Dat getreuzel he. Bij het ontbijt. Bij het aankleden. Of als je echt NU de deur uit moet. Dat is me toch een partijtje lastig. Maar hoe beperk je dat getreuzel nou tot een minimum? In dit artikel 8 geheimen om van het getreuzel af te komen.

1. Een goede voorbereiding is het halve werk

Hier is het op tijd ’s ochtends de deur uit komen naar school nog al eens een uitdaging. Hoe ik heb gezorgd dat dat een stuk soepeler verloopt?

  1. Kies ’s avonds kleding uit voor de volgende dag. Dat scheelt weer een uurtje twijfelen voor de kast, of een uurtje discussie voeren met dat wil ik echt niet aan. Die heb je dan de avond er voor al gehad.
  2. Leg zelf ook zoveel mogelijk spullen al klaar voor jezelf. Dek vast de tafel, pak vast het 10-uurtje in en/of bereid de lunch vast.

2. Zorg voor een vaste structuur en ritme

Ritme en regelmaat is niet alleen bij baby’s belangrijk, maar ook voor grotere kindjes is het een fijne houvast.

Zorg dat je een vast ritme hebt, een vaste volgorde. Geef dat bijvoorbeeld aan via een dagritmebord.  En wees vooral consequent en houd de volgorde aan om zo de stress te verminderen.

3. Korte duidelijke opdrachten

Geef je kindje niet een waslijst aan opdrachten, dat gaat hij vergeten, hij is afgeleid of wil gewoon nog even wat anders doen.

Geef directe en duidelijke opdrachten als je iets van hem wilt. “Doe gelijk even je sokken aan alsjeblieft”. 

4. Blijf positief

Hoe makkelijk het ook is om te roepen “Waarom luister je toch nooit?”, “Waarom schiet je nou toch nooit op?” “Waarom gooi je die melk nou om, doe toch eens voorzichtig”. Dit zijn geen helpende opmerkingen waar je kindje wat mee kan.

Kies eerder voor “Je zit helemaal in dat leuke filmpje he? Maar we moeten nu echt even gaan aankleden, zal ik hem even op pauze zetten of jij?”. Op die manier laat zien dat je ziet waar hij of zij mee bezig is en wat er gebeurt, en kun je hem toch op een vriendelijke manier sturen naar wat jij wilt.

Als het hele deur-uit-kom-ritueel een negatieve insteek krijgt dan ga je echt niet meer optijd de deur uit komen.

Ben je dus een keer gruwelijk te laat de deur uit gegaan, probeer dan achteraf te reflecteren op wat jij anders had kunnen doen. En niet op wat je kindje allemaal wel niet fout doet.

5. Plan altijd tijd in voor onverwachte gebeurtenissen

Als je haast hebt dan gebeurt altijd dat ene waar je net even niet op zat te wachten. Je kindje gooit de beker melk om, of struikelt in zijn haast van de trap. Fietssleutel kwijt. Je kent het allemaal wel.

Zorg dat je altijd mikt op zo’n 10 minuten te vroeg klaar te zijn, dan heb je altijd nog genoeg ruimte om dit soort onverwachte dingen op te vangen. Zo was onze dochter vanochtend ook blij dat ze alles zo snel had gedaan dat ze nog lekker 10 minuten dr filmpje kon kijken!

6. Treuzelen met eten?

Treuzelen met eten is ook een veel gehoord probleem. Sommige kinderen willen helemaal niet eten, anderen zijn gewoon afgeleid.

Onze dochter vergeet nog al eens te eten als ze een filmpje kijkt. Dus af en toe zeg ik even “Oh oh vergeet je weer te eten? Misschien moeten we even je filmpje pauzeren tot je eten klaar is”. Hetzelfde geldt voor wanneer ze met speelgoed bezig zijn natuurlijk. Op een positieve manier benaderen is altijd de beste keuze.

Probeer een kind vooral niet geforceerd te laten eten, het is belangrijk dat ze blijven luisteren naar hun buik of die vol is of niet.

Sommige kindjes eten alleen op bepaalde tijdstippen, zoals die van ons. Eigenlijk eet ze alleen als het ‘haar’ tijdstip is. Ze heeft bijvoorbeeld tussen 16-17 al honger terwijl wij pas tussen 17:30-18:00 eten. Luister daarom goed naar je kindje en geef hem een duidelijk tijdwindow waarin hij of zij kan eten. Daarna gewoon op ruimen en lekker laten.

7. Spreek een tijd af en geef verantwoordelijkheid

Onze dochter is 4,5 en kan echt nog geen klok kijken. Maar we kunnen wel afspreken dat ze iets moet doen voor de grote wijzer op de 6 staat (in het begin was het eerder aanwijzen van de cijfers, inmiddels kent ze ze wel).

Vaak lukt het haar dan prima om iets binnen die tijd zelfstandig te doen. Soms wil ze iets meer de tijd hebben, en als die ruimte er is geef ik die haar ook. We spreken zo samen een tijd af.

8. Neem de tijd!

Soms is treuzelen helemaal niet treuzelen maar is het gewoon even op je eigen snelheid dingen willen doen. Je kindje is een individu die dingen op zijn eigen manier en eigen snelheid wil doen.

Onze dochter eet bijvoorbeeld niet in het eerste half uur nadat ze uit bed komt. Dus ik moet zorgen dat ze een uur voor we de deur uit gaan wakker is. Zodat ze daarna nog ruim de tijd heeft om te eten. Ze heeft die tijd gewoon even nodig.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here