Sommige dingen vertellen ze je niet, hoor je pas later of heb je misschien nooit geweten of over nagedacht. Hier tips die je écht moet weten als je een baby hebt!

1. Stroomt de luier over?

Er kunnen een paar dingen de oorzaak hier van zijn:

  • Je hebt de randjes bij de beentjes niet goed gedaan waardoor ze er naast plassen/poepen.
  • De luier is te klein! Je kunt bijvoorbeeld overdag de kleine luiers opmaken en gebruik s’ nachts dan een maatje groter.
  • De pasvorm sluit niet aan bij jouw kindje. De ene zit heerlijk in pampers, de andere passen beter een Kruidvat luier. Probeer er gewoon eens wat om te zien welke beter aansluiten.

Je kunt ook eens overwegen om te kiezen voor wasbare luiers, misschien bevallen jullie die beter!

2. Mijn kindje heeft honger!

Soms merk je dat je kindje nog honger heeft na een voeding. Het blijft huilen en heeft niet genoeg. Paar dingen die je daar aan kunt doen:

  • Kleinere speen of andere fles uit proberen. In een ideaal geval zou je kindje er ongeveer 20 minuten over moeten doen om een voeding weg te werken.
  • Bij borstvoeding mag je je kindje zo vaak aanleggen als je wilt. Merk je dat je kindje nog niet genoeg heeft? Misschien is je productie (nog) niet hoog genoeg! Neem gerust contact op met een lactatiedeskundige voor hulp!
  • Er is een richtlijn van maximaal 1 liter aan flesvoeding per dag. Dit heeft te maken met de bewerkingen en toevoegingen. In sommige landen wordt dit maximum niet meer genoemd, geef je kindje dus gerust eens iets meer als het daarmee tevreden is. De richtlijn is ongeveer 150 ml per kg lichaamsgewicht. Maarja, de ene baby heeft nou eenmaal meer nodig dan de andere! Je kunt ook altijd nog een “forte” voeding proberen, daar zit wat meer in.
  • Je kunt eventueel ook nog iets extra water toevoegen, dat vult weer iets maar bijvoorbeeld ook op warme dagen is dit handig omdat ze toch meer vocht verliezen!

3. Is mijn baby te dik?

Zeker in de eerste maanden ben je vaak bezig met de lengte en het gewicht van je kindje. Bij het CB wordt het bijgehouden maar ik vond het ook prettig om het zelf bij te houden (Ik doe dat trouwens met Groeigids.nl, daar kun je groeicurves en vanaf 2 jaar ook BMI bij houden. Maar ook kinderziektes, tandjes e.d.). Maar nieuwe ouders maken zich vaak al gauw zorgen. Is hij te dik? Of juist te dun? Moet er meer voeding in? Of juist minder?

Meestal zul je zien dat de lengte en gewicht redelijk gelijk op gaan, dat is belangrijk. Soms zie je bij 1 meting ineens de lengte of het gewicht omhoog schieten, maar vaak trekt dat al gauw weer bij en is het een paar weken later weer terug in verhouding.

Voed je je kindje op verzoek? Dan zal het meestal wel mee vallen met echt te dik (of te dun) worden.  Je hoeft dan ook niet echt minder te gaan geven. In de eerste 6 maanden kan je over het algemeen je kindje niet te veel geven.

Maak je je serieus zorgen? Dan kun je dat altijd even bespreken met je (CB) arts. Want er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen die de regel bevestigen.

4. Hoe zit het nou met bijvoeden?

De richtlijnen over bijvoeden blijven jo-jo-en. De laatste verschillende richtlijnen:

  • Begin vanaf 4 maanden met bijvoeden (pureer zelf bijvoorbeeld wortel). Heb jij zelf voedselallergieën? Begin dan liever wat later.
  • Wil je werken volgens de Rapley methode? Wacht dan tot je kindje goed kan zitten (ws ergens rond 5-8 maanden)
  • Wacht tot 6 maanden met bijvoeden en tot die tijd alleen borstvoeding

Dus, wat moet je nou? Ga op je gevoel af. Probeer eens bijvoorbeeld wortel en kijk hoe je kleintje (en zijn darmen) er op reageren. Gaat het goed? Zet je door. Heeft ie er last van? Stop dan nog maar eventjes.  Wij zijn ergens rond 3,5 a 4 maanden begonnen met wat gepureerde dingen. Maar nog niet zo serieus. Toen rond 5,5/6 mnd met Rapley en dat is eerst veel spelen en in de mond stoppen maar nog niet eten.

Lees ook het hele artikel over bijvoeden wat ik heb geschreven, daarin uitleg over de ontwikkeling van de darmen. Beginnen met fruit of groente?

5. Buikkrampjes

Dat is serieus (naast het slaapgebrek) een van de lastigste dingen in de eerste maanden. Die buikkrampjes. De darmen zijn nog niet af en daarom kan je kleintje nog al eens last hebben van krampjes.

Onze dochter vond het heerlijk als we de trap op en af liepen. Ja leuk, maare ik ga niet serieus de hele dag de trap op en af lopen. Dus we liepen gewoon wat rond in de woonkamer en simuleerde een soort van traploop beweging ;). Terwijl zij lekker in de draagdoek hing, heb je nog de handjes vrij ook.

Maarja, welke draagdoek of zak moet je nou kiezen? Ik help je met je keuze!

Er zijn ook nog wat oefeningentjes, babymassage of het drink bij borstvoeding wat venkelthee (oma’s tip!) wat meer tips voor een baby met buikkrampjes.

Meer tips?

Wil je meer van dit soort praktische tips voor de eerste maanden? Zoals hoe verschoon je een luier of hoe doe je kleintje in bad? Hoe breng je de eerste dag door? En wat is nou handig voor in de luiertas? Koop dan mijn E-book 🙂

Bron afbeelding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here