Van het weekend kwam in onderstaande afbeelding tegen in mijn timeline op Facebook en daar wilde ik graag wat mee doen.  De vrije vertaling “Als je alleen kijkt naar het gedrag dan zie je het kind niet meer. En je kijkt alleen om te beoordelen of je het moet belonen of straffen. Als je achter het gedrag kijkt dan zie je dat er een klein mens achter zit welke onze hulp nodig heeft”

FB_IMG_1466311425839

Bovenstaande geld eigenlijk niet alleen voor je (jonge) kind, maar zeker ook voor pubers, jong volwassene of zelfs volwassenen.

Kijk naar wat er achter het gedrag zit!

Strekking van bovenstaande afbeelding is probeer te kijken – zonder oordeel! – naar wat er achter het gedrag zit. Vooral dat deel “zonder oordeel” is natuurlijk verschrikkelijk lastig. Je komt thuis na een lange dag werken en je hebt gelijk een piepend kind aan je been. Wees dan ook gewoon even duidelijk en eerlijk naar je kindje toe en probeer het op een rustige en prettige manier even op te lossen.

Gedrag kan worden veroorzaakt door een behoefte in het hier en nu, maar het kan natuurlijk ook zijn dat een bepaald gedrag wordt veroorzaakt door eerdere (traumatische) gebeurtenissen of een stoornis. In die laatste twee gevallen is het raadzaam om ook eens contact op te nemen met een professional!

Verschil tussen gedrag & intentie?

Gedrag zelf kan vaak lastig en negatief zijn, maar de intentie die er achter zit is vrijwel altijd positief. Bijvoorbeeld het piepen en zeuren (vervelend gedrag) heeft de bedoeling om aandacht te krijgen, gezien en gehoord te worden (intentie). Een intentie is iets wat belangrijk en waardevol is voor die persoon die het gedrag vertoond.

Wat is de intentie achter het gedrag?

Het is niet altijd even makkelijk (of eigenlijk meestal ontzettend lastig) de intentie te achterhalen. Vaak ligt de intentie ook in het onderbewust zijn van het kind. Het is aan jou als ouder om proberen te achterhalen wat de intentie is en hoe je die het beste kan vervullen.

Praat er dan ook over met je kind! Hier reageer ik vaak op het gezeur en gepiep met “He meid je bent moe he en je wilt gewoon even aandacht! Ik maak even dit af en dan kom ik even met je knuffelen”. Vaak helpt dat al genoeg om haar even rustig te krijgen dat ik mijn ding af kan maken en daarna even heel bewust een paar minuten de tijd voor haar te nemen.

Alles wat je aandacht geeft groeit

Of je nou een peuter, kleuter of puber in huis hebt: alles wat je aandacht geeft groeit. Het betekend niet dat je sommige dingen maar moet verzwijgen of noot meer over praten, maar probeer de aandacht vooral te leggen op de positieve ontwikkelingen.

En kijk daarbij het liefst zo veel mogelijk vooruit. Wat gebeurt is is gebeurt en probeer elke keer weer opnieuw te beginnen. Geef je kind (wederom: of dit nou een peuter, kleuter of puber is) iedere keer weer het voordeel van de twijfel, bied ze vertrouwen.

Ze zijn hier niet om ons te pesten, ze hebben onze hulp nodig!

Even een reminder voor alle lieve mama’s en papa’s die misschien druk bezig zijn op de automatische piloot. Onze kinderen zijn hier niet om ons te pesten, lastig te vallen of dwars te liggen. Al voel je dat soms misschien wel zo even.

Onze kindjes (hoe groot of kleine ze ook zijn) hebben onze hulp nodig. Probeer elke keer zonder oordeel te kijken naar je kindje en et gedrag. Probeer rustig en kalm te achterhalen wat er aan de hand is en probeer er zoveel mogelijk op te anticiperen.

  • Kind moe na school? Ga dan niet van alles vragen en geef ze een momentje voor hun zelf even op de bank.
  • Wil je kind niet met je praten en sluit het zich af? Ga op een goed tijdstip (niet moe, geen honger, geen stress) iets leuks doen samen, dan komen de verhalen vaak vanzelf! Ze voelen zich anders misschien verplicht of het voelt als een verhoor. Ze hebben eerst een connectie nodig (samen iets doen) voor ze weer kunnen praten.
  • Spoelen ze de WC weer niet door? Heel frustrerend (spreek uit ervaring :o)) maar blijf rustig herhalen en leg uit waarom jij het vervelend vind en dat het gaat stinken etc. Ze zijn waarschijnlijk gewoon druk met iets anders in hun hoofd en doen het niet expres!
  • Dingen die niet mogen zijn spannend, probeer dus de focus te leggen op wat wel mag!
  • Probeer dingen eens anders om te bekijken, als iemand zoiets tegen jou zou zeggen hoe zou jij reageren en wat zou jij voelen? Als iemand tegen mij zeg dat ik iets moet is mijn eerste reactie hakken in het zand!

Ga vandaag gewoon eens kijken naar je kind en zijn gedrag. Is het gedrag dat hij vertoond echt ongewenst of vervelend? Of vind jij dat misschien alleen? Wat kun je er zelf aan doen? En waarom zou hij of zij dat gedrag vertonen? Ga kijken of je de intentie kunt achterhalen en wat je daarmee kunt doen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here