Onlangs zijn wij ook weer op kraamvisite geweest, en dan hoor je wel eens wat. Dingen die mensen níet wisten over het krijgen/hebben/verzorgen van een baby bijvoorbeeld, inmiddels heb ik er een flink aantal voor je verzameld zodat jij wél voorbereid bent op dit soort dingen :o).

Hoe is dat nou, leven met een baby?

 1. Mensen zeggen wel eens, je leven wordt anders. Maar anders is een vaag begrip. Ik bedoel anders als in voorlopig wordt je in alles wat je mogelijkerwijs zou willen doen onderbroken.
  1. Naar de WC gaan doe je in etappes.
  2. Eten? Of aangebrand, of koud. Of gewoon helemaal niet aan toegekomen. (Tip voor kraambezoek, zorg voor een makkelijk hapje eten voor de kersverse ouders!)
  3. Film kijken van 1,5 uur? Trek er maar het dubbele voor uit.
 2. Als je hoort hoeveel een baby slaapt (16 – 20 uur soms wel) dan denk je, peanuts. Ondertussen kan ik mooi even werken. Mis! Als ze slapen is er nog genoeg te doen: eten, afwas, douchen, speentjes/flessen/kolven steriliseren, zelf even slaap in halen. En dan zit je net ergens midden in en dan hoor je weer door de babyfoon *weeeeeeeeeeh* en dan begint het nieuwe rondje. Dan heb ik het nog niet gehad over het mogelijk in slaap moeten wiegen / zingen / lezen waar ook al een hoop tijd in kan gaan zitten.
 3. Je gaat je op een punt (en vanaf nu vast wel vaker) zo ontzettend machteloos voelen. Dat je niet meer weet wat je moet doen, dat je denkt, waar ben ik ook alweer aan begonnen? Waarom wilde ik dit? (Disclaimer, het gaat over, het wordt beter. Echt!)
 4. En ohja, je gaat een HELE grote (tenminste, in jou ogen) fout maken. Die je dacht dat je nooit zou maken. Zeep per ongeluk in de ogen, (bijna) van de bank af laten vallen tijdens het verschonen, weglopen omdat het kindje maar niet stopt met huilen. Name it, elke moeder (of vader) kan zich tenminste wel één ding herinneren die ze echt héél erg vind dat het gebeurd is, een echte blooper.
 5. Je relatie wordt op de proef gesteld. Big Time. Baby’s zijn een heel ander volk die alle aandacht opslurpen. En je nachtrust vast ook nog grotendeels. Daar wordt je niet gezelliger op, en als de wederhelft dan weer iets laat liggen waar het niet hoort kan dat ineens explosiegevaar opleveren terwijl dat normaal géén probleem zou zijn.

Weetjes over de baby

 1. In de eerste weken staat (vaak zeker voor mama) alles in het teken van baby. Baby. Oh en baby! Ik was na een week of 4 heel blij om heel even de deur uit te gaan, zonder baby, en even de stad in. Compleet doelloos en met een uur weer terug, maar wél even wat anders.
 2. Pasgeboren baby’s zitten vaak nog een beetje in elkaar gedeukt (om het even oneerbiedig te zeggen) zodra je kindje wat begint aan te komen dan zul je zien dat ze een stuk knapper worden (oké nog eentje, jouw kindje is natuurlijk altijd de mooiste, knapste en de beste. Maar kijk over een jaar of wat nog maar foto’s terug dan zie je misschien wat ik bedoel als je er niet van geschrokken was na de bevalling).
 3. Pasgeboren meisjes kunnen een soort van “ongesteld” zijn. Ik had er nooit wat van gehoord tot ik het van de kraamhulp (op tijd gelukkig) hoorde. Je zal het niet weten en ineens bloed aantreffen in het luiertje.
 4. Pasgeboren jongetjes kunnen erecties krijgen. Compleet normaal dus niet schrikken!
 5. Baby’s huilen in de eerste weken zonder tranen. Tussen de 3 en 12 weken gaan ze wél met tranen huilen.
 6. Borstvoeding geven? Het is fijn als het lukt, maar lukt het niet kun je altijd een lactatiedeskundige inschakelen om je te helpen. Als het pijn doet is er iets niet goed!
 7. Pasgeboren baby’s hebben een gat in hun hoofd. En dat ziet er best wel eng uit soms. Dit heeft te maken met de bevalling dat het hoofdje kan ‘inklappen’ als het ware. Het groeit later aan elkaar en helemaal dicht. Maar een beetje freaky vond ik het wel.
 8. Als je baby gepoept heeft en jij hebt met de beste wil van de wereld netjes de billen helemaal schoon en een schone luier er onder….. dan komt er nog meer poep! Surprise. De eerste keer dat het ons gebeurde zijn we zo 3 luiers achter elkaar bezig geweest en lagen we inmiddels krom van het lachen. Ik ken overigens ook verhalen van ouders die net te laat waren met de luier. Ook feest.
 9. Baby’s groeien. Ze groeien uit de luiers. Maar hoe weet je nou of luiers te klein zijn? Nou simpel, dan stroomt het over. Met voorkeur in bed, om een uur of 3 ’s nachts (nu snap je vast waarom je meerdere setjes moet hebben aan beddengoed).

En jij, waar heb jij je nou over verbaast wat je écht niet wist? Of wat heel anders was dan verwacht?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here