Je kent het wel, je kind is lekker aan het spelen, overal ligt speelgoed en je breekt vervolgens je nek erover. Spullen door de kamer (of het hele huis..) verspreiden begint natuurlijk op het moment dat ze de boel gaan verkennen maar veel gaat dan nog per ongeluk. Maar probeer vanaf het eerste moment zoveel mogelijk te stimuleren om op te ruimen. Hoe doe je dat?

Open deur: Geef het goede voorbeeld

Sorry, ik schop hem toch even in. Ik doe het zelf ook niet altijd zo goed :o) het goed voorbeeld geven. Kinderen doen graag na, dus als jij opruimt doen zij het ook gemakkelijker. Andersom werkt het net zo goed, doe jij het ook niet kan je het ook (bijna) niet van je kindje verwachten.

12 tips om je kindje te leren opruimen

Naast de open deur zijn er natuurlijk nog veel meer leuke dingen te verzinnen 🙂

 1. Geef een waarschuwing dat er bijna opgeruimd moet worden: De belangrijkste tip van allemaal: geef even een ‘waarschuwing’ vooraf vóór ineens gestopt moet worden met spelen. Zeg het 10 minuten voor jullie gaan stopen met spelen (of weggaan) en gaan opruimen een keer, dan bij 5 minuten, 3 minuten en dan bij 1 minuut nog een keer (“We gaan nog heel even spelen en dan opruimen!”). Je kleintje kan zich zo ook voorbereiden en het is niet ineens abrupt uit zijn spel gerukt. Zo heb je een grotere kans op samenwerking.
 2. Samen opruimen: Begin in ieder geval met samen opruimen, dat is makkelijker zeker voor de jonkies. En zo wordt het ook deel van het spel! Iedereen helpt met opruimen: https://www.youtube.com/watch?v=Pez4XvvmEqQ
 3. Zing er een (zelf verzonnen?) liedje bij! Of probeer eens deze: https://www.youtube.com/watch?v=ymyQAeXH3iY
 4. Maak het een belangrijke taak: Vooral jongere kinderen die vinden het heel fijn om je te helpen, maak het een belangrijke taak waarbij hij of zij mee mag helpen. `Verzin er een leuke naam voor “helper”, “hulp”, “mama’s hulp”. Onze dochter zit op een moment in een fase dat ze alles haar “werk” noemt, dus wij gaan gewoon samen “aan het werk”, dat klinkt ook heel belangrijk en stoer.
 5. Maak er een spelletje van: Ik doe vaak alsof ik ineens ben vergeten waar iets hoort, dan gaat zij het wel even laten zien. Of laat je kleintje 1 bepaalde kleur oppakken en opruimen, en/of wie het snelste alles van zijn kleur heeft opgeruimd.
 6. Eerst opruimen, dan wat anders: Om rust te houden in het hoofd van jullie beiden kun je ook voor deze tactiek gaan: als ze willen spelen met iets nieuws, eerst het vorige (samen) opruimen.
 7. Vaste opruim momenten: Maak er een vast ritueel van om op bepaalde momenten op te ruimen. Je kan niet van alle (zeker niet van hele jonge) kindjes verwachten de hele dag door op te ruimen. Voor sommige kindjes (en ouders) is het genoeg aan het einde van de dag op te ruimen. Maar je kunt ook voor elke snack of maaltijd eerst alles op te ruimen. Zo heb je vaste momenten waarop alles even netjes gemaakt wordt.
 8. Korte en duidelijke taken: Geef korte, duidelijke en vooral overzichtelijke opdrachten. De huiskamer opruimen is een veel te grote opdracht. Hak het in kleine stukjes: Eerst (samen) de lego opruimen. Als dat klaar is komt pas de volgende opdracht.
 9. Organiseer het speelgoed: Als alles een vaste plek heeft, is het makkelijker op te ruimen. Zorg dus voor een eigen plek, of systemen waar je dingen in kunt opbergen. Nu had ik dat laatst ook gedaan, maar onze dochter heeft het direct nadat ik haar nieuwe kamer had ingericht de hele boel weer verbouwd. Mijn tip: organiseer het samen :).
 10. Minder is beter: Rouleer het speelgoed, ruim het regelmatig op. Als er minder speelgoed is wordt het ook minder snel een rotzooi én is het makkelijker voor alles een plek te vinden. Zet bijvoorbeeld bakken op zolder en wissel ze een keer in de zoveel tijd om. Wij hebben nu een klein beetje speelgoed beneden, en de rest boven op haar kamer. Gevolg: in de woonkamer wordt het niet meer een grote puinzooi, en in haar kamertje is het behapbaar.
 11. Alle kleine beetjes helpen: Pas je verwachtingspatroon aan als het niet direct lukt zoals je wilt. Wees tevreden en blij met kleine stapjes en laat dat ook vooral merken aan je kleintje. Stimuleer je kleintje positief wanneer ie 1 item heeft opgeruimd.
 12. Wees flexibel: Soms zijn ze met iets bezig wat niet in 1 keer af komt, of wat gewoon heel mooi is. Een treinbaan, een lego-huis, een mooie toren. Kijk dan naar een mogelijkheid waar die wel (even) kan blijven staan zodat ze er later weer mee verder kunnen. Dit geeft ook weer vertrouwen dat er echt naar ze geluisterd wordt als ze er om vragen.

Er zijn natuurlijk héél veel wegen die naar Rome leiden. Het belangrijkste is dat het bij jullie past, en voor jullie als gezin goed voelt. En dat het voor je kleintje duidelijk is wat er van hem of haar verwacht wordt. En dat natuurlijk naast het goede voorbeeld, verwacht niet dat je kleintje het beter doet als jij zelf over het algemeen doet.

Hoe doen jullie het met opruimen? Kennen jullie nog leuke liedjes of andere tips om het opruimen met je dreumes, peuter of kleuter te vergemakkelijken?

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here