De herfst is alweer begonnen, ook al was het de afgelopen dagen nog echt héérlijk weer, zeker voor in oktober. Wat zijn nou leuke dingen die je kunt doen met je peuter of kleuter rond het thema herfst?

activiteiten-knutselen-herfst

Herfst knutselideeën

Als je zelf niet zo creatief bent is het soms lastig om echt wat te gaan knutselen. Te veel gedoe, te veel rommel.. Aan die mensen heb ik ook gedacht, ook een paar niet al te ingewikkelde en weinig rommel gevende knutselprojectjes!

 • Spinnetje knutselen: Pak een rond papiertje (of knip een rondje uit) dit wordt het lijfje, en knip vervolgens (van een ander stuk papier) 8 reepjes uit als pootjes. Zorg ook voor wat oogjes (wit rondje met zwart rondje er weer in, of koop gewoon oogjes als je het nog makkelijker wilt) Zelfs de kleintjes kunnen zo zelf een spinnetje maken. Laat de kindjes dan de pootjes op het lijfje plakken, en vergeet natuurlijk ook de oogjes niet!
 • Een blad vol blaadjes: Teken zelf wat blaadjes en eikeltjes (of print ze uit) op verschillende kleuren papier (oranje, bruin, geel, rood, groen). De oudere kindjes kunnen ze vervolgens zelf uitknippen, en anders doe jij dit alvast zelf. Laat de kindjes vervolgens een A4-tje (of A3 of misschien nog wel groter, hoe groter hoe leuker ;)) vol plakken met de mooie herfstblaadjes.
 • Paddenstoelen van papier: Knip een witte paddenstoelsteel uit, en maak vervolgens de hoed van de paddenstoel met een rood blaadje (tip: ik gebruikte een bord om een mooi half rondje te maken:)) en knip vervolgens wat stippen uit. De grote kindjes kunnen natuurlijk helpen met het uitknippen, en de kleintjes kunnen hun creativiteit de loop laten gaan met het opplakken van de witte stippen.
 • Paddenstoelen van klei: Een paddenstoel van zelfhardende klei is ook zo gemaakt: rol de klei naar een staaf. Houd vervolgens een deel er van in je hand, laat het aan één kant uitsteken, vervolgens druk je het stukje wat nog buiten jou hand steekt plat om je hand heen. Zorg dat de hoed niet te groot wordt, je kunt het daarna even op een rechte ondergrond zetten om te zorgen dat hij straks ook blijft staan, zo kun je gelijk testen of hij omvalt. Als hij uitgehard is kunnen de kindjes hem natuurlijk mooi rood met witte stippen verven!
 • Egeltje van klei: Maak van zelf hardende klei een lichaampje van de egel, daarna kun je jouw kleintje aan de slag laten gaan om de stekels erin te prikken: gebruik cocktailprikkers hiervoor. Als het egeltje inmiddels hard is geworden is het tijd om te gaan verven!
 • Verf een herfstblaadje: Door een blaadje met verschillende kleuren te laten verven door je kleintje, en die vervolgens als “stempel” op een nieuw blaadje te drukken krijg je een erg gaaf effect.
 • Boom met handafdrukken: Ook een leuke met hand & arm afdruk in het bruin een boomstam maken, en daarna met handafdrukken in verschillende herfstkleuren de blaadjes maken.
 • Kastanje/eikel poppetjes: Maak van kastanjes/eikels en cocktailprikkers leuke poppetjes, hondjes, giraffen of wat de kinderen dan ook voor andere dingen verzinnen!

Herfst activiteiten

 • Herfst dingen verzamelen: Ga het bos in en ga op zoek naar de mooiste blaadjes, kastanjes en eikeltjes. De blaadjes kan je vervolgens weer opplakken op een mooi papier of op de ramen, van de kastanjes en eikeltjes kun je een mooie herfstschaal maken, misschien nog met wat leuke kaarsjes ertussen!
  Of maak een gave herfsttafel met de gevonden spullen! Bij de Xenos zijn er (niet zulke dure) leuke poppetjes die je er gemakkelijk bij kan zetten.
 • Kleuren oefenen in het bos: Ga op zoek naar bepaalde kleuren blaadjes: groene, rode gele etc.
 • Bak samen verse appelflappen: Heel simpel gewoon wat appeltjes, bladerdeeg, rozijntjes, kaneel, suiker en een ei. Kind kan de was doen!
 • Doolhof van bladeren: Veel bladeren in de tuin? Wacht ruim ze niet gelijk op! Maak een doolhof van de blaadjes!
 • Spelletje met nummers: Een grappig spelletje om te doen, maak blaadjes met allemaal nummers, die ze vervolgens in de lucht mogen gooien, en dan moeten ze vervolgens zo snel mogelijk bepaalde nummers zoeken en ze weer op de boom leggen bij het juiste nummer. Voor de kleineren kun je het gebruiken als een puzzel om dezelfde cijfers bij elkaar te zoeken, zo oefen je gelijk de cijfers!

Herfst liedjes

Samen zingen met je kindje kan heel gezellig zijn, hier zijn een paar ideetjes

Op een grote paddestoelOp een grote paddestoel,
rood met witte stippen.
Zat kabouter Spillebeen
heen en weer te wippen.
Krak zei toen de paddestoel,
met een diepe zucht.
Allebei de beentjes,
hoepla in de lucht.
Als het herfst wordtBlaadjes vallen van de bomen,
als het herfst wordt, als het herfst wordt.
Blaadjes vallen van de bomen,
als het herfst geworden is.
Hoei, blaast de wind door de blaad’ren.
Hoei, blaast de wind door de straten.
Blaadjes liggen op de straten,
als het herfst geworden is.
(heeft iemand de melodie toevallig :P?
Nu blijf het maar een leuk rijmpje, kan ook!)
Kijk eens naar de bomenKijk eens naar de bomen
Ze zwaaien heen en weer
Wanneer de wind zo doorraast
Hangt er straks geen blaadje meer
Kijk een naar de bomen
Ze buigen langzaam krom
Wanneer de wind zo doorraast
Valt er straks nog eentje om
(heeft iemand de melodie toevallig :P?
Nu blijf het maar een leuk rijmpje, kan ook!)
Het regent het regentHet regent, het regent, de pannetjes worden nat
Er kwamen twee boerinnetjes
Die vielen op hun kinnetjes
Het regent, het regent, de pannetjes worden nat.
Het regent, het regent, de pannetjes worden nat
Er kwamen twee soldaatjes aan
Die vielen op een gat

Herfstboekjes

Hier blijft het altijd favoriet, voorlezen. Sowieso één keer per dag maar soms ook nog stiekem vaker. En zeker als het buiten zo nat en guur is. Wat leuke voorleesboekjes voor de herfst! Tip: Is je kleintje al lid van de bibliotheek? Gratis tot 18 jaar!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here