Koken met je dreumes (ja onze dochter kwam zo gauw ze fatsoenlijk kon staan gráág in de keuken “helpen”) of peuter is een leuke bezigheid. Het is gezellig, en je kleintje leert er veel van.  Alleen moet je er wel wat handigheid of geduld in krijgen om het in goede banen te laten lopen.

Hoe doe je dat nou, met je peuter koken?

Van koken met je dreumes, peuter of kleuter moet je niet altijd te veel verwachten. Het ene kindje houd het 30 seconden uit en is er klaar mee, de andere staat graag uren in de keuken en wil overal mee helpen. Kijk naar je kindje en pas je verwachtingen aan is de belangrijkste tip.

Hoe kun je het verder nog gemakkelijk maken voor jullie beide?

 • Laat ze helpen met roeren en mengen: Dit kan natuurlijk al vrij vroeg. Zorg er voor dat je het in een veel te grote pan of kom doet, zodat ze lekker ongecontroleerd en wild kunnen roeren zonder dat alles door de keuken vliegt.
 • Geef je kind een keuze: laat het kiezen wat jullie gaan maken. Laat het kiezen welke kleur, smaak of wat voor beleg ergens op komt. Let er wel op dat je niet veel meer dan 2 keuzes geeft: dan wordt het te lastig om te kiezen.
 • Geef je kind de kans en ruimte om iets verkeerd te doen: Ze zullen ongetwijfeld eens iets morsen, net er naast gooien of laten vallen. Laat ze die “fouten” maken, zorg dat je nog een extra ingrediënt achter de hand hebt om het weer op te kunnen lossen. Geef ze bijvoorbeeld een eigen deegbal waar ze mee kunnen doen wat ze willen.
 • Geef ze iets zachts om het snijden te oefenen: Laat ze bijvoorbeeld een banaan snijden met hun eigen mes, die is zacht en makkelijk te snijden.
 • Laat ze met koekjesvormen dingen uitdrukken: Niet alleen koekjes kun je uitdrukken, maar ook brood of pizza deeg kun je in leuke figuren maken met die vormen! Als ze het nog niet alleen kunnen druk dan samen de vormpjes uit. Misschien lukt het je kindje wel om ze op de bakplaat te leggen!
 • Weeg alles zelf van te voren af, en laat je dreumes of peuter het bij elkaar doen: Als je alles van te voren afweegt in bakje of afmeet in maatbekers kan jou kleintje straks alles (op het goede moment) bij elkaar gooien en mengen.

Nog meer ideetjes waarmee ze vaak al vroeg kunnen helpen:

 • De mixer, blender of keukenmachine aan zetten (onze dochter zet hem standaard op “haar eigen letter”, ze ziet de 2 en de 5 als een S ;))
 • Deeg uitrollen of plat slaan is ook heel leuk
 • Bloem op je werkplek verspreiden zodat het deeg niet blijft plakken
 • Helpen met prikken in het deeg om te zien of het al gaar is
  • Versiering over het toetje, (cup)cake of taart stooien
 • Samen een eitje tikken, jij houd het eitje vast en je kindje tikt jouw hand en het ei zachtje op een randje
 • Dingen aan stokjes rijgen
 • En natuurlijk: stiekem tussendoor proeven is het leukste!

Kortom genoeg om samen te doen. Kijk gewoon een kritisch waar je kindje wel of niet mee zou kunnen helpen. Vaak kunnen ze al veel meer dan je denkt. Zeker als ze het wat vaker (mogen) oefenen.

Leuke recepten om te bakken met kinderen

Naast de tips hierboven heb je misschien wat inspriratie nodig over wát je allemaal kunt maken in de keuken met je kleintje(s).

Nutella-Mini-Pancake-Kabobs-550x550

Nutella Poffertjes Kebab

Stokjes met poffertjes, aarbei, nutella en banaan. Ze kunnen helpen met snijden, rijgen en natuurlijk nutella smeren (en proeven :P)

Bekijk het recept

 

 

 

 

compliatie-sprookjesboomcupcakes(Sprookjesboom) cupcakes

Cupcakes maken is onze dochter dol op, maken en eten natuurlijk.

Dit zijn natuurlijk echte (veel te dure en kleine) prinsessen cupcakes, maar dit is bijvoorbeeld een heerlijk lactose vrij cupcake recept, of deze voor gewone cupcakes.

 

 

 

mini-pizzatjesMini pizza’s

Dit zijn lekkere snelle en makkelijke mini pizza’s. Gewoon met bladerdeeg (kan je kindje wel helpen snijden of uitdrukken met leuke vormpjes!), een sausje welke je lekker vind (tomaten saus, maar misschien ook eens BBQ-saus), of gewoon lekker zonder saus. Gewenste kaas er op en ander beleg wat jij of je kindje lekker vind, en bakken maar!

Bekijk het recept

 

Maar ook wel eens gedacht aan:

 • Zelf patat maken? Met een frietsnijder kan je kindje goed helpen met het er doorheen duwen!
 • Worteltjes pannenkoeken? Heb je wortel over? Meng het door het beslag en maak er lekkere pannekoeken van.
 • Kaneelrolletjes? Ze kunnen helpen met kaneel en het suiker verspreiden over het deeg en natuurlijk helpen oprollen en snijden!
 • Kan-niet-mislukken-pizza deeg? Met dit deeg bouw je zo zelf een pizza, niet zo snel al met bladerdeeg maar wel érg lekker. En peuters vinden het prachtig om te helpen met uitrollen en de ingrediënten te verspreiden over de pizza!

Pinterest: Meer peuter recepten!

Kijk voor nog meer leuke ideeën op mijn “Koken met Kleintjes”-pinterestbord. En volg me natuurlijk al daar als je op de hoogte wilt blijven!
Volg het bord Koken met kleintjes van Je op Pinterest.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here