Niet alleen je kleintje gaat door een leerproces, ook jullie als ouders. Je kindje zal leren lopen door vallen en op staan, en jullie leren het opvoeden op diezelfde manier.

Wat zijn belangrijke ‘fouten’ van de meeste andere ouders waar je wat van kunt leren?

In een willekeurige volgorde hier 8 fouten die óók door andere ouders gemaakt worden.

1. Stressen over mijlpalen

“Mijn zoontje liep al met 9 maanden los!”, “Mijn dochter ging al los staan met 6 maanden”. Natuurlijk vertellen trotse ouders graag wat hun kindjes allemaal kunnen. Maar wat nou als jouw kindje het pas een paar maanden later kan?

Ga er vooral niet over stressen, het komt wanneer je kindje er aan toe is. Sommigen nemen voor dingen wat langer de tijd, en ineens kunnen ze iets nieuws. Hoe snel of hoe langzaam je kindje zich in het begin ontwikkeld zegt vaak weinig over de rest van het leven van je kleintje.

2. Niet goed voor jezelf zorgen

Vooral die eerste tijd ben je voornamelijk druk met je kleintje: het voedden om de paar uur, verschonen en natuurlijk ook nog even spelen.

Probeer jezelf niet te vergeten, je kleintje zal het voelen wanneer jij niet (meer) goed in je vel zit! Neem dus af en toe gewoon even tijd voor je (of jullie) zelf!

3. Supermama (of papa)

Natuurlijk zijn er supermama’s die rennen en vliegen alles af en krijgen alles net op tijd (of misschien net te laat) voor elkaar. Maar wat is er mis met om hulp vragen?

Je hoeft het niet allemaal alleen te doen, je moet niet te veel hooi op je vork nemen. Voor je het weet heb je wallen tot op je knieën en weet je niet meer hoe je er nog een goed verhaal van moet maken.

4. Niet alles vastleggen

Als ze eenmaal groot zijn lijkt de tijd gevlogen, waar is de tijd dat ze leerden praten? Probeer zoveel mogelijk vast te legen, op foto’s of video’s. Maar je kan natuurlijk ook een leuk boekje maken met leuke dingen je kleintje heeft gezegd, zo kun je dat later nog eens terug lezen.

5. Problemen niet proberen op te lossen

In sommige gevallen lijkt het makkelijker om iets te accepteren in plaats van het op te lossen, of lijkt het je gewoon onmogelijk om op te lossen.

Maar is dat wel zo? Zou het niet veel fijner zijn als het probleem wel opgelost zou kunnen worden? Je moet er vaak in het begin wel even hard voor werken, maar vaak is het alleen maar een kwestie van even doorzetten en daarna wordt alles veel makkelijker!

6. Onrealistische verwachtingen

Soms zie ik mensen ongeduldig worden omdat een kindje iets (nog) niet (snel genoeg) kan. Ouders staan er niet altijd bij stil wat een kindje wel al of nog net niet kan, en worden daardoor ongeduldig.

Zoals misschien een kindje wat niet zindelijk wordt, waardoor de ouders alleen gefrustreerd en boos worden terwijl het kindje er misschien gewoon nog niet aan toe is.

7. Niet consequent zijn

Dit is een veel gemaakte fout, het is soms zo makkelijk om je kindje heel even een keer dat ene snoepje toch te geven. Helaas weet je kindje dan dat het blijkbaar soms toch wel mag en gaat daardoor alleen maar meer drammen.

Voor je kindje is het fijn als het altijd duidelijk is: Ik doe A dan gebeurt B. Duidelijk, helder en niet ingewikkeld. Je kindje weet dat als hij C doet dat B dan niet gebeurt. Heel simpel eigenlijk, maar soms oh zo moeilijk voor de ouders.

8. Terug ‘vechten’

Soms is je kindje ergens boos over, en ga je er misschien te makkelijk tegen in. Je kindje schreeuwt, en jij bent moe of niet lekker en je schreeuwt terug. Hierdoor kom je in een negatieve (neerwaartse) spiraal terecht. En op die manier krijgt je kindje toch aandacht van je, ook al is het negatieve aandacht, aandacht is aandacht.

Probeer als ouder altijd een knop om te zetten, vooral rustig te blijven en je kindje op een juiste manier discipline te leren. Misschien komt je kindje wel gewoon aandacht te kort? Heb je geen duidelijke regels of ben je misschien toch niet helemaal consequent geweest.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here