Echt een must know: Wist je dat kleine draadjes kunnen leiden tot het overlijden van een kindje? Als er een draadje (of een lange haar) een lichaamsdeel, zoals een vinger of een teen, een tijdje heeft afgekneld haal het er niet zomaar af. Het risico bestaat dat je kindje bloedvergiftiging krijgt en dit niet overleeft!

Gelukkig komt slechts enkele keren per jaar voor dat ouders met een echt ernstig afgekneld teentje of vingertje naar de eerste hulp moeten, dan kan er bijvoorbeeld in het ergste geval voor worden gekozen om het vingertje of teentje te amputeren.

Wanneer kun je wel of niet een afgekneld lichaamsdeel ontdoen van een draadje of een haar?

Over het algemeen geldt als het draadje of de haar er korter dan 10 minuten om zit je het er veilig af kunt halen.  Is het vingertje of het teentje al paars of zelfs zwart? Haal het er dan niet meer af en ga zo snel mogelijk naar de eerste hulp! Twijfel je? Bel dan natuurlijk altijd even de dokter voor de zekerheid. Altijd geldt beter 1 keer te veel gebeld dan 1 keer te weinig.

Wat kun je doen om het te voorkomen?

  • Controleer sokken, slaapzakjes e.d. regelmatig op los hangende draadjes en knip ze er vanaf.
  • Heb je een kledingstuk (oid) waar je steeds draadjes af moet knippen, overweeg dan om deze maar niet meer aan te trekken.
  • Zorg er voor dat je lange haren weg haalt tussen de vingertjes/teentjes en controleer het in ieder geval even voor dat ze gaan slapen.
  • Haren vallen minder uit als ze vast zitten, heb je dus erg last van losse lange haren overal doe eens wat vaker je haar in een staart of in een vlecht zodat het wat minder wordt.
  • Denk bijvoorbeeld ook aan knuffels met losse draadjes, controleer die ook regelmatig en knip ze af of repareer ze. En zeker bij de kleintjes zorgen dat er géén knuffels in bed liggen vanwege het verstikkingsgevaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here