Het is hartstikke lastig om een ander te moeten aankleden: als jij het koud hebt hoeft de ander het niet per definitie koud te hebben. En vice versa natuurlijk. Maar je baby kan nog niet praten, hoe doe je dat dan? Waar moet je op letten?

Mutsje, wel of niet?

Hoe zit het nou precies met het mutsje, wanneer moet je hem buiten oplaten? Wanneer hoeft hij binnen niet meer op?

 • Het mutsje moet je baby zeker nog dragen wanneer het nog niet zelfstandig de temperatuur goed kan houden (je werkt bijvoorbeeld nog met iets om het bed warm te maken). Bij voldragen baby’s gaat dit sneller goed dan bij te vroeg geboren baby’s.
 • Als je baby goed de temperatuur kan regelen, doe dan vooral binnen géén mutsje op want anders wordt het juist lastiger voor jouw baby om de temperatuur te reguleren.
 • Als het buiten flink kouder is dan binnen is het verstandig tot ongeveer 6 maanden buiten nog wél een mutsje te dragen. Wil je kleintje het mutsje echt niet op, check dan regelmatig de temperatuur. En misschien vind hij of zij een capuchon wel fijner. Of is die volle bos met haar nu ook wel voldoende!

 

Hoe weet ik of mijn baby het te warm of te koud heeft?

De handjes en voetjes van een baby kunnen gauw koud aanvoelen: maar dit betekend niet dat het kindje het ook echt koud heeft. Het beste kun je even voelen in de nek van je kleintje.

Let op dat vooral te warm kleden niet goed is: je kindje kan nog niet goed zweten en op die manier de warmte kwijt raken!
Mensen zijn vaak snel geneigd om een baby te warm aan te kleden. Als je dat echter doet is er een grotere kans op ‘schade’ (oververhitting wordt nogal eens in verband gebracht met wiegendood!) dan wanneer je jouw baby te koud aankleed. Check het dus vooral regelmatig.

Hoeveel kleding voor je baby met tropische temperaturen?

Als het echt te warm wordt kun je overschakelen op bijvoorbeeld alleen een rompertje (en voor de hele kleintjes misschien nog een dunne broek). En dan is het een kwestie van proberen of je er een met lange, korte of géén mouwen moet hebben voor jouw kleintje. Onze dochter lag in de zomer vrij snel alleen nog maar in een rompertje (zonder mouwen zelfs) te slapen!

Let er vooral op dat kindjes tot 2 jaar nog niet goed kunnen zweten, en daarom hun warmte dus niet kwijt kunnen raken. Daarnaast geven kindjes het eerder aan als ze het te koud hebben dan te warm!

Zorg wel dat je jouw baby goed uit de zon houd, hier kunnen ze echt nog niet tegen!

En wat dan wanneer het (bijna) vriest?

Zeker als een kindje in een wagen of in een buggy ligt of zit kan het snel afkoelen. Zorg dus in de winter voor:

 • Een lekkere warme deken of voetenzak voor er over heen.
 • Warme wantjes om te voorkomen dat de vingertjes koud worden
 • En natuurlijk een lekkere warme muts, die ook de oortjes bedekt zodat die het ook niet koud krijgen.
 • Zorg er ook voor dat het nekje van je kindje goed bedekt is door bijvoorbeeld een goede jas, hoger shirtje of een sjaaltje.
 • En vergeet niet als je gaat winkelen dat het binnen ineens een stuk warmer is, vooral de kleintjes kunnen nog niet goed tegen die schommelingen: haal dus op tijd de deken eraf, of doe de voetenzak even open.
 • Zorg niet voor één hele dikke laag (zoals een enorme winterjas), maar zorg voor meerdere laagjes dat je ook wat uit kan doen als misschien ineens de zon gaat schijnen en het warmer wordt. Ik vond vooral de (winter)jasjes fijn waarbij je een deel eruit kon halen. Zo kan je lekker makkelijk schakelen. En natuurlijk ook nu weer, check regelmatig het nekje.

Welke kleding voor ’s nachts?

De kleding ’s nachts is er natuurlijk van afhankelijk hoe jouw kindje slaap: heeft hij een dikke slaapzak? Of juist een dunne? Het ene kindje ligt de hele winter in een winterslaapzak mét deken er overheen, en onze dochter heeft welgeteld 2 nachten in een winterslaapzak (zonder mouwen overigens) kunnen slapen. Toen werd het haar alweer te warm.

Tips voor de juiste temperatuur in de nacht:

 • Eerder al gezegd maar ik herhaal ze: voel regelmatig in het nekje of je de juiste hoeveelheid kleding hebt gedaan. En het mutsje kan beter af wanneer je baby de temperatuur zelfstandig kan vasthouden.
 • Als je een slaapzak gebruikt: zorg dat je er een neemt zonder mouwen, of met afritsbare mouwen. Dan kun je makkelijker schakelen als je merkt dat ze het warm krijgen.
 • Zorg voor verschillende laagjes die je makkelijk kan verwijderen: zoals een dunne slaapzak met een dekentje. Dekentje kun je er makkelijk afgooien als te warm is (je kleintje doet dat overigens ook instinctief). Of juist een extra deken er overheen als het koud is. (Let op: het wordt afgeraden om kinderen onder de 2 jaar onder een echt dekbed te laten slapen in verband met verstikkingsgevaar.
 • In het geval van koude handjes (of ze krassen zichzelf met hun nageltjes) doe een paar sokjes er overheen!
 • Een pyjama is in de eerste weken (maanden) nog niet zo handig en nodig. Leg het gewoon in de kleding die het aan heeft lekker in bed. Tegen de tijd dat ze meer een dag en nacht ritme gaan ontwikkelingen kun je gaan beginnen met een echt avond ritueel waarbij je ook een pyjama aan doet. Maar het is géén must hoor!

Over het algemeen geldt trek je baby ongeveer net zoveel aan als je zelf plus één laagje erbij. Je leert overigens snel genoeg je baby kennen of het er eentje is die net zoals onze dochter het snel warm heeft, of juist een enorme koukleum is. Vertrouw op je gevoel, en op de temperatuur van het nekje!

Hoeveel kleding voor je baby in de draagdoek?

Wanneer je jouw baby in de draagdoek stop doe je dus een extra laag er overheen. Zorg er dus voor dat je kindje een laag minder aan heeft.

Nu is het wat lastiger als je gaat winkelen en het is koud buiten: zorg dan voor dat je kindje buiten een extra laag er overheen krijgt en binnen die er weer af. Bijvoorbeeld van die speciale draagjassen, of misschien en dikke omslagdoek voor jezelf. Omdat baby’s nog niet goed kunnen zweten is het belangrijk om op te letten dat ze het niet te warm krijgen.

Voor in de winter kan het verstandig zijn om naast warme sokken ook nog iets van lekkere warme sloffen of schoenen er overheen te doen zodat ze geen koude teentjes krijgen!

In de zomer deed ik onze dochter vooral in een hele dunne draagdoek, en dan soms alleen met een rompertje (zonder mouwen) erin. En even een hydrofiel tussen jouw huid en dat van je kindje zodat het niet gaat plakken omdat je zelf het warm krijgt ;).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here