Voor veel ouders ligt het kiezen van een basisschool voor de hand en is het slechts een formaliteit. Er is waarschijnlijk een school bij jou in de buurt, waar veel jongetjes en meisjes uit de wijk ook naar toe gaan. Maar is dit wel de juiste keuze? En waar moet je allemaal op letten? Het is van belang dat je een aantal aspecten van de basisschool goed bekijkt. Zorg ervoor dat je een compleet beeld hebt.  

Wij hebben voor jou een helder overzicht gemaakt, zodat je precies weet waar je op kan letten tijdens het selecteren van een basisschool:

1. De waarden van onderwijs

Als ouder zijnde is het van belang dat je een duidelijk beeld hebt van wat je wil dat je kind meekrijgt. Zo zijn er in Nederland een groot aantal scholen die onderscheid maken tussen onderwijs vanuit een geloofsovertuiging of onderwijs vanuit een opvoedkundige overtuiging. In Nederland kan je bijvoorbeeld kiezen uit rooms-katholieke basisscholen, Montesorrischolen, Joodse scholen, vrijescholen etc. Voor ieder wat wils zullen we maar zeggen…

2. Belangrijke peilers

Wat vind je eigenlijk belangrijk aan een basisschool of wat is er überhaupt van belang bij het onderwijs, sta hier even bij stil. Vind je het belangrijk dat er jaarlijks veel getoetst wordt op de voortgang of staat juist de ontwikkeling van het individu centraal? Zorg dat je een helder beeld hebt van waar jouw prioriteiten liggen.

3. Kwantiteit vs. Kwaliteit

Het is van belang dat je je goed laat informeren over de mate waarin jouw kind kan rekenen op persoonlijke aandacht. Hoeveel leerlingen zitten er een klas en hoeveel docenten zijn er? Het landelijk gemiddelde ligt op 1 (fulltime) docent per 12,5 leerlingen.

4. Nagaan leerproces

Een leerproces is per kind verschillend. Het is ook per basisschool verschillend hoe dit wordt gescreend. De ene basisschool houdt zich vast aan het CITO-leerlingvolgsysteem, maar een aantal andere scholen – waaronder veel Montesorrischolen en vrijescholen – gebruiken naast het CITO-leerlingvolgsysteem ook een eigen leerlingvolgsysteem. De ontplooiing van het individu staat hierin centraal!

5. Doorstroom

Wat is de huidige status van de doorstroom naar het voortgezet onderwijs? Op de website www.scholenkeuze.nl is voor een groot deel inzichtelijk gemaakt op welke soort scholen voor voortgezet onderwijs (VMBO, HAVO, VWO) kinderen na hun basisschool terechtkomen.

6. Lesuitval

Scholen waar een hoog percentage van lesuitval is, zijn vaak minder goed in staat jouw kind te onderwijzen op de manier zoals je dat wilt. Het klinkt als een heel eenvoudige en misschien zelfs wat kortzichtige conclusie, maar het kan geen kwaad je hierover te laten informeren.

7. Scholenkeuze.nl – publieke opinie

Deze website wordt vaak geraadpleegd als het gaat om informatie die doorslag kan geven bij een schoolkeuze. Jaarlijks worden er een groot aantal leerlingen en ouders naar hun mening gevraagd over diverse scholen. Dit alles wordt netjes verwerkt in een overzicht, uiteraard voor zover beschikbaar.

8. Kosten

Het zal je misschien verbazen maar de kosten per school zijn vaak verschillend. Er zijn bijvoorbeeld scholen die allerlei ‘buitenschoolse’ activiteiten hebben georganiseerd. Dit is natuurlijk allemaal hartstikke leuk, maar het komt regelmatig voor dat dit in z’n geheel voor rekening van de ouders komen. En dan staat je toch even gek te kijken als er een rekening op de deurmat valt. Wees hier alert op en vraag dit even na.

9. Extra ondersteuning

Wanneer jouw kind wat moeite heeft om te leren of juist als een speer door alle materie heen gaat, zijn er dan mogelijkheden om jouw kind extra te ondersteunen? Het is belangrijk om kinderen aangepaste taken te kunnen geven. Het is een goed teken als een school hier in flexibel is.

Checklist basisschool uitkiezen

Tot slot nog een checklist die je altijd kan meenemen of waar je aan kan denken als je op zoek gaat naar een basisschool voor jouw kind. Dit hebben we verdeeld over 3 categorieën:

Praktisch

 • Hoe lang ben je onderweg van huis naar school?
 • Is het verkeer onderweg veilig te noemen?
 • Kan jouw kind overblijven wanneer dit nodig is?
 • Heb je als ouder zijnde nog verplichtingen?

Facilitair

 • Is het schoolplein veilig en staat er netjes een hek omheen?
 • Zijn de lokalen schoon en valt er veel licht naar binnen?
 • Hoe ziet het speelgoed en lesmateriaal eruit?

Sociaal

 • Beschikken ze over pestprotocollen?
 • Hoe is de onderlinge omgang tussen docenten en kinderen?
 • Hoe is de sfeer te omschrijven?

TIPS OM TE DOEN

 • Fiets een keer naar school en probeer je in te beelden dat je dit ritje de komende jaren gaat maken. Is het voor een kind ook veilig om op een gegeven moment zelf te fietsen?
 • Ga eens naar de school toe wanneer de school uitgaat. Ga sfeer proeven.
 • Vraag eens na bij ouders in je omgeving wat zij vinden van de basisscholen in de buurt.

Bron afbeelding: Topos Architecten | Gastblog door Nick Keijzer, Tekstschrijver, Klik Proces

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here