In deel 1 van mijn tips voor jou als nieuwe stiefmoeder heb ik je drie tips meegegeven die mij erg helpen:

  1. alle emoties zijn oké (en uit ze dus ook)
  2. heb geen schuldgevoelens
  3. stel niet te hoge verwachtingen

Uiteraard is dit niet hét geheime recept voor een gelukkig samengesteld gezin. Er zijn veel meer dingen die helpen om je nieuwe taak leuker (en draaglijker) te maken, want eerlijk is eerlijk; binnen het stiefmoederschap kan je jezelf snel verliezen.

Stiefmoeder tip 4: creëer een heilige kamer

En hiermee bedoel ik geen gebeds- of meditatieruimte, maar het dient wel ongeveer hetzelfde doel: in deze kamer kan je tot jezelf komen.

Kinderen die een scheiding hebben doorgemaakt zijn kwetsbaar en zoeken vaak bevestiging. Ze kunnen als ze jong zijn erg aan je hangen en volgen je overal waar je gaat. Daarnaast zijn kinderen ook van nature heel nieuwsgierig, en willen ze het liefst álles weten: wat je doet, waarom je het doet en hoe je het doet.

Onze slaapkamer is heilig

Natuurlijk is het ontzettend lief als kinderen interesse in je hebben. Maar ze hoeven je niet overal waar je gaat te volgen en daarmee het hele huis te claimen. Creëer een plek in huis die van jou (en je partner) is. De kinderen mogen hier alleen met jouw toestemming komen. Jij hebt een plek nodig waar je even alleen kan zijn. Bij ons is de regel dat de slaapkamer van mij en mijn partner is. De kinderen mogen hier niet zomaar binnenlopen. Dat zal misschien even wennen zijn, vooral als ze gewend zijn om ’s ochtends of ’s avonds bij papa in bed te kruipen.

Stiefmoeder tip 5: wees eerlijk tegen de kinderen

Eigenlijk komen we dan gelijk op de volgende tip: wees eerlijk tegen de kinderen. Kinderen begrijpen veel meer dan je denkt en kunnen zich makkelijker aanpassen aan nieuwe regels als je deze regels eerlijk uitleggen.

Je kan vertellen dat papa en jij het heel fijn vinden als ze bij jullie zijn, maar dat jij in die dagen ook graag een plekje wil hebben om even samen met hem te zijn. Net zoals de kinderen het soms fijn vinden om even alleen op hun kamer te zijn, of alleen met papa te spelen/praten/knuffelen.

Praat met je stiefkinderen er over: leg het uit!

Je kan ze op een rustige en liefdevolle manier uitleggen dat je begrijpt dat het voor hen wennen is in deze nieuwe situatie, en dat je het heel knap vindt hoe ze zich inzetten om naar de nieuwe regels te luisteren. Maar leg vervolgens ook uit dat deze gezinssamenstelling voor jou ook compleet nieuw is, en jij daarom ook heel erg moet wennen. Vertel ze dat je af en toe door de drukte moe kan zijn en daarom even tijd voor jezelf neemt (middagdutje?). Dat betekent niet dat je ze niet lief meer vindt, maar dat je een moment voor jezelf neemt, zodat je straks weer fris en fruitig met ze kan spelen.

Stiefmoeder tip 6: de kinderen zijn een onderdeel van het gezin, maar jij ook!

Als stiefmoeder kan je je soms een vreemde voelen in je eigen huis. Je weet dat je partner en de kinderen een onvoorwaardelijke liefde voelen voor elkaar, en soms voel je je daardoor af en toe een beetje overbodig. Je bent leuk voor ‘erbij’ en soms kan het gevoel je bekruipen dat je ‘handig’ bent om alle klusjes te doen, zodat hij meer tijd heeft met de kinderen. Dit is natuurlijk niet de bedoeling, want dat leidt altijd tot irritaties. Die bom barst vanzelf een keer.

Wees eerlijk naar je partner. De kinderen moeten niet (letterlijk) tussen jullie in komen te staan/zitten. Jij en je partner hebben ook een heel waardevolle relatie, die ook in het belang van de kinderen sterk moet blijven.

Speeltuin + terras = ideale combi!

Neem daarom in de weken/weekenden dat je de kinderen over de vloer hebt tijd voor elkaar. Uit waardering voor elkaar, doe ook wat met z’n tweeën en probeer je partner uit te leggen dat het in een weekend met de kinderen niet alleen maar gaat om hen, maar om jullie als gezin en dat je daar ook een onderdeel van bent geworden.

Probeer een activiteit te vinden die jullie allemaal leuk vinden (in mijn geval: speeltuin + terras = fijne combi!) en laat in zo’n weekend vooral jezelf niet los. Je hoeft jezelf in een samengesteld gezin niet weg te cijferen. Wegcijferen hou je een paar maanden en hooguit een paar jaar vol. Dan breek je, of barst de bom. Probeer juist te leren jezelf zo in te zetten dat jij én de kinderen er voordeel van hebben. Ongelukkige (stief)moeders/partners zijn er al te veel; wees dus lief voor jezelf!

En hoe ga jij met (nieuwe) stiefouderschap om?

DELEN
Vorig artikelTips voor een nieuwe stiefmoeder (deel 1)
Volgend artikelSnelle en gezonde snack ideeën voor moeder en kind
Marleen is 29 jaar, HR manager en student Arbeidsrecht, en is kortgeleden getrouwd. Ze heeft drie stiefkinderen: een zoontje van 2 waarover zij samen met haar man de volledige voogdij heeft, een zoontje van 5 en een dochter van 7 die hen om de week een weekend vergezellen. Marleen schrijft over haar uitdagingen als stiefmoeder om andere jonge stiefouders te helpen en inzicht te verschaffen (zodat zij niet in dezelfde valkuilen hoeven te stappen).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here