zeker als ze nog erg klein zijn met erg verschillende kleuren zodat ze goed kunnen zien welke bij elkaar horen.

Geen geduld genoeg?

Heeft je dreumes of peuter nog niet veel geduld om te helpen tot de klus klaar is? Maak er een wedstrijdje van, doe iets samen en kijk wie er wint, of zet een timer om het spannender te maken. Op die manier geeft het je kindje ook meer het idee dat het geen taak is die nog een eeuw duurt. En vaak kan je zo nog een heleboel gedaan krijgen!

Belonen!

Je kunt de klusjes ook leuker maken door je kind te belonen. Je kunt je kind natuurlijk “gewoon” belonen, maar je kunt ook werken met een sticker systeem: Bij elk klusje krijgt je kindje een sticker, en bij bijvoorbeeld 5 of 10 stickers mag je kindje iets leuks doen. Misschien het avondeten uit kiezen, een leuk tripje uitkiezen (naar het zwembad? naar een indoor speelparadijs?) of een klein kadootje.

Houd het leuk: verplicht het nog niet!

Zeker als ze nog klein zijn moet je goed opletten dat het wel leuk blijft. Staat hun pet er even niet naar, zijn ze moe of hebben ze geen zin? Laat het dan even, doe het zelf en leg daarbij wel uit dat je het nu even zelf doet, omdat je fijn vind dat het netjes is. “Kijk wat mooi het is nu alles opgeruimd is!” Op die manier stimuleer je het op een positieve manier.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here