Als je voor het eerst luiers moet kopen weet je misschien niet wat je nou moet kiezen.. Een korte introductie tot de luier wereld, welke soorten zijn er, hoe zit het met de maten? En wat moet je nou kiezen?

Wegwerp luiers

De meest gebruikte luiers zijn wegwerpluiers, in het begin gebruik je er wel 10 (of zelfs nog meer..) per dag. De kleinere maten zijn goedkoper dan de grotere maten. En naast verschillende maten zijn er ook nog héél veel verschillende merken.

Welk merk je prettig vind zal aan je eigen voorkeur liggen, de een vind een bepaald merk stug (ik vond kruidvat luiers in maat 1 erg stug, tegen maat 4 weer terug gegaan naar Kruidvat en vanaf toen zweerde ik erbij overigens!) en de ander vind een merk juist erg stinken. Een kwestie van uit proberen dus. Vooral ook om te kijken welke het beste past bij de lichaamsvorm van je baby. In van die gratis baby pakketten krijg je vaak een paar luiers om te testen, of vraag eens rond op van die Facebook groepen met (gratis) spullen bij je in de buurt of iemand nog wat over heeft voor je om te testen.

(Newborn) luiers

De newborn luiers zijn vaak tot een kilo of 6, en hebben veelal een plasindicator. Omdat die kleintjes natuurlijk nog maar heel weinig plassen. De luiers worden opgedeeld op basis van gewicht:

 • Maat 0: tot 2,5 kilo
 • Maat 1: 2 tot 5 kilo
 • Maat 2: 3 tot 6 kilo
 • Maat 3: 4 tot 9 kilo
 • Maat 4: 7 tot 18 kilo
 • Maat 4+: 9 tot 20 kilo
 • Maat 5: 11 tot 25 kilo
 • Maat 5+: 13 tot 27 kilo
 • Maat 6: 15 tot 30 kilo

De gewichten overlappen elkaar ook allemaal dus het is soms even puzzelen welke je nodig hebt: zijn ze te klein gaan ze knellen, zijn ze te groot gaan ze lekken.

Luierbroekjes

Voor oudere kinderen is het soms makkelijker om over te stappen op luierbroekjes: alle gemakken van een luier, en ook nog eens zo instappen. Geen geneuzel dus met kindje neer leggen dingetjes vast moeten plakken etc. Wij zijn toen ze wat vaker op het potje / wc ging over gestapt op luierbroekjes omdat ik dat prettiger vond met aantrekken.

Hebben ze er in gepoept kun je de zijkanten losscheuren en zo makkelijk de poep verwijderen en de billen schoonmaken zonder dat de hele benen onder komen omdat ze het nog uit moeten trekken.

Vanaf maat 4 (7 tot 18 kilo) zijn er luierbroekjes te verkrijgen, vaak wel iets duurder dan de gewone luiers overigens.

Zwemluiers

Deze luiers kunnen worden gebruikt in het zwembad. In sommige zwembaden is het zelfs verplicht, let daar dus even goed op! Het houd voornamelijk ontlasting tegen, want de plas gaat er natuurlijk gewoon doorheen, net zoals de rest van het water. Over het algemeen zullen baby’s niet snel poepen in het water, maar je hebt natuurlijk uitzonderingen.

Wij hebben ze niet vaak gebruikt in ieder geval, maar in het begin vond ik het toch wel een fijn idee dat er “iets” om zat.

Wasbare luiers

De meeste mensen deken bij wasbare luiers aan ouderwetse lappen, veel rommel en was, maar tegenwoordig valt het reuze mee. Heb ik mij laten vertellen.. 😉

 • Wasbare luiers zijn zacht en ademen goed, wat goed is voor de huid van je kleintje.
 • Ze sluiten met drukknopen of klittenband, net zo gemakkelijk als wegwerp luiers dus!
 • Er zitten (soms zelfs biologisch afbreekbare) inlegvelletjes in de luiers, die laten de urine door, maar de ontlasting niet. Makkelijk schoonmaken dus en is er alleen in geplast kun je het inlegvelletje hergebruiken.
 • Je bewaard de vuile luiers met de vieze kant naar binnen gevouwen in een afgesloten (luier) emmer. En dan gewoon in de was kieperen, bijvoorbeeld met wat handdoeken of theedoeken en klaar is kees!

Het is natuurlijk véél voordeliger voor je portemonnee op de langere duur, en nog beter voor het milieu.

En zeg nou zelf, deze zijn toch echt al heel leuk?

92000000393442999200000039344281
9200000039344305

Waar moet je op letten bij het kopen van luiers?

Als je nog nooit luiers hebt gekocht (of het is heeel lang geleden) dan weet je vast niet precies waar je nou op kunt letten:

 • Elk merk heeft een andere pasvorm: het kan dus zijn dat je kleintje dezelfde maat van een ander merk veel fijner past. Waardoor het minder (snel) lekt, of gewoon net wat fijner zit. Kwestie van uitproberen welk merk het beste past bij jou kindje.
 • Plasindicator of niet: In de newborn luiers van sommige merken zitten plasindicators: handig om te zien of ze geplast hebben. Onze kraamhulp deed een wc-papiertje in de luier, zo kun je het ook zien. Maar ik vond een plasindicator fijner.
 • De maat: Let goed op de maten welke je precies moet hebben, neem niet gelijk de maat waar ze net in vallen (als er staat van 9 – 18 kilo is hij namelijk voor kindjes van net 9 kilo vaak nog net even te groot).

Wanneer is een luier te klein?

Als de rode striemen in de benen van je kindje staan ben je best wel te laat. Maarja, hoe zie je dat nou of het nou nog past of niet? Zodra je baby vaker doorlekt is de luier waarschijnlijk te klein. Probeer dan eens een grotere maat, of een ander merk kan soms ook helpen.

Je kunt ook kiezen om voor de nacht een grotere maat te nemen dan voor overdag omdat ze dan natuurlijk de luier langer om hebben.

Hulp bij het kiezen van luiers

Als je er nog niet helemaal uit bent zijn er misschien wat handige tools rondom luiers:

Of lees eens de ervaringen van andere ouders op verschillende fora over luiers:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here