Slaap is belangrijk voor je kindje, zeker als ze nog erg klein zijn hebben vaak 16-17 uur per dag slaap nodig. Sommige kindjes slapen zelfs nog lang meer dan dat. Maar wat nou als het niet lukt om je kindje in slaap te krijgen? Hoe los je dat op?

De slaapcyclus

Het is belangrijk om te weten dat de slaapcyclus van de kleinsten rond de 45-60 minuten ligt. Eenmaal volwassen ligt de slaapcyclus rond 1,5 uur.

In zo’n slaap cyclus ga je verschillende fases door:

 1. Lichte slaap
 2. Diepe slaap
 3. Droomslaap (REM, Rapid Eye Movement, slaap)

Volwassenen kunnen sneller in een diepe slaap terecht komen dan jonge baby’s: die doen er wel vaak wel 10-20 minuten over voor ze in een diepe slaap terecht komen. Dus als je denkt dat je kleintje slaapt en je probeert zachtjes weg te lopen zal hij binnen die eerste 20 minuten dit waarschijnlijk wel merken en weer wakker schrikken!
Naar mate je kleintje ouder wordt komen ze steeds sneller in zo’n diepe slaap, probeer in de loop van de tijd te herkennen in welke fase van de slaap je kindje is. Als je dan naast je kindje zit omdat het niet wil slapen weet je wanneer je wel weg kunt lopen en wanneer nog niet.

Slapen van mijn jonge baby (0-3 maand)

De eerste maanden van je kindje kunnen nogal heftig zijn, voor je kindje ineens op zo’n grote wereld. Maar ook voor jullie als ouders. Hoe kun je eventuele slaapproblemen oplossen of juist voorkomen bij de baby’s?

Slaapproblemen voorkomen

 • Signalen van moeheid: Probeer op te letten wat de signalen zijn dat jou kindje moe is. Naast duidelijke signalen als in de ogen wrijven of gapen kan je kindje juist ook een beetje jengelig worden of langs zijn oren wrijven.
 • Dag & nacht: Je kleintje moet vooral in het begin nog leren dat er een verschil is tussen dag en nacht.  Zorg dat het overdag licht leuk en gezellig is, en zorg er juist snachts voor dat er zo min mogelijk (het liefst geen) licht is en zo min mogelijk gepraat wordt.
 • Rust & regelmaat: Zorg dat er rust is voor je kindje moet slapen, en dat er regelmaat is. Doe dingen in een bepaalde volgorde zodat je kleintje weet wat er komen gaat en dat hij zo naar bed moet.

Help, mijn baby wil niet slapen

Soms ben je ineens terecht gekomen in een periode waar het slapen ineens niet lukt. Het kan een fase zijn, maar het kan ook een soort neerwaartse spiraal zijn waarin jullie per ongeluk terecht zijn gekomen.  Zo’n spiraal of cirkel moet je doorbreken zodat je kleintje maar ook jullie weer goed kunnen slapen.

Probeer in ieder geval eerst de punten die ik hier boven beschreef (signalen van moeheid herkennen, dag en nacht ritme en rust en regelmaat) zo goed mogelijk te doen.  Lukt het dan nog steeds niet om je kindje in slaap te krijgen? Ik omschrijf hier onder een aantal problemen en hun mogelijke oplossingen.

Mijn baby kan niet zelf in slaap vallen

In de eerste weken kan het lastig zijn om je kindje alleen in slaap te laten vallen. Het is 9 maanden bij je geweest en je wilt het liefst bij je houden. Toch is het belangrijk om het zo snel mogelijk te leren aan je kindje.

Maar hoe doe je dat nou precies?

 • Probeer je kindje niet in slaap te wiegen (oké als ze 16 zijn loop je niet nog zo rond, maar het kan zo maar langer duren dan je verwacht), maar leg je kindje wakker in bed. Als je zorgt dat je een bepaalde regelmaat hebt dan ‘ziet’ je kindje bedtijd aan komen. In het begin zal het niet meer zijn dan in een bepaalde volgorde de luier verschonen en misschien een liedje zingen. Maar laten kun je ook een boekje voorlezen.
 • Geef je kindje iets waar hij troost bij kan vinden. Bijvoorbeeld een knuffeltje (als die naar mama ruikt is het helemaal fijn!).
 • Het geeft niet als je kindje moet huilen, als je zeker weet dat hij niets nodig heeft. Je kindje heeft een schone luier, heeft gegeten en is niet ziek.  Je kunt met jezelf een bepaalde tijd afspreken dat je terug komt, voor mij werkte 3 minuten erg fijn. Ik kwam een paar keer om de 3 minuten, en dan deed ik er steeds een minuutje bij als het nog nodig was. Je kunt ook om de 10 minuten even komen kijken, net waar jijzelf het prettigst bij voelt. Het RIVM heeft de richtlijn dat je je kindje 30 minuten kunt laten huilen zonder dat het ‘kwaad’ kan.
  Luister goed naar de manier van huilen van je kindje, als hij echt helemaal overstuur is laat hem dan niet te lang gaan.
 • En het belangrijkste: blijf consequent. Dat woord zul je vaker horen als het om opvoeden gaat. Maak je een beslissing om iets op een bepaalde manier aan te pakken? Houd dat dan minstens een paar dagen vol en beslis dán pas of het werkt of niet. Haal niet steeds na 10 minuten je kindje weer uit bed: misschien is het gewoon overprikkelt en maak je het ‘probleem’ zo alleen maar erger!

’s Nachts wakker worden

Baby’s worden ook nog vaak wakker ’s nachts, zeker als er net een geluid is op het moment dat ze wisselen van slaapcyclus. Of omdat ze bij het wisselen van slaapcyclus ontdekken dat ze honger hebben, of dat ze misschien een volle luier hebben. Of natuurlijk omdat ze niet lekker zijn. Maar soms lijkt het ook zonder reden.

Hoe pak je ’s nachts wakker worden aan?

Als je je kleintje ’s nachts hoort, ren dan niet gelijk je bed uit en wacht heel even. Misschien maakt je kleintje, net zoals onze dochter, wel gewoon geluid in zijn slaap. Soms tot huilens aan toe, en dan maak je ze alleen maar echt wakker door er naast te gaan staan. Je hoort gauw genoeg of je kindje echt wakker is of niet.
Is je kindje echt wakker, ga dan kijken of er misschien iets is.

 • Als je kindje ziek is probeer dan te kijken of er manieren zijn zodat je kleintje beter kan slapen. Misschien een paracetamol? Het bedje een beetje omhoog zodat hij beter kan ademen of minder last heeft van de oortjes? Iets op het tandvlees smeren om te pijn van het doorkomen van het tandje te verzachten.
 • Oncomfortabel: Als je kindje niet ziek is kan het misschien wel honger hebben, of een vieze luier. Of het heeft  het te koud of te warm.  Tussen de 6 en 12 maanden zal je kindje geen nacht voeding meer nodig hebben.  Probeer je kindje dan zo goed mogelijk te helpen, maar maak het niet te gezellig. Doe het liefst geen, en anders zo min mogelijk licht aan. En ga niet gezellig spelen of kletsen. Het moet niet te interessant worden om ’s nachts wakker te worden!

Als je alles gecontroleerd hebt dan geef je je kleintje weer lekker een kus of een knuffel en ga je lekker terug naar je eigen bed. Naar mate je kindje ouder wordt zul je sneller herkennen of er wel of niet iets is en of je er naar toe moet gaan. Onze dochter maakt regelmatig (behoorlijk) geluid in de nacht, wij hebben dan ook onze deuren dicht zodat ik haar alleen hoor als ze me echt nodig heeft.

Ook bij het ’s nachts wakker worden is het belangrijk dat je je kindje leert om zelfstandig weer in slaap te vallen.  Leg je kindje in bed, en als het toch nog huilt kun je om de paar minuten weer even terug komen om je kindje te laten weten dat je er bent. Probeer je kindje zo min mogelijk uit bed te halen zodat hij begrijpt wat de bedoeling is.

En boven alles, ga af op je gevoel. Ik kan je tips geven, maar jij – en jij alleen! – weet het vaak het beste. Denk je dat het voor jullie wel werkt om hem of haar bij jullie in bed te nemen, probeer het dan! Maar wees ook eerlijk naar jezelf (en naar je partner). Als iets niet gaat wat je graag wilt, probeer het dan anders, of probeer het los te laten en te accepteren.

9 REACTIES

 1. Nu zit ik met het volgende, babytje heeft zich twee keer prima in slaap gehuild, alleen nu wordt het echt krijsen als hij in bedje ligt. Wat dan te doen? Baby troosten maar niet oppakken? En zodra de baby rustig is gewoon doorgaan? Heb dit vanmiddag geprobeerd, baby viel zo nu en dan 10 minuten in slaap en begon dan weer te krijsen..

 2. Hoi Patricia,

  Wat vervelend dat het niet wil lukken. Weet je zeker dat er niet iets aan de hand is dat je kleintje zo krijst?

  Ik ging in het begin heel snel terug liet haar ook maar kort huilen. Kwam dan even binen, knuffeltje goed leggen, eventueel speentje erin kus op haar hoofdje en weer weg. En dan steeds een minuutje erbij. Het is soms echt even zoeken wat voor jou en je baby werkt, wees er wel alert op als iets anders gaat dan normaal. Zo kwamen wij pas na een maand er achter dat onze dochter (eigenlijk nagenoeg zonder symptomen) oorontsteking had, en die er allicht ook al een maand gezeten had. Ga dus af op je moeder gevoel als je denkt dat er iets niet hele aal klopt!

  Laat je het weten of het al beter gaat? Succes!

 3. Oh, en misschien nog een tip: soms helpt het om er gewoon eens bij te blijven zitten tot ze in slaap vallen. Niet kletsen of spelen, niet aankijken gewoon erbij zitten. Aan het bedje of wiegje, er vlakbij of ergens in de kamer zodat je baby jou aanwezigheid voelt en zich daardoor misschien veiliger voelt!

 4. Hoi Serita,

  Ja hij is wel wat snotterig en lijkt een beetje vol te zitten.. hmm.. ook lijkt hij veel ‘huidhonger’ te hebben, niet iets ernstigs maar wel vermoeiend.
  Dat ga ik dan nog maar eens proberen! Mijn vader probeert het nu even.. ik ben doodop en heb niet meer de energie om hem nog te kunnen troosten, neem zo het stokje weer over, zal er dan eens naast blijven zitten. Hij is bekaf maar wil gewoon niet slapen en vecht er echt tegen. Ik laat het straks wel even weten!

 5. Hoi Patricia,

  Lastig he met die kleintjes? Hopelijk lukt het nu al wat beter, dit soort dagen zijn ook gewoon pittig en je weet ook gewoon niet altijd wat er is. Hoe oud is hij? Heb je een draagdoek? Dat werkte voor ons wel fijn, ik heb er zelfs half zittend mee op de bank dutjes gedaan snachts om nog een beetje wat slaap te pakken zelf. En met zo’n draagdoek weet je zeker dat ze niet stiekem van je buik af rollen!

  Sterkte!

 6. Hoi Serita!

  Ja super lastig.. In de ochtend gaat het altijd prima met hem, maar in de middag/avond wordt hij wat huilerig en wil dan niet slapen etc. terwijl hij echt moe is. Hij is nu 7 weken. Ik heb een draagzak, is toch wel iets onpraktischer. Draagdoek zit lekker dicht om je heen en strak om je kindje, ook lekker warm, de draagzak niet echt.. Hij vindt de draagzak alleen leuk als hij moe is, anders kan hij niks zien en hij wil juist alles zien.. Heerlijk als dat kan! Met de draagzak is het weer niet echt prettig om op de bank te gaan zitten 😛 misschien toch maar proberen een draagdoek ergens te kopen!

 7. Hielp het nog een beetje om bij hem te blijven zitten? Als je een draagdoek zoekt, zorg wel voor een langere dan je normaliter zou nemen: je kan dan de knoop bij de buik doen ipv bij jw rug dan kan je lekkerder zitten 😉

  Dit soort dingen zijn vaak echt fases die na een paar dagen (soms helaas weken) ineens overgaan. Ik probeerde vaak minimaal 3 slaapjes achter elkaar een nieuwe tactiek, niet altijd alles werkt direct de eerste keer omdat je kleintje nog niet weet wat er komen gaat. Ik merkte op den duur bij onze dochter dat ik juist niet meer moest komen kijken omdat ze dan juist weer verdrietig werd, Terwijl ze nu weer in een fase zit (ze is nu ruim 2,5 ) dat ze het wel weer fijn vindt als ik even kom kijken.

  Probeer in ieder geval zelf niet geirriteerd of boos te worden, en probeer ook als je weet dat normaal een bepaalt slaapje niet lekker gaat die spanning even los te laten voor je zelf. Het wordt zo’n vervelend cirkeltje anders: jij bent onrustig omdat je kindje dat slaapje nooit makkelijk in gaat, jou kindje reageert daar weer op door inderdaad moeilijk in te slapen.
  En zeker fijn als iemand het even kan overnemen zodat jij jouw spanning enzo weer even eruit kan krijgen, heel belangrijk ook voor je kleintje.
  (Oh en ps, niet boos of geirriteerd of gefrustreerd te worden is echt een usefull skill om te leren maar oohh zo lastig! Ik vond het in de babytijd moeilijker dan nu maar het blijft bij elke fase terugkomen.)

  Heel veel succes, als je nog vragen hebt stel ze gerust!

 8. Hij is vandaag tweemaal zelf gaan slapen, wel na ongeveer 30 min zo nu en dan huilen. Als hij dan 5 minuten huilt en hij stopt ga ik er niet heen.. pas als hij echt 10 min huilt zonder lange pauzes. Zonet heb ik hem even in slaap ‘geduwd’ en ben er nog even bij gebleven, toen was hij zo weg. En even gewacht tot de diepe slaap haha 🙂

  Ik ben pas een paar dagen begonnen om hem echt wakker in zijn bedje te leggen, dus hij zal vast hieraan moeten wennen. Hij begint vrij snel al te huilen na het in bed leggen als ik weg ben.. of bedoel je om dan direct te blijven?

  En terwijl ik dit schrijf wordt hij weer wakker.. hij wordt vaak snel weer wakker, behalve als hij echt kapot is. Ik ben al veel aan het lezen ook over overprikkelde baby’s en het aanbrengen van structuur, nu alleen doorzetten en hopen dat hij er langzaamaan aan begint te wennen.

 9. Als je hem pas nu echt wakker in bed legt is het helemaal niet gek dat hij verdrietig wordt. Normaal was zijn mama er en nu niet meer!

  Ik bedoelde inderdaad vanaf het begin erbij blijven zitten, de eerste keer misschien aan het bedje, hand op zijn buik. Tweede of derde keer alleen aan het bedje zonder hand. Dan weer iets verder en zo steeds verder tot je de kamer uit bent. Maargoed, dit moet je kunnen, voor ons werkte dit niet zo fijn maar voor genoeg anderen wel. Het is echt zo verschillend wat werkt bij wie.

  Dat hij snel wakker wordt is ook niet gek vanwege de korte slaapcyclus, en omdat hij nog niet zo goed zelfstandig in slaap kan vallen. Dat komt allemaal met de tijd van zelf. Gewoon hem ook de kans geven om het ook te leren, als je bij elke huil aan zijn bed staat gaat dat veel langer duren (en dat is niet per definitie slechter hoor, voor mij gaf het veel rust dat ze zelfstandig in kon slapen, andere vrouwen geeft het rust als zs hun kindje bij elke huil kunne troosten. Je kunt een babytje zo klein ècht nog niet verwennen. Het is gewoon belangrijk te kijken wat voor jullie samen werkt!)

  Als die 10 minuten voor jullie werkt is het helemaal goed, gewoon even volhouden. Vaak zie je dat ze het ineens door krijgen na een paar dagen.

  Baby’s kunnen inderdaad snel overprikkeld zijn, zeker als ze zo leergierig zijn als onze dochter. Die wilde ook nooit plat in de kinderwagenbak hoor, veel te saai. Dus dan maar in de draagdoek en af en toe even de luikjes dicht. Ik zorgde dat ik in 99,9% van de gevallen gewoon lekker thuis was voor haar slaapje. Voor ons niet altijd even makkelijk maar voor zo’n kleintje wel het beste em rustigste.

  Succes maar weer, blijven volhouden en ga af op je moederhart, jij voelt wat voor jullie het beste is!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here