Sinterklaas is een hele happening, veel kinderen (en ouders) vinden het hartstikke leuk. Een keer in het jaar een hele stapel éxtra kadootjes, en natuurlijk pepernoten en chocolade letters.

De geschiedenis van Sinterklaas

De schoen zetten doen de kindjes al minstens vanaf de 15e eeuw. Dit gebeurde toen eerst in de kerk en de opbrengst was voor de armen. Vanaf de 16e eeuw zijn kinderen hun schoenen thuis gaan zetten. De pakjes avond was echter voor de tweede wereld oorlog niet gewoonlijk door de crisis. Veel van de tradities van het huidige Sinterklaas feest komen van Nicolaas van Myra. Welke overigens niet uit Spanje komt, maar uit Turkije. Het rijden over de daken komt echter waarschijnlijk van de Noordse oppergod Odin. Die reed op een schimmel, die overigens ook door de lucht kon vliegen.  Er zijn meer tradities die hier vandaan komen zoals de kadootjes voor het paard van Sinterklaas: de offers aan de god. Vroeger was Sinterklaas in Nederland altijd alleen, tot 1850 toen Jan Schenkman in zijn leesboekje ‘Sint Nicolaas en zijn Knecht’ schreef over de knecht (die toen overigens nog geen naam had). Maar ook over de intocht met de stoomboot kwam uit datzelfde boekje. Meer weten over de hele geschiedenis? Lees het op Wikipedia.

Hoe ga je met Sinterklaas om?

Je kunt natuurlijk zoals iedereen doet gewoon het spelletje mee spelen. Het verhaal dat de kadootjes van Sinterklaas komen en dat ze door de schoorsteen.. of euhm.. brievenbus.. naar binnen komen om de schoenkadootjes erin te stoppen. Maar wat nu als je dat níet wilt doen en je het anders wilt aanpakken? Ik zelf vond Sinterklaas maar een enge man, je moest er bij op schoot en als je stout was moest je mee in de zak brrrr.

Enkele alternatieven voor een eerlijke Sinterklaas

Je wilt van je kinderen graag dat ze eerlijk tegen je zijn. Maar hoe goed klinkt dat verhaal nog als ze er naar een paar jaar achter komen dat je ze van alles op de mouw gespeld hebt? Het kan ook anders!

  • Het groten mensen geheim: Betrek je kindje direct er in en leg uit dat het een groten mensen geheim is wat kindjes eigenlijk niet mogen weten. Maar dat jij het je kindje wel graag wilt vertellen omdat je het belangrijk vind om eerlijk te zijn. Je kunt bijvoorbeeld vertellen dat Sint Nicolaas of eigenlijk Nicolas van Myra vroeger wel heeft bestaan en goede dingen deed voor mensen. En dat de grote mensen dit nu over hebben genomen. Je kunt ook uitleggen dat het een soort toneelstukje is wat de mensen spelen om de kindjes gewoon lekker te verwennen. Op die manier hoef je andere ouders/kinderen ook niet in verlegenheid te brengen omdat je je kleintje gelijk uitlegt dat het een geheim is en dat alleen grote mensen dat weten. En ze mogen natuurlijk als ze dat willen gewoon hun schoentje zetten, en pakjes avond vieren. Je kunt het natuurlijk helemaal zelf naar wens inrichten.
  • Vragen eerlijk beantwoorden: Je kunt ook gaan voor een minder directe aanpak. Gewoon alles in het midden laten en gezellig mee doen, en zodra er een vraag komt, gewoon eerlijk antwoorden. Vergeet er natuurlijk niet bij te vertellen dat sommige dingen eigenlijk grote mensen geheimen zijn zodat ze niet direct andere kindjes in verwarring brengen.

Overigens, wat je ze ook vertelt, als ze Sinterklaas zien is voor hun dat op dat moment hartstikke echt.  Een beetje geloven zullen ze dus altijd wel doen!

Sinterklaas en/of kerst?

Sinterklaas en kerst volgen natuurlijk erg kort op elkaar. Ik vind persoonlijk kerst veel leuker dan Sinterklaas. De kerstman is aardig, die neemt je niet mee in de zak naar Spanje. Maar hoe pak je dat aan als je graag kerst wil vieren, en liever geen Sinterklaas. Als ze nog klein zijn kun je Sinterklaas vaak wel overslaan, ze hebben er toch nog geen benul van. Maar wanneer ze eenmaal naar school gaan dan worden ze er veel meer mee geconfronteerd. Verschillende manieren om het te combineren:

  • Pakjes avond vieren maar dan maar 1 of 2 kadootjes doen. Daarna bij kerst nog een paar kadootjes.
  • Pakjes avond vieren maar dan met zelf gemaakte kadootjes of bijvoorbeeld surprises, de familie kan dan voor elkaar wat leuks maken en sommigen maken een of meerdere extra voor de kids met bijvoorbeeld een klein kadootje erin. Daarna gewoon kerst vieren met wat kadootjes.
Heb je zelf nog leuke ideeen? Laat het weten in de reacties!

Wanneer krijgen de kindjes twijfels?

Als de kindjes in Sinterklaas geloven, dan komt er een moment waarop ze toch gaan twijfelen aan het verhaal.  Vroeger geloofde de kinderen tot een jaar of 8/9 in Sinterklaas. Tegenwoordig weten de meeste kindjes rond hun 6de jaar al het echte verhaal achter Sinterklaas.

Hoe ga je om met twijfels en misschien boosheid?

Als je merkt dat je kindje al gaat twijfelen is je kindje er waarschijnlijk aan toe om het echte verhaal te horen. Ga mee in wat je kindje weet en probeer het zo goed mogelijk uit te leggen. Ontken het in ieder geval niet! Als je kleintje na een aantal jaren ‘geloven’ er achter komt hoe het echt zit zijn sommigen boos. Probeer op die momenten te praten met je kindje en er achter te komen waarom ze precies zo boos zijn. Je kunt bijvoorbeeld ook afspreken dat jullie wel nog kadootjes gaan doen volgend jaar met Sinterklaas, en dat ze natuurlijk nog wel gewoon lekkere pepernoten en chocolade letters mogen eten. Voor veel kindjes verzacht dat het ‘leed’. Misschien kunnen ze volgend jaar helpen met schoenkadootjes in de schoenen stoppen van jongere broertjes of zusjes?

DELEN
Vorig artikelOntwikkeling baby eerste weken
Volgend artikelWaarom huilen baby’s
Leuk dat je mijn artikel(en) leest! Ik ben opvoedcoach en sinds 2012 moeder van een prachtige dochter. Ik merkte hoe niet praktisch de meeste informatie online is wat betreft kinderen en opvoeding, daarom ben ik hiermee begonnen :). Heb je vragen? Stel ze gerust!

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here