Je hebt (straks) een klein baby’tje, maar hoe gaat dat met in bad gaan? Of onder de douche? Wat heb je nodig? Wat zijn handige tips? Hoe vaak moet het? Veel (aanstaande) ouders vragen zich dit af.

Hoe doe je jouw baby in bad?

De eerste keer zal de kraamhulp je helpen, maar soms krijg je zoveel indrukken dat je het niet allemaal precies onthoud. Of je kleintje zit nog veilig in je buik en je bent gewoon benieuwd hoe het zal gaan.

Stappenplan je baby wassen in bad

 1. Zorg dat de kamer waarin je jouw baby (zeker de eerste maanden) lekker op temperatuur is dat hij of zij het niet koud krijgt.
 2. Zorg dat je makkelijk naar het aankleedkussen kan om te zorgen dat je jouw kleintje snel kan afdrogen en aankleden als het klaar is.
 3. Leg alvast klaar bij het aankleedkussen:
  1. Een schoon rompertje
  2. Schone kleding, sokken en mutsje
  3. Een schone luier
  4. Een omslagdoek (of handdoek / hydrofiele luiers) waarin je jouw baby kunt wikkelen om hem af te drogen. Je kunt deze ook bij het bad in de buurt leggen als je bijvoorbeeld nog over de gang moet.
  5. Eventueel nog wat extra hydrofiele luiers
  6. Daarnaast eventuele verzorgingsproducten als bodylotion en misschien sudocreme/bepanthene voor de billetjes.
 4. Waar je de voorgaande stappen vaak nog je baby mee kan nemen is het vullen van het bad niet handig met baby in je handen. Geef je kleintje aan je partner, leg hem in de box of even in bed, of doe hem of haar even in de draagdoek zodat je jouw handen vrij hebt.
 5. Zet het badje klaar en begin hem met vullen. Ik deed het met emmers vullen en ook weer legen. Je kunt hem op den duur ook gewoon bij/in de douche zetten, dan kun hem makkelijker vullen en legen.
  1. De temperatuur van het badje: +/- 37 graden. Dit in kun je meten met badthermometer, of door met je elleboog in het water te gaan.
 6. Je kunt eventueel een badinzetje gebruiken, de meningen zijn er over verdeeld. De een vind het handig de ander vind het ondingen. Ik heb het nooit gebruikt, maar onze dochter ging snel mee onder de douche, en daarna kon ze zelfstandig zitten.

Wanneer kan je baby in het grote bad?

In het begin is het nog erg onhandig om je kindje in een groot bad te doen, maar je kunt natuurlijk ook samen in het grote bad gaan. Zorg er dan uiteraard wel voor dat je kleintje het niet koud krijgt en alles klaar ligt.

Andere tips van andere ouders voor in het grote bad:

Hoe neem je jouw baby mee onder de douche?

Onder de douche met je baby is, begrijpelijk zeker de eerste keer, best spannend. Zo’n klein kostbaar kindje onder de douche. Straks glibber hij of zij uit je handen. Brr. En hoe doe je dat nou als je zelf moet afdrogen? Ook hier weer een paar nuttige tips 🙂

 • Zorg net zoals bij in bad gaan dat alles klaar staat (kleding en handdoeken voor jou én je baby), en de badkamer (en eventueel de kamer waar je kleintje gaat aankleden) lekker op temperatuur is.
 • Een paar tips voor tijdens het douchen:
  • Doe hydrofielluier om je kindje heen, dan heb je net even wat meer grip.
  • Ga in kleermakerszit zitten onder de douche (en zet de kop ook wat lager zodat je niet zo’n grote straal hebt zeg maar).
  • Vind je het spannend om ook in te zepen? Sla het dan gerust eens over, of doe het met een heel klein beetje zeep op een (hydrofiel) washandje.
 • Tips voor na het douchen (bij het afdrogen)
  • Leg het aankleedkussen op de grond in de badkamer, daar kun je jouw kleintje op leggen met een omslagdoek of wat hydrofielluiers, of een gewone handdoek natuurlijk.
  • Je kunt ook het kindje in de wipstoel zetten (met eventuele speeltjes) zetten (en natuurlijk wel weer goed en lekker warm verpakt).
  • Zo heb je zelf de tijd om af te drogen en aan te kleden. Houd je kindje natuurlijk wél in het zicht! Daarna kun je jouw kleintje verder verzorgen en aankleden.

Vanaf wanneer mag je met je baby onder de douche?

Over het algemeen is er niets tegen om in de kraamweek al met je baby onder de douche te gaan. Zorg wel dat je er niet te lang onder blijft staan, dat je baby niet de harde straal op zijn hoofd of gezicht krijgt en natuurlijk dat hij het bij het afdrogen niet te koud krijgt!

Hoe vaak moet je baby in bad of onder de douche?

Een vraag die ik vaak hoor, en mezelf destijds uiteraard ook heb afgevraagd. De meeste adviezen komen neer op 2/3 keer per week voor baby’s. Als het badderen of douchen te veel gedoe voor je is kun je natuurlijk ook gewoon je kindje regelmatig met een washandje schoonmaken met een klein bakje water en wat zeep op de commode.

Wij gingen vaak douchen op dagen dat beide ouders thuis waren omdat het gewoon veel praktischer is, dan hoef niemand zo te wachten en te stuntelen. Dan is het gewoon een kwestie van baby overdragen.

Heb je zelf nog nuttige tips? Of heb je een tweeling of drieling? Deel je tips!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here