Tandenpoetsen, het moet, het is belangrijk. Maar die kleintjes vinden het niet altijd even leuk. Of soms wordt het een heel gevecht en aan het begin van de peuterpubertijd misschien wel iedere keer een gevecht. Wanneer moet je tandenpoetsen? En hoe ga je om met drama’s tijden het tandenpoetsen? Ik geef tips!

Wanneer moet je beginnen met tandenpoetsen?

Vanaf het éérste tandje doorbreekt mag je aan de slag. Word je kindje 2 jaar, doe het dan minimaal 2 keer daags.

Word je kindje handig met de tandenborstel? Laat hem dan zelf lekker zijn of haar tanden poetsen. Poets het wel regelmatig (het liefst 1 keer per dag) zelf nog na, tot je het idee hebt dat je kindje het zelf ook goed doet. Meestal ergens tussen de 6-10 jaar kunnen ze het zelfstandig.

Belangrijke weetjes over tanden & tandenpoetsen

Voor de tanden is het belangrijk om niet te veel eet en drink momenten per dag te hebben. Beter in één keer een paar snoepjes, dan om de zoveel tijd een snoepje. Dit is een grotere aanslag op de tanden. Goed om te weten misschien is dat fruit ook een grote aanslag kan zijn op de tanden.

Gaatjes die in het melkgebit komen, hebben invloed op het latere blijvende gebit. De melktand kan daardoor niet meer goed de tand eronder beschermen.

Let op; rond een jaar of 5 komen er blijvende kiezen door, die worden niet vaak opgemerkt omdat er niet gewisseld wordt. Maar die moeten natuurlijk wel goed gepoetst worden.

Tips bij tandenpoetsen peuter drama(‘s)!

Soms, en ja ook hier, is tandenpoetsen gewoon géén feestje. Dan is het drama. Alsof je iets vraagt wat echt pertinent onmogelijk is. Mam, hoe kun je zoiets voorstellen. Tandenpoetsen. Ja doei. Echt niet. Mond stijf dicht.

Nouja en dan ben je dus eigenlijk al een beetje te laat. Hoe kom je uit die cirkel?

 1. Ga het niet verplicht zitten forceren als je kindje moe is. Als jij moe bent heb je ook nergens meer zin in. Dus doe het dan op een ander tijdstip, breng je peuter eerder naar bed, of doe het eens tussen door.
 2. Zorg voor een routine en houd je er aan. Bij baby’s heb je waarschijnlijk al gemerkt dat routine belangrijk is. Ook voor dreumessen, peuters en kleuters is het belangrijk. Verzin een routine en houd je er aan, je kindje weet dan wat het kan verwachten. Hang het desnoods met een soort plaatjes of pictrogrammen aan de muur.
 3. Moet je nog maar net de tandjes poetsen? Je kunt ook beginnen zonder tandpasta, misschien vinden ze de smaak niet lekker. Je kunt het later met hele kleine beetjes uitbouwen. Idem met de tijd, begin heel kort en bouw het langzaam uit.
 4. Ga aan de slag met een leuke app met timers, liedjes of andere grappige dingen. Wij hebben bijvoorbeeld de volgende apps regelmatig gebruikt:
  1. Talking Ginger (gratis) – Een poesje waarmee je kunt kletsen, er zit een poetstimer in de app. Enorm succes hier. Android – Play store | iOS – Appstore
  2. Brusheez (gratis) – Een soort “monsters” waarbij je de kleur uit kan kiezen en een grappig liedje. Je kunt hier zelf de timer tijd instellen. iOS – Appstore
  3. Brushytime (gratis) – Een piraten timer. De boot vaart van de ene kant naar de andere. Niet heel duidelijk maar was hier wel een paar weken leuk! iOS – Appstore
  4. Disney Magic Timer by Oral-B (gratis) – Poetsen met de favoriete vriendjes, en je krijgt nog stickers ook!. Android – Play store
 5. Geef een keuze. En bewust keuze en niet keuzes. Te veel keuzes kan juist ook voor problemen veroorzaken. Voorbeelden:
  1. Zorg voor 2 tandenborstels, en laat daar uit kiezen
  2. Of 2 verschillende tandpasta’s
  3. Of denk bijvoorbeeld aan de volgorde; eerst ik poetsen en daarna jij? Eerst naar de WC of eerst tandenpoetsen?
 6. Ga een liedje zingen tijdens het tandenpoetsen. Verzin zelf iets of zing bijvoorbeeld op de melodie van Vader Jacob: “Tanden poetsen, tanden poetsen op en neer, op en neer. Onder en boven, onder en boven, nog een keer, nog een keer. En dat herhalen tot je op het einde zingt; Laatste keer, laatste keer.”
 7. Ga samen tandenpoetsen. Naast elkaar, je kleintje doet je graag na en zo wordt het natuurlijk veel interessanter.
 8. Laat je kindje ook jouw tanden poetsen of heel goed laten controleren of je alles wel goed hebt gepoetst (laat dan ook vooral af en toe eens wat viezigheid tussen je tanden zitten!)
 9. Maak er een leuk spelletje van “Ohh ik zie daar nog een stukje drop! Oh en daar zie ik je broodje kaas nog! en een appel zie ik daar in je kies!”
 10. Of nog een leuk spelletje: zo hard brullen als een leeuw. Kan jij er lekker goed bij. En het is nog eens veel leuke die leeuwentanden te bekijken natuurlijk.
 11. Nog een dan: Om de beurt poetsen. Eerst zelf poetsen, dan mama, dan de beer, de pop, papa en dan weer zelf?
 12. Heeft je kind voorkeur voor een bepaalde locatie? Ach waarom niet? Liever in bad? Of onder de douche? Prima toch. Onze dochter wilde het laatst liever in bed doen, tijdens het voorlezen. Handdoekje er onder en gaan met die banaan! Maak daar ook gewoon gebruik van, en hoe erg is het nou om het ergens anders te doen?
 13. Een zandloper kan ook helpen met afleiden van wat je doet en zo het tandenpoetsen leuker maken.
 14. Laat je kleintje eerst zijn beer, pop of wat dan ook zijn favoriete ding is de tanden poetsen. Misschien een speciale tandenborstel voor de beer, zodat jij tegelijkertijd zijn of haar tanden kunt doen.
 15. En misschien niet helemaal verantwoord: maar is het echt een enorme strijd en explosie? Laat het dan een tijdje een beetje varen zodat jullie allebei even gereset worden. Laat je kleintje een dag (of 2) gewoon lekker even zelf aanmodderen met t ding en bemoei je er niet mee. Of laat het misschien even iemand anders doen (partner, opa, oma, oppas?). Ga daarna aan de slag met een van de bovenstaande tips maar vooral 1 & 2 zijn belangrijk!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here