Eerst ontdek je dat je kleintje uit het ledikantje klimt: dus voor de veiligheid maar over naar een groter bed: een peuterbed of gelijk een volwassen bed. Eerst gaat het een tijdje goed (of niet..) en je peuter blijft lekker zoet liggen. En dan ineens, komt hij uit bed. En nog een keer, en nog een keer. Ohja, en nog 100 keer. Wat kun je doen als je peuter steeds uit bed komt?

1. Rust, ritme en regelmaat, ook bij je peuter die steeds uit bed komt

Als ze nog baby zijn hoor je deze vaak: rust, ritme en regelmaat. Maar het geld ook zeker voor oudere kinderen. Door te zorgen dat alles rustig is vóór bedtijd ligt je kindje niet nog vol adrenaline in bed waardoor het gedoemd is om te mislukken. Ritme en regelmaat is belangrijk om te zorgen dat ook je oudere kindje herkent wanneer het bedtijd is.

2. Consequent blijven

Ook weer een in koppertje, maar het is óh zo moeilijk. Zorg dat het bedritueel altijd het zelfde is, en zo min mogelijk ruimte voor tijdrekkende dingen.Roblox HackBigo Live Beans HackYUGIOH DUEL LINKS HACKPokemon Duel HackRoblox HackPixel Gun 3d HackGrowtopia HackClash Royale Hackmy cafe recipes stories hackMobile Legends HackMobile Strike Hack

Ik laat onze dochter altijd 1 keer ‘tijdrekken’: ik loop al zo genaamd de kamer uit en dan roep ik bij de deur: “ohh.. volgens mij zijn we wat vergeten.. wat zijn we vergeten?” zodat ze dan even haar momentje heeft om 1 ding uit te kiezen die ze dan even nodig vind en dan ga ik écht weg.

En voorkom smoezen: over het algemeen (als ik het niet weer eens vergeet) zorg ik dat ze ook haar laatste kans heeft gehad om te plassen, zodat dát ook niet meer als smoes gebruikt kan worden.

3. Hoe lang het ook duurt, blijft rustig als je peuter steeds uit bed komt

Onze dochter ging al vrij snel over naar een groot bed (voor ze 1,5 jaar was), en daarna is ze een jaar lang nooit uit haar bed gekomen. En toen… 2 maanden lang. 2 maanden lang kwam onze peuter steeds weer uit bed. De eerste dag zijn we volgens mij wel 3 uur bezig geweest, de dagen erna 2 uur en uiteindelijk was het nog een half uur per keer.

Het duurt (als je pech hebt) lang, het is niet leuk en heel erg frustrerend. Niet alleen voor jou maar óók voor je kleintje. Ze doen het echt niet expres en ze leren nou eenmaal nog niet iets nadat je het 1 keer hebt uitgelegd. Het belangrijkste is wel om rustig te blijven en vooral niet boos te worden.

Probeer het dus vooral te accepteren, los te laten en de tijd er voor te nemen. Heb je het gevoel dat je jouw emoties niet meer in controle kunt houden, switch dan even met je partner, en ga even elders stoom afblazen. Of doe wat ontspanningsoefeningen.

Ga ook vooral niet in discussie en herhaal rustig dat het bedtijd is en tijd om te slapen. Of zeg helemaal niets meer en knuffel je kleintje alleen nog even.

4. Verschillende tactieken als je peuter steeds uit bed komt

Niet voor elke combinatie ouder/kind werkt elke tactiek. Bij mijn partner hielp het juist als hij weer terug ging kijken bij onze dochter (als ze in bed bleef liggen), als ik de kamer in ging en daarna weer wegging dan begon bij mij het circus opnieuw. Terwijl het nu – een paar maanden later – juist wél weer werkt om af en toe even te gaan kijken.

Dus zelfs binnen 1 gezin kun je verschillende tactieken hanteren. Ga dus na waar jij je het beste bij voelt, en wat het beste is voor jouw peuter.

Houdt één tactiek wel een paar dagen (of liever een week) vol zodat je kindje ook kan leren wat jouw reactie is. Als je te snel wisselt van tactiek ben je de regelmaat kwijt en kan je peuter ook onvoorspelbaar gaan reageren.

 • Angsten: Soms blijft je peuter niet in bed vanwege angsten: monsters (wij toveren ze weg met een toverspreuk), beestjes (weg toveren met een zaklamp of op de deken liggen: daar is het veilig), bang voor het donker (wij laten een lampje aan die wij later uit doen als ze slaapt). Wees creatief bij angsten: ontken het niet maar probeer mee te gaan in de fantasie van jou kindje, vaak helpt jou kindje je wel met de mogelijke oplossing. Voor jouw peuter zijn angsten echt, ook al zie jij die beestjes echt niet (ik heb echt het hele bed al omgekeerd….).
  Zorg vóór dat je de kamer verlaat dat alle mogelijke angsten verholpen zijn.
 • Terugleggen: Als je kleintje uit zijn of haar bed komt vertel hem dan de eerste keer dat het tijd is om te gaan slapen (dat bijvoorbeeld zijn knuffel óók gaat slapen, en oma óók etc) en dat je in de buurt blijft. Leg hem of haar daarna rustig terug in bed. De keren daarna zeg je niets meer maar leg je hem alleen terug. Ik knuffelde vaak wel nog even met haar als ze echt verdrietig was en stopte haar daarna lekker in, ga af op je gevoel! De eerste week hebben we dit hier in ieder geval 2+ uur volgehouden.
 • Even komen kijken: Wij deden deze vaak in combinatie met het terugleggen. Als ze (in het begin +/- 10 seconden :P) bleef liggen in bed kwamen we even terug kom te kijken en beloonde we haar dat ze zo goed bleef liggen. Nog heel even een boekje wisselen, een kus en weer weg. Je kunt daar natuurlijk je eigen routine in verzinnen.
  Nu komt ze er nooit meer uit (sterker nog ’s ochtends blijft ze ook in bed roepen of we haar komen halen :P), maar we komen wel vaak nog 1 of 2 keer even kijken. Dat vind ze nog steeds erg fijn, zo weet ze ook dat ze niet alleen is.
 • De deur op een kier of dicht: Wij lieten de deur eerst open, en vertelde haar dat als ze uit bed kwam dat de deur dicht zou gaan (niet op slot, dit kan natuurlijk gevaarlijk zijn i.v.m. brand). Als ze er dan uit kwam deden we de deur ook echt dicht. Als ze er daarna in bleef dan ging ik wel nog even kijken en mocht de deur uit beloning wel op een kier. Heeft bij ons ook goed gewerkt in ieder geval
 • Beloningen: Je kunt bijvoorbeeld ook gaan werken met beloningen als ze in bed blijven liggen, een stickerkaart, of iets krijgen wat hij of zij heel graag wil hebben. Zorg wel dat het niet te ingewikkeld is voor je kindje, of niet te veel stickers moet sparen waardoor de motivatie verdwijnt.
  Probeer als beloningen vooral geen eten (zoals snoep en snacks etc.) te gebruiken: zo leert je kind verkeerd omgaan met eten.

En nu ben ik benieuwd, wat hebben jullie allemaal uitgehaald om jullie peuter (weer) in bed te krijgen?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here