Die eerste maanden, die darmkrampjes of buikkrampjes. Ondanks dat onze dochter een maand geleden 4 werd, ik weet ze nog als de dag van gisteren. Wat kun je je hulpeloos voelen als je ziet dat die kleintjes pijn hebben en er zo verdrietig van worden.

De ontwikkeling van de darmen

De reden dat je baby in het begin nog al eens last kan hebben van krampjes komt grotendeels door de nog niet volledig ontwikkelde darmen. Ze moeten ook nog wennen aan het uitvoeren van hun nieuwe taak: verwerken van voedsel.

Daarnaast kan lucht of gasvorming ook nog gemakkelijk ophopen in de darmen of buik omdat je kindje nog niet zo goed en rustig kan drinken.

Buikkrampjes door voeding?

Een van de vele oorzaken waardoor baby’s last hebben van darmkrampjes is door voeding.

  • Bijvoorbeeld door pittige of gekruide voeding die mama eet terwijl ze borstvoeding geeft. Probeer op te letten bij wat je eet en of je kindje daar meer op reageert of niet.
  • Het kan ook komen door te snel drinken. Je kindje zou ongeveer 15/20 minuten moeten doen over een flesje leegdrinken. Drinkt hij hem sneller leeg kan dat zorgen voor een pijnlijke reactie in de buik van je kindje. Er komt ineens te veel melk binnen en dat doet pijn! Drinkt je kindje de fles te snel leeg? Doe er dan een speen op met een wat kleiner gaatje.

Je kindje dragen bij buikkruimpjes

De beste tip bij ons wat het dragen van onze kleine meid. Niet gewoon de hele dag vast houden (want dat is gewoon echt niet vol te houden). Maar heerlijk in een draagdoek. Of misschien een draagzak als je niet zo van het knopen bent.

Ik heb eerder al eens een artikel geschreven over de verschillende soorten draagdoeken, draagzakken en hoe je er een keuze tussen kunt maken. Wil je er een lenen of kopen? Kijk dan even in dit overzicht met draagdoek en draagzak winkels (en bibliotheken).

Babymassage

Een babymassage in een warme ruimte kan ook veel doen voor de ontspanning van je baby, zijn of haar buik en darmen.

  • Zorg dat je eerst even het eten laat zakken, of masseer heel licht en zachtjes als je merkt dat je kindje daar baadt bij heeft.
  • Zorg dat je warme handen hebt, warm ze op aan een flesje of wrijf ze warm (eventueel met wat massage olie). Wrijf dan voorzichtig cirkeltjes op het buikje van je baby met de klok mee, met de navel als middelpunt.

Je kunt de massage ook lekker in een warm badje doen zodat je kindje nog beter kan ontspannen. Let bij de massage goed op je kindje en of hij het juist als prettig ervaart of helemaal niet.

Tips van oma bij buikkrampjes

Je kent ze wel, de tips van Oma. Voor de een werkt het, voor de ander juist weer helemaal niet. Maar omdat ik weet hoe machteloos je kan voelen zijn dit altijd nog dingen die je kunt proberen

  • Drink bij borstvoeding zelf wat venkelthee, zo kun je de goede stoffen doorgeven aan je kindje
  • Voor anderen geldt ditzelfde verhaal met rooibosthee.
  • Maak het buikje lekker warm door een warm bad of warme douche stralen over het buikje laten lopen.

Bron afbeelding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here