Onlangs kreeg ik weer een mailtje met de strekking “mijn kind luistert niet” of ook vaak wel “luistert slecht”. Wat kun je daar precies aan doen als een kind niet of slecht luistert? In dit artikel diverse praktische tips waar je vandaag mee aan de slag kan.

Ik moet het 100 keer zeggen voor er iets gebeurt

Sommige dingen (zoals opruimen) zul je inderdaad moeten blijven herhalen. Tenminste: je zal het vandaag een keer moeten zeggen en morgen, overmorgen, die dag daarna. Misschien nog wel 10 jaar lang. Maar gebeurt het je vaak dat je kind pas na de derde keer vragen reageert? Dat is geen goed nieuws. Hoe zorg je ervoor dat ze (sneller) reageren?

 1. Zorg dat je zeker weet dat ze je (echt!) horen. Loop even naar ze toe, zorg dat je hun aandacht hebt. Dat ze niet nog midden in die film zitten. Maak oogcontact en begin dan met wat je van ze wilt.
 2. Ze negeren je vaak niet expres. Zeker jonge kinderen zijn snel afgeleid door andere dingen en zijn allang weer vergeten wat je ze hebt gevraagd. Herinner ze dan op een vriendelijk maniers.
 3. Ga niet tellen. Door te tellen (3..2…1) leer je ze eigenlijk dat ze pas bij 1 iets hoeven te doen. Voor je het weet sta je bij alles te tellen. Houd je aan stap 1 en wees daarbij ook direct heel duidelijk in wat de bedoeling is.
 4. Geef ze de tijd. Ik heb het ook wel eens: vraag ik of ze haar haren wil borstelen. Maarja iets met haast en op tijd naar school dus na een paar seconden begin ik alweer met “Ga je nog borstelen?”. Terwijl zij net op weg was maar echt eerst nog even iets moest weg leggen.
 5. Leg ze uit waarom. Als je iets van ze wilt leg ze dan uit waarom, zodat ze het beter begrijpen. Dan zijn ze eerder geneigd om mee te werken. En dan is “omdat ik het zeg” natuurlijk géén goede uitleg. Hoe zou jij het vinden als jou partner jou iets opdraagt en zonder discussie je tegen argumenten van tafel veegt met een “gewoon omdat ik het zeg”.
 6. Laat ze de natuurlijke consequentie ervaren. De beste leerschool is om zelf fouten te maken. Laat ze maar eens in die plas vallen. Dan maar natte kleren. Laat ze zich maar een keer stoten. Zo leren ze het beste. En dan ben jij niet de boeman!
 7. Geef ze een duidelijke uitleg over de mogelijk consequenties. Soms kan je ze niet de natuurlijke consequentie laten ervaren: zomaar oversteken op een drukke weg ga je ze niet zomaar laten doen. Laat ze dan weten dat als ze niet luisteren we toch echt over 5 minuten naar huis moeten gaan omdat het niet veilig is.

En belangrijk natuurlijk: wees consequent! En mocht het nou een keer niet oed lukken omdat je moe bent: wees daar dan ook eerlijk over tegen je kindje. Zo leert je kindje ook dat mama’s of papa’s ook fouten maken en dat dat helemaal niet erg is.

Luister jij wel eens naar jouw kindje?

Je kindje is een individu. Die ontwikkelt zijn eigen ik. En iedereen heeft eigen wensen en voorkeuren. Terwijl die wensen en voorkeuren voor anderen misschien totaal overbodig, onhandig of totaal niet logisch lijken. Geef jij je kindje dan de ruimte op het op zijn of haar manier te doen? Luister jij naar de opties die je kindje ziet voor het probleem.

Daarnaast: Veel kinderen die niet luisteren geven aan dat de ouders nooit naar hen luisteren. Dit kunnen al kleine dingen zijn: je kind komt thuis van school en begint enthousiast met een verhaal terwijl jij nog druk bezig bent met je boodschappenlijstje en daarom af en toe een half afwezige “hmmm” “ja leuk!” eruit knalt.

Mijn kindje blijft maar zeuren

Nadat je al 3 keer hebt uitgelegd dat het echt niet gaat gebeuren blijft je kindje maar zeuren. “Maar maaaahaaamm”. Meestal hebben de kindjes die zeuren een onderliggende behoefte. Ze hebben gewoon even je aandacht nodig (al is het maar even die éne minuut, die kan je echt wel even missen), voelen zich even erg alleen of zijn ontzettend moe.

Leg je kindje uit wat zeuren precies is, en doe een zeurende stem voor en een gewone stem. Vraag je kindje dan om de volgende keer iets in een gewone stem te vragen omdat veel fijner is. Maar voor dat je dat doet, zorg wel dat de onderliggende behoefte eerst vervuld is anders gaat dit niet werken.

Probeer het zeuren te voorkomen. Meestal kun je achteraf vaak wel zien hoe het komt dat ze zich alleen gingen voelen, te moe werden of aandacht te kort kregen. Probeer die dan voor te zijn. Plan dingen op een andere manier in zodat je niet na een lange schooldag nog boodschappen moet doen als je kindje daardoor enorm gaat zeuren.

Blijf consequent. Daar issie weer. Ik blijf hem noemen. Vooral met zeuren erg belangrijk. Mag hij de ene keer wel bij jou in bed kruipen na een flinke zeur partij en de andere keer niet? Dan gaan ze er niets meer van snappen. Dan blijven ze het proberen!

Nog meer tips als je kindje slecht luistert

Er kunnen zoveel redenen liggen achter het feit dat je kindje niet luistert. Probeer als eerste zelf eens de situatie zoals hij gebeurt vanaf een afstandje te bekijken. Of vraag je partner om het objectief te bekijken en te vertellen wat er precies gebeurt. Wie weet komen jullie er zo achter wat er verkeerd gaat.

 • Belangrijk is je eigen houding en stem: Ben je zelf ook afgeleid klopt je stem niet met je boodschap? Dan gaan ze je niet serieus nemen. Oefen het ook eens voor de spiegel om te zien hoe je overkomt.
 • Toon begrip! Soms moet er echt iets gebeuren (hier is zwemles zo’n dingetje) wat ze niet leuk vinden. Als ze dan weigeren om mee te komen toon dan begrip. Leg uit dat je snapt waarom ze niet wilt. Geef erkenning.
 • Vermijd jij. Gebruik ik. Net zoals in gesprekken met volwassenen is het ook bij kinderen belangrijk om te praten vanuit de “ik” boodschap. Jij wordt al snel te verwijtend en dan gaan ze in de defensieve modus. Zo krijg je echt niets meer gedaan.
 • Vertel wat je wèl wilt. Vertel ze wat het gedrag is wat je wel wilt zien, ipv wat je niet wilt zien. Bijvoorbeeld: “Ga lekker buiten op de trampoline springen” ipv “Niet op de bank springen!”
 • Negatieve gevoelens kunnen ook enorm lastig zijn. Luister daarbij vooral ook weer goed, en ga er niet gelijk tegen in. Erken het gevoel wat ze hebben, benoem het zodat ze weten wat ze voelen. Probeer ook om de wens in een fantasie te gieten: “Het zou toch heerlijk zijn als we elke dag patat konden eten he?”. Stop daarna wel onacceptabel gedrag: laat ze het met woorden uiten of even los gaan met hun vuisten op een kussen om stoom af te blazen.

Laat je het weten of het beter gaat?

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here