Ik ben ze de afgelopen jaren een paar keer tegen gekomen, tot 1,5 week geleden had ik geen idee hoe het heette maar het zijn ‘dagritmeborden’.

Onze dochter van 1,5 jaar kan natuurlijk nog niet lezen, maar ze kan wel goed plaatjes herkennen. Ik wilde graag een bord voor haar maken zodat ze kan zien wat we wanneer gaan doen. Een soort kinderagenda dus.

Zo kunnen we samen ook even bewust kijken wat we die dag allemaal kunnen gaan doen.

Waarom een dagritmebord?

Dagritmeborden worden vooral voor kinderen met stoornissen als ADHD en PDD-NOS gebruikt. Deze kinderen hebben baat bij een vaste overzichtelijke structuur. Maar daarnaast is het voor de jongere kinderen die nog niet kunnen lezen ook wel fijn om te kunnen zien wat er gaat gebeuren vandaag, of misschien wel morgen.

Op die manier kunnen ze zich voorbereiden op een leuk uitje, of misschien een lange autorit (die misschien ook wel hoort bij het leuke uitje ;)). En je kunt er samen ook over praten: praat over de leuke dingen maar ook over gevoelens (‘Het is ook niet leuk om zo lang stil te zitten in de auto, maar daarna kunnen we wel naar de aapjes kijken!’) daar leren de kleintjes ook weer een hoop van.

Vanaf welke leeftijd een dagritmebord?

Zo’n dagritmebord zou je kunnen gebruiken vanaf dat je kind ongeveer 2 jaar is. Rond die tijd kunnen ze symbolen (zoals plaatjes) koppelen aan een bepaalde gebeurtenis of actie. Ze beginnen rond die tijd ook te begrijpen dat er naast een nu ook een straks is.

De leeftijd is natuurlijk een richtlijn, sommige kinderen snappen dingen eerder of later dan andere kinderen. Het is dus gewoon een kwestie van proberen. Onze dochter vind het nu wel interessant maar niet om het doel wat ik voor ogen had (vooralsnog) ze vind het vooral leuk om ze erop en eraf te doen.

Een dagritmebord zelf maken

Er zijn natuurlijk meerdere wegen die naar Rome leiden, je kunt bijvoorbeeld een magneetbord gebruiken, of een prikbord, je kunt een houten bord maken met haakjes waar je de kaartjes aanhangt.

Ik heb gekozen om een groot kartonnen blad te kopen, hier heb ik wat klitteband vierkantjes op geplakt waarop ik de kaartjes kan klittebanden. Daarnaast heb ik de plaatjes uitgeprint en geplakt op een stukje gekleurd karton en daar overheen plakplastic gedaan (tegen knoeien, knabbelen etc wel zo handig). Dan aan de achterkant van die kaartjes het bijbehorende stukje klitteband zodat ik ze op het grote kartonnen vel kan klittebanden.

dagritmebord-overicht

Ik heb boven in een rijtje gemaakt met: Over 1 nachtje, over 2 nachtjes, over 3 nachtjes, over 4 nachtjes. Daar kan ik kaartjes ophangen waar ze die dag gaat zijn: thuis, KDV, of oma. Soms hang ik daar ook een leuk uitje neer (zwemmen! :P) als we die dag iets speciaals gaan doen.

Op het onderste gedeelte heb ik wat meer kaartjes hangen waar je activiteiten kan plakken die vandaag gaan plaats vinden.

Afbeeldingen zoeken

Ik heb er voor gekozen om ‘lijntekeningen’ te gebruiken, en deze af te drukken en met de hand in te kleuren.  Als je in Google zoekt op een bepaalde term (tandenpoetsen), dan naar afbeeldingen gaat, en daarna bij zoekhulpmiddelen het type op ‘lijntekening’ zet kun je daar gerust door heen bladeren.

Let op: Deze afbeeldingen op Google zijn natuurlijk niet rechtenvrij en mag je niet zomaar commercieel gebruiken. Je kunt ze wel gewoon uitprinten voor thuisgebruik.

Je kunt ook zoeken op ‘dagritmekaarten’ dan vind je ook wel een hoop leuke en herkenbare dingen.

Wat voor kaartjes/symbolen kun je maken?

Je hoeft niet voor álles een kaartje te maken, dat is natuurlijk niet bij te houden, maar dingen waar je aan kunt denken zijn:

 • Slapen
 • Spelen
  • Naar de speeltuin
  • Boekje lezen
  • Knutselen / tekenen
  • Zelf spelen
  • Met mama/papa spelen
  • Liedjes zingen
 • Uitjes of sporten
  • Zwemmen
  • Naar de kinderboerderij
 • Eten
 • Koken
 • Auto rijden
 • Boodschappen doen
 • Schoonmaken of opruimen (je kunt het ze niet vroeg genoeg leren, toch ;))
 • Naar het kinderdagverblijf

En denk er aan dat je het liefst hun favoriete/bekende figuurtjes gebruikt. Zoals je op de bovenstaande foto ziet heb ik gebruik gemaakt van Nijntje, Dribbel, Hello Kitty en natuurlijk ook Bumba. Je kunt het natuurlijk helemaal aanpassen naar de leeftijd van jouw kindje.

Wat ik ook heb gemaakt zijn kaartjes met foto’s: als oma komt oppassen, als ze bij mama mag blijven, of dat papa ook thuis is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here