Ouders zijn anno 2017 is niet altijd even makkelijk. Het is tijd waarin er sprake is van een gigantisch aanbod aan digitale verleidingen. Flikkerende schermen, spelletjes met flitsende geluiden en spectaculaire video’s. Als ouder zijnde proberen we controle te houden op de zogeheten schermtijd. Schermtijd is een lastig onderwerp. Elke ouder krijgt er mee te maken en het gaat erom dat je kritisch blijft kijken naar de hoeveelheid tijd die jouw kind achter een scherm spendeert.

Wanneer een kind teveel televisie kijkt of computert, dan gaat dit dikwijls ten koste van creativiteit, een goede nachtrust en voldoende beweging. Een aantal tips om je kind te behoeden voor een overvloed aan schermtijd:

Bewustmaking

Ga met jouw kind in gesprek en bespreek de voor- en nadelen van al die schermen. Maak het kind bewust van het feit dat een scherm aangenaam is. Geef ook toe dat het leuk is. Ga niet recht tegenover elkaar staan, maar erken ook eerlijk dat jij het ook leuk zou vinden om vaak achter een scherm te zitten. Zorg voor een gemeenschappelijke grond.

Laat jouw kind vertellen

Op het moment dat je hebt aangegeven dat ook jij het verleidelijk vindt, is het aan het kind om te vertellen. Hoe denkt hij of zij erover? Ga met elkaar in gesprek en geef aan waar je grenzen liggen en waarom je die wilt stellen. Bedenk samen hoe je dit in praktijk wilt gaan brengen.

Stel paal en perk aan de hoeveelheid computertijd

Maak samen met een kind een afspraak over de hoeveelheid computertijd, maar zeer zeker over wanneer deze tijd kan worden gebruikt. Het is namelijk niet goed om het een uur voor het slapen in te zetten. Maak ook een onderscheid qua activiteiten op de computer. Je kan er bijvoorbeeld ook huiswerk op doen of een educatief spelletje spelen.

Werk aan een kritische blik

Probeer jouw kind te leren kiezen wat hij of zij tot zich neemt. Neem bijvoorbeeld televisie kijken… Laat het kind bewust kiezen wat hij of zij kijkt en bespreek wat dat doet. Word jouw kind er lekker ontspannen van of gaat jouw kind na de uitzending hangen en is hij of zij futloos? Maak dit bespreekbaar, zodat het kind leert niet domweg alles tot zich te nemen.

Geef het voorbeeld

Het is als ouder zijnde natuurlijk wel verstandig om het goede voorbeeld te geven. Zorg dat je niet altijd achter de computer zit of voor de televisie hangt. Ook onder ouders is het natuurlijk een gewoonte om te internetten of even op de social media te checken. Probeer dit zelf ook te beperken.

Schermloze dag

Het is ook een leuk idee om een schermloze dag af te spreken. Denk bijvoorbeeld aan schermloze zaterdag. Ga naar buiten, ga naar een museum of ga een dag naar het strand om lekker uit te waaien. Wanneer je deze afspraak maakt, is het belangrijk om je er ook echt aan te houden: geen iPad, geen Wii, geen iPhone en geen televisie.

Muntjes

Laatst stond ik op het schoolplein en toen hoorde ik iemand anders spreken over een fantastische regel. De regel luidt als volgt: kinderen hebben per dag een aantal muntjes. Ieder muntje staat voor 15 minuten schermtijd. Deze muntjes kunnen zij zelf besteden. Zo leren zij ook goed na te denken over wanneer ze de schermtijd in willen zetten. De bewustwording zal zo toenemen.

Dit artikel is geschreven door Nick Keijzer, parttime slotenmaker in Den Haag en fulltime ouder!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here