Als je alles net een beetje onder controle hebt, net een beetje van de baby tijd af en je kindje wordt wat zelfstandiger, dan zal ie waarschijnlijk komen. De peuterpubertijd. De ene heeft er minder last van dan de ander, de ene ouder ervaart het als lastig, en de ander merkt het amper. In dit artikel vind je wat praktische tips.

Heeft je peuter driftbuien?

Driftbuien zijn heel normaal in de peuterpubertijd, meestal rond de 2 -3 jaar. Als je kindje een driftbui heeft dan kun je hem vaak even helemaal niet bereiken. Je kindje is misschien heel erg boos of verdrietig of is misschien wel heel erg aan het gillen.

Driftbuien ontstaan door frustratie, iets lukt niet, mag niet of willen ze niet. Daardoor slaan ze even helemaal op slot en kun je ze met géén mogelijkheid bereiken. Erg lastig bijvoorbeeld midden in de supermarkt..

Opties bij een driftbui

Wat zijn je opties om je kind weer te laten kalmeren? Het kan voor elk kind en ouder anders zijn. Vertrouw op je gevoel en op je kindje.

 • Breng het onder woorden: Breng de frustratie van je kind onder woorden. Zo merkt je kind dat het óke is om soms gefrustreerde gevoelens te hebben, en dat je ze mag voelen. Door er over te praten kan je peuter zich veel meer begrepen voelen en zo weer rustiger worden.
 • Doe gek: Bij sommige peuters helpt dit goed, ga gewoon gek doen. Maak grapjes, doe iets heel erg overdreven, zing een liedje helemaal verkeerd.
 • Afleiden: Probeer je peuter af te leiden met iets anders, laat hem zijn favoriete speeltje zoeken, ga iets doen wat hij of zij heel leuk vind.
 • Laten gaan: In sommige gevallen werkt deze optie het best voor onze dochter. Sterker nog, soms mag ik niet eens in de buurt komen, of in haar richting kijken. Ze gaat dan zelf op een stoel zitten ergens en zodra ze iets rustiger is komt ze vanzelf naar me toe rennen om het laatste beetje weg te knuffelen.

Heb jij nog goede ideeën hoe je om kunt gaan met een driftbui? Reageer en deel je tips!

Voorkomen van een driftbui

[quote_box_right]'”In essence, the issue is not always about how to discipline children, but how to change the environment in order to help them gain control over their emotions. Some of the most common issues that cause children to act out in negative ways are hunger, tiredness, frustration, boredom, or over-stimulation.”

Elizabeth Pantley, Supernanny expert[/quote_box_right]

 1. Triggers: Vaak zijn er bepaalde triggers die een driftbui uitlokken, probeer hier achter te komen en ze te omzeilen. Ga niet met een moe kind boodschappen doen, dat kan alleen maar drama worden.
 2. Structuur en regelmaat: Zorg voor structuur en regelmaat. Ze weten wat er van ze verwacht wordt, wanneer, hoe lang. Zorg dat ze op tijd gaan eten, en slapen. Dat zijn vaak twee belangrijke triggers voor een driftbui.
 3. Wees consequent: Heel belangrijk, zodra ze merken dat ze met wat jengelen, zeuren of een driftbui hun zin kunnen krijgen kan het alleen maar erger worden. Nee is nee, ja is ja. Iets wat nu niet mag, mag morgen ook niet. Bedenk wel goed voor je nee roept of het écht niet mag. Ik betrap mezelf er ook vaak op dat ik al ‘Nee’ roep terwijl ik 5 seconden later denk, ach waarom ook eigenlijk niet?
 4. Voorbereiden op verandering: Zeg niet abrupt, we gaan NU weg. Bereid je kind er op voor: “Je mag nog 10 minuten spelen, dan gaan we weg.”. Herhaal het nog een paar keer zodat je kind zich er op voor kan bereiden. Maar denk ook aan grote veranderingen, verhuizing, een (andere) school, vakantie. Begin met grote dingen niet véél te ver van te voren, 1 of 2 weken van te voren is vroeg genoeg. Anders wordt je kind er misschien juist wel angstig voor.
 5. Gebruik je stem en woorden goed: Als je iets wilt overbrengen wat niet onderhandelbaar is, laat het horen in je stem. Zeg het vastbesloten. Gebruik niet te veel woorden (en niet te weinig).
  Ik merk dit verschil heel snel, soms wil je dat je kind iets doet en vraag je het gewoon te aardig en denkt je kind dat het een spelletje is. Als je het daarna op een korte kordate manier herhaald dan maakt het meer indruk en kunnen ze het ineens wel. Terwijl als je door was blijven modderen op een aardige manier kwam je uiteindelijk terecht in een welles-nietes gevecht en ligt de driftbui op de loer.
 6. Communiceer: In lijn met de vorige twee: vertel wat je gaat doen. Snuit niet zomaar de neus maar leg het even uit wat je gaat doen. Hoe zou jij je voelen als je lekker je boek zit te lezen en je partner duikt ineens met een snotlap tussen jou en je boek en begint aan je neus te poetsen. Irritant toch?
 7. Voorkom verveling: Verveling is vaak ook een enorme trigger, probeer het zoveel mogelijk te voorkomen. Neem leuke dingen mee, of maak van de dingen in de buurt wat leuks. Ga letters zoeken, kleuren zoeken, dieren benoemen, verstoppen, papiertjes verscheuren, liedjes zingen, je kan het zo gek niet bedenken.

8 praktische tips voor de peuterpubertijd

 1. Afleiden en de aandacht verplaatsen naar iets anders kan in sommige gevallen nog steeds goed werken.
 2. Wanneer je te vaak zeg “je mag niet” of  “niet aan … komen” vestig je juist de aandacht op. (Denk maar eens niet aan de roze olifant). Probeer de uit te leggen wat ze wel mogen doen, niet “Niet met de vork in de tafel prikken dan gaat hij stuk” beter: “Je kunt beter in je brood prikken met je vork.” Je kunt daarna nog uit leggen dat de tafel anders stuk gaat en dat je dat niet zo leuk zou vinden.
 3. Blijven ze dingen doen die ze niet mogen? Zorg dan dat ze de mogelijkheid niet meer hebben, bijvoorbeeld bij het kleuren op de muren: Haal de potloden of stiften weg. Leg daarbij wel uit dat de stiften of potloden even opgeruimd worden tot dat je kindje kan herinneren dat het alleen op papier mag tekenen.
 4. Doen ze iets op een bepaalde locatie (springen op de bank bijvoorbeeld), zet ze dan met zo’n zelfde mededeling even in een ander gedeelte van het huis of woonkamer. Of laat ze even lekker uitrazen door te laten springen op een matras op de grond of boxspring o.i.d.
 5. De ‘Nee’ fase: De hele vervelende Nee-fase. Je zal hem vast al gehoord hebben, geef ze keuzes. Niet te veel maar precies goed. En verander ze af en toe, wees creatief. Zo had ik bijvoorbeeld eerst 2 tandenborstels, toen 2 soorten tandpasta, en nu mag ze kiezen of ze eerst de beer z’n tanden gaat poetsen of eerst haar eigen tanden. En soms vraag ik haar of zij eerst haar tanden mag poetsen of ik. Of dat ze misschien eerst mijn tanden (ieuw dat kriebelt!) wil poetsen en ik daarna de hare. Zo blijft het leuk, probeer er ook gewoon spelletjes om te maken.
  Teveel keuzes moet je ook niet doen: Ik liet haar bijvoorbeeld tussen AL haar boeken 1 boek kiezen om te lezen, daardoor liep het alleen maar in de soep. Ze noemde wel 10 boeken op en als ik ze pakte wilde ze die toch niet. Nu laat ik haar twee zien, en dan kiest ze gewoon een daar van. Soms doe ik een spelletje met “Wil je die? Nee? Wil je die? Nee? Ohhh maar dan krijg je deze” (en dan steeds de boeken voor elkaar houden), of de boeken expres verkeerd om houden.
 6. Pas je verwachtingen aan: Een peuter kan vaak echt nog niet een uur aan tafel zitten, en soms zijn ze iets te wild of enthousiast met drinken en zullen ze knoeien. Hoe erg is dat nou allemaal echt?
 7. Herhalen en volhouden: Kinderen leren door herhaling en het feit dat je het volhoud. Ze zullen nog vaak blijven proberen, niet om jou te pesten maar zo werken hun hersenen nou eenmaal, dus herhalen en volhouden (consequent zijn) is de enige manier. Let natuurlijk wel op of je verwachtingen reëel zijn, anders verliest het kind misschien de wil om te leren.
 8. De allerbelangrijkste tip: Blijft zelf rustig, voel je niet aangesproken, wees niet bang dat het jouw schuld is, ga er niet vanuit dat je kind het expres doet. Steun je kind als je kan, geef het liefde en warmte, en leer het omgaan met die ontzettende heftige emoties, leer ze om hun emoties en frustraties te accepteren het onder woorden te brengen. Het gaat écht over!

2 REACTIES

 1. Dank Ruud, graag gedaan!
  En houd je taai in de peuterpubertijd, het gaat voorbij 🙂 Wij hebben hier ook af en toe enorme vlagen drama-peuter-buien 😉

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here