Eten is een belangrijk onderdeel van het leven van je kleintje. Zonder eten heeft je kindje geen energie om te spelen en te leren, maar hoe krijg je dat eten nou (leuk en gezellig) naar binnen?

Ik heb een aantal tips verzameld uit vele tips van ouders maar ook professionals en ze hier voor je op een rijtje gezet.

 

1. Zet geen druk op het eten

Het is het allermoeilijkste, er niets van zeggen als je kindje niet eet. Maar het is wel het beste. Wanneer er steeds maar weer gezegd wordt dat je kindje moet eten komt er veel druk op hem of haar te staan. Door het niet eten gewoon te negeren, en gezellig met z’n allen aan tafel te zitten, kletsen en te eten, komt er minder druk op je kleintje te staan.

Als je even niet oplet verdwijnt er waarschijnlijk zo een hapje naar binnen. Laat dan natuurlijk wel even weten dat het heel goed is dat hij of zij een hapje heeft genomen.

2. Eet op tijd!

Kinderen kunnen enorm chagrijnig worden als ze honger hebben en vooral als ze klein zijn kunnen ze dan nog niet aangeven dat het komt omdat ze honger hebben. Zorg er dus voor dat je kindje om de 3 tot 4 uur wat eet, zorg ook dat het avond eten tijd krijgt om te zakken voor je kindje moet slapen.

Geef ook op tijd aan je kindje aan dat het bijna tijd is om te eten. Sommige kinderen zitten anders zo in hun spel en vinden het moeilijk om dan direct te gaan eten. Zeg bijvoorbeeld 10-15 minuten van te voren dat jullie zo gaan eten. Je kunt het ook nog een keer herhalen om je kleintje er aan te herinneren.

3. Laat je kindje beslissen hoeveel

Verplicht je kindje niet om het bord helemaal leeg te eten: daardoor zal het zelf geen maat weten te houden waardoor het meer kans heeft op overgewicht later.

Als je kindje één hapje heeft genomen, zie het niet als ‘maar’ één hapje. Beloon je kindje en haal het bordje gewoon weg als het echt niet meer wil of met het eten gaat spelen. Door dat de positieve kant benadrukt wordt zal je kleintje uiteindelijk steeds meer gaan eten.

4. Niet straffen of omkopen

Probeer je kindje vooral niet te straffen of om te kopen wanneer het om eten gaat.  Als je kindje normaal een toetje krijgt, geef hem dan ook na het niet eten de gewone hoeveelheid die hij normaal ook zou krijgen.

Vraag je af wat de reden is dat je kindje niet eet; is het misschien bang? Vind hij of zij het (nieuwe) eten gewoon spannend? Of is het misschien een vorm van aandacht zoeken? Het kan ook zijn dat je kindje gewoon heeft ontdekt dat het kan kiezen (laat je kindje dan vóór het eten kiezen bijvoorbeeld welke groenten of vlees het wil!)
Vaak is er een achterliggende oorzaak waar je misschien niet (direct) achter komt, maar waarbij straffen of omkopen uiteindelijk geen positief effect heeft.

5. En kieskeurige eters dan?

Vooral peuters kunnen behoorlijk kieskeurig zijn met eten. Sommige dingen willen ze maanden echt niet eten, en ineens willen ze juist alleen dat ene. Probeer zo vaak mogelijk verschillende dingen aan te bieden. Je kunt bijvoorbeeld wel 2 soorten groenten klaar maken, 1tje die je kindje sowieso lust en de andere om te proeven.

Ook hier geldt weer: zet niet te veel druk op het proeven. Maak er een leuk spelletje van. Laat je kindje bijvoorbeeld dat gene wat het niet wil in de mond van papa of mama stoppen om ‘te proeven’.

Waarom zijn ze kieskeurig?

Dreumesen en peuters groeien lang niet zo hard meer als in hun baby tijd, ze hebben dus ook wat minder eten nodig dan daarvoor.

Daarnaast is hun wereld zo groot geworden dat ze graag spelen en ontdekken: daardoor zitten ze niet graag lang stil. Ze eten vaak liever kleine beetjes over de hele dag in plaats van een grote maaltijd.

Daar kun je weer op in spelen door bijvoorbeeld tussendoor tomaatjes, komkommers of andere gezonde snacks te geven om toch wat vitaminen naar binnen te krijgen!

6. Maar mijn kindje eet al dagen amper tot niets!

Gelukkig eet onze dochter na een dag niet zo veel gegeten de andere dag juist weer heel veel. Maar wat nou als je kindje dat niet zelf compenseert en echt niet wil eten. Ook niet als je er geen druk op zet,  het leuk maakt aan tafel, leuke vormpjes maakt en op tijd aan geeft dat het bijna etenstijd is.

Vaak is niet eten een symptoom van een ander probleem. Probeer er dus achter te komen wat het probleem is. Een paar ideetjes:

 1. Te veel drinken
 2. Te veel melk drinken
 3. Last van de maag of een andere vorm van niet lekker zijn
 4. Te sterke neus

Tips van andere ouders

 1. Laat je kindje niet snacken of snoepen vlak voor etenstijd.
 2. Geef eerst de groenten, daarna past de rest.
 3. Kook samen, en proef samen het eten tijdens het koken.
 4. Kindjes vinden kleuren en vormen interessant, gebruik bijvoorbeeld koekvormjes om grappige vormpjes te maken! Of leg de boontjes in een leuke gezichtje om het aantrekkelijker te maken.
 5. Zet de televisie uit en zorg dat er geen andere afleiding in de buurt is. Behalve dan het gezin aan tafel en het eten.
 6. Maak een snackbakje: gebruik een ijsblok bakje en zet daarin bijvoorbeeld wortel ‘zwaarden’ (gekookte dun gesneden worteltjes), kaas blokjes, broccoli ‘bomen’, advocado ‘bootjes’. Doe er eventueel nog een dip bij (smeerkaas, gepureerd fruit, guacamole, pindakaas) en je kleintje kan tussen het spelen door af en toe wat lekker gezonds pakken!

Goed om te weten

 • De maag van je kleintje is ongeveer zo groot als de vuist van hem of haar zelf!
 • Tussen 2 en 3 jaar zal je kindje waarschijnlijk speciale voorkeuren hebben bij het eten. Bijvoorbeeld hoe het opgediend moet worden. Dit is een fase en gaat voorbij, probeer er zo veel mogelijk in mee te gaan dan is het veel sneller voorbij!
 • Wanneer je er voor zorgt dat er geen druk is op het eten en dat het gezellig is aan tafel zou je kindje binnen 2 tot 4 weken weer redelijk tot normaal moeten gaan eten! Probeer dus wel even door te zetten. Na het eerste jaar is het normaal dat je kleintje niet meer zoveel aan komt.
 • Over het algemeen geldt: Je kindje zal niet verhongeren! Als je kindje echt honger heeft zal het wel gaan eten.
  Er zijn natuurlijk uitzonderingen die vaak een medische achtergrond hebben. 

Experts over dit onderwerp

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here