In het begin heeft je baby nog ongeveer elke 2 à 3 uur een voeding nodig, doorslapen is er dus even voor niemand meer bij. Gelukkig is dat maar tijdelijk en kun je hopelijk snel weer genieten van wat meer slaap achter elkaar.

Wat is doorslapen?

Iedereen vat doorslapen anders op: de één telt doorslapen pas als ze 10-12 uur achter elkaar slapen. De ander is al blij met 4-5 uurtjes slaap achter elkaar. Normaliter gesproken wordt met doorslapen van een baby bedoelt dat ze +/- 6 uur achter elkaar slapen in de nacht. Dus bijvoorbeeld van de late voeding van 11 of 12 uur, tot een uur of 5 a 6 ’s ochtends.

Wanneer kan jouw baby doorslapen?

Het is heel verschillend wanneer baby’s gaan doorslapen: gemiddeld slaapt een groot deel van de kinderen rond de 3 maanden een aantal uur achter elkaar ’s nachts. Onze dochter deed het iets sneller, maar ik ken ook genoeg verhalen van kinderen die pas met 6 maanden een beetje ‘fatsoenlijk’ gingen doorslapen.

In Amerika is er een onderzoek geweest waaruit bleek dat 70% van de baby’s doorsliep toen ze 9 maanden oud waren. En dat is nog steeds de doorslapen van 6 à 7 uur per nacht. Daaruit bleek overigens ook dat het niet waar is dat grotere baby’s (welke misschien al ander voedsel krijgen dan alleen melk, zoals bijvoorbeeld rijstebloem) sneller doorsliepen. Sowieso is nooit aangetoond door wetenschappelijk onderzoek dat het aanvullen van de melk met rijstebloem of iets dergelijks er voor zorgt dat je baby langer slaapt.

Baby’s die borstvoeding krijgen worden vaak nog lang wakker ’s nachts voor een nieuwe voeding: borstvoeding wordt vaak sneller verteerd dan flesvoeding. Desalniettemin hebben ze ook nooit met wetenschappelijk onderzoek kunnen aantonen dat flesgevoede baby’s eerder doorslapen dan borstgevoede baby’s. Baby’s worden niet alleen wakker voor voeding maar soms natuurlijk ook voor een vieze luier, doorkomende tandjes, of gewoon een knuffel van mama.

Een deel van de baby’s maken hun ‘lange slaapje’ aan het begin van de avond. Je kunt proberen deze te ‘verplaatsen’ door hem of haar wakker te maken maar je hebt kans dat je dan helemaal geen lang slaapje meer krijgt. Je kunt natuurlijk ook gewoon lekker om 8 uur naar bed gaan om zelf ook even een paar uurtjes achter elkaar te slapen.

Tips om het doorslapen te stimuleren?

Over het algemeen gaan baby’s pas doorslapen als ze er echt aan toe zijn, en kun je dat niet afdwingen. Zeker niet in de eerste paar maanden. Toch een paar belangrijke tips:

  • Zorg voor rust en regelmaat: Verzin een slaapritueel om de nacht in te luiden (maak deze niet te lang) en herhaal die iedere avond.
  • Zorg dat het donker is ’s nachts, ook wanneer je kleintje nog een voeding krijgt, op die manier kunnen ze beter het verschil zien tussen dag en nacht. Doe indien je het echt nodig heb een heel klein nachtlampje aan.
  • Leer het liefst je kindje zo snel mogelijk zelfstandig in slaap te vallen, leg hem liever niet slapend in bed. De slaapcyclus van een baby is relatief kort, zeker in het begin, waardoor ze steeds een overgang moeten maken van bijna wakker naar weer lekker slapen. Dat kunnen ze het beste leren door zelf in slaap te vallen in bed. Je kunt ze helpen door het geven van een knuffelbeertje en/of speen welke vertrouwd voor ze is zodat die je baby ermee kunnen helpen.

Lees meer tips voor een doorslapen en inslapen in het artikel ‘Wil je baby niet slapen? Hoe los je dat op?’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here