Zes maanden alweer, wat een mijlpaal! Als je nu foto’s terug kijkt van de eerste weken, wát een verschil. Wat is hij of zij al gegroeid!

Borstvoeding

Totaal ongeveer 4 voedingen per dag. Bijvoorbeeld:

  • 3 borstvoedingen, 1 warme maaltijd en 1 fruithap, of
  • 2 borstvoedingen, 1 papvoeding, 1 warme maaltijd en 1 fruithap

Borstvoeding kan je nooit te veel geven, als je kindje er om vraagt leg hem gerust nog een keer extra aan.

Flesvoeding

Met 6 maanden is het tijd om over te stappen op opvolg melk. Dit is wat ‘zwaardere’ melk waardoor kindjes er minder van nodig hebben. Ze mogen van opvolg melk maximaal 800 cc per dag. Haalt je kindje nog altijd een liter zuigelingen melk? Dan kun je gerust dat nog even blijven geven totdat hij wat meer vaste voeding binnen krijgt.

Het wordt ook aangeraden om kindjes 1 pap voeding per dag te geven. Je kunt pap dik maken, en het met een lepeltje geven, of wat dunner en gewoon met de fles. Net wat jullie beide het beste ligt.

Het is verder belangrijk dat je kindje minimaal 500 cc vocht binnen krijgt op een dag, het liefst opvolg (of zuigelingen) melk.

Totaal 4 voedingen plus een fruithapje. Bijvoorbeeld:

  • 2 keer opvolgmelk, 1 papvoeding, 1 warme maaltijd en 1 fruithap

Bijvoeding

Nu je kindje 6 maanden is, kun je zeker starten met bijvoeden als je dit nog niet gedaan had. De eerste tijd zal je kleintje misschien nog weinig binnen krijgen, maar dit is helemaal niet erg, voorlopig blijft de melkvoeding nog het belangrijkste.

Hoe ga je je kindje bijvoeding geven?

Je kunt je kindje potjes geven, maar je kunt ook de hapjes gemakkelijk zelf maken. Voordeel is dat dat over het algemeen goedkoper is, en de smaken zijn veel puurder dan in de potjes. In de potjes wordt ook vaak direct van alles gemengd waardoor het allemaal een beetje naar elkaar smaakt.

Je kunt ook kiezen om je kindje te voeden volgens de Rapley methode. Dit houdt in dat je het voedsel helemaal niet pureert of prakt, maar het zo aan je kindje geeft. Je kindje gaat het dan zelf onderzoeken, en uiteindelijk ook op eten. Deze methode van voeden heeft vele voordelen zoals: Het is goed voor de motorische ontwikkeling, kindjes hoeven later niet te wennen aan stukken na het gepureerde eten, ze leren goed kauwen (ja ook zonder tanden!) en slikken en bovendien: jij kunt gewoon gezellig mee eten met je kleintje. Gezellig met z’n allen aan tafel en geen gedoe met eerst de kleine eten geven en dan de rest van het gezin eten. Er komt zo ook minder druk op het kleintje te staan om te eten, iedereen kijkt naar zijn eigen bord in plaats van naar de kleine, en daarnaast zien eten doet eten.

Hoe merk je dat je kindje klaar is voor bijvoeding?

Jij kent je kindje het beste, dus jij zal het waarschijnlijk snel genoeg merken. Is hij niet meer tevreden met alleen melk? Probeer gewoon eens wat fruit (of groente), wie weet vind hij het wel hartstikke lekker.

Wil je kindje er niets van weten? Geen nood, probeer het gewoon een paar dagen (of een week) later nog een keer!

Voorbeeld schema

Hier vind je een voorbeeld voedingsschema. Probeer altijd je kindje te volgen, deze weet het beste hoeveel het nodig heeft en wanneer.

Voedingsschema baby 6 maanden

7:00 210 cc
9:00 Fruit hapje
11:00 175 cc
14:00 175 cc
18:00 Groente hapje
19:00 210 cc (pap)

Vragen van moeders

Waar lopen andere moeders tegenaan? Hier vind je vragen van andere moeders (of vaders) en de tips, ervaringen en adviezen van andere ouders.

Andere moeders over baby’s van 6 maanden oud

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here