Er zijn genoeg lijsten online te vinden, met wat je allemaal nodig hebt voor de babyuitzet. Maar heb je het echt allemaal nodig? En waarvoor dan wel niet? Dat vergeten ze vaak uit te leggen..

Verzorging

Budget/Praktische Mama Shopgrage Mama
1 pak Newborn-wegwerpluiers Niet pampers luiers zijn in newnborn maten niet zo fijn en zacht. Ik zou voor de eerste maat luier dan ook absoluut pampers adviseren. Maar vanaf maat 2 of 3 zijn eigen merk luiers van kruidvat/etos dikke prima! Pampers is absoluut lekker zacht en erg fijn. Koop ze in de acties!
12 hydrofiele luiers (grote lappen stof voor werkelijk alles!) Absoluut hebben, hoe meer hoe beter. Ik gebruikte ze voor alles: spuglappen, onder de billen bij verschonen, afdrogen, voor onder het hoofdje in bed (tegen spugen), en tot op de dag van vandaag worden ze nog gebruikt om te verstoppen of als dekentjes. Hoe meer hoe beter, je kunt ze voor alles gebruiken!
3 navelbandjes Niet meer nodig, steriel gaasje is voldoende. Kraamhulp helpt je er mee! Niet kopen!
6 flannellen luiers (zijn wat zachter dan hydrofiele luiers) Hydrofiel of flannellen luiers is prima, niet nodig om beide te hebben. Lekker zacht!
6 hydrofiel washandjes Ik heb ze amper gebruikt, deed het met de hand. Of gewoon lekker warm een grote hydrofielluier over zijn of haar buikje leggen in bad zodat ie niet afkoelt. Hele leuke kleurtjes, maar niet zo heel erg nodig.
Aankleedkussen Handig, op den duur (na een paar maanden) zijn wij echter veel gaan verschonen b.v. op de bank of op bed met een zeiltje of ander kleedje iets er onder. Doen!
Aankleedkussenhoezen (2 stuks) Heb je een kleedkussen, dan is 2 het minimum. Maar je kunt ook wat Hydrofiel luiers (doekjes) er onder leggen om zo te voorkomen dat je aankleedkussen hoezen vies worden! Meer is beter. Vooral in het begin kunnen ze nogal eens er over heen of omheen plassen als je net je best doet om de luier te verschonen.
Bad met standaard Badstandaard, niet nodig. Je kan bijvoorbeeld ook een plank boven op het bedje maken. Of als je goed ter been bent op de grond. Of gewoon lekker samen onder de douche! Wij ging al heel snel alleen nog maar onder de douche, gedoe met dat bad vullen en leeggooien steeds. Ja, absoluut nodig
Badcape In het begin zijn deze wel erg fijn: ze hebben een lapje voor over het hoofdje gezien die nogal snel afkoelt. Ik ging echter al snel over op afdrogen met wat hydrofiele luiers en gewone handdoeken. Er zijn ook hier van weer hele leuke te koop 🙂
Badspeeltjes Voor een newborn? Nee hoor die doet er nog niets mee. Sla ze over je krijgt vanzelf wel leuke dingen voor ze om mee te spelen. En wat dacht je van gewoon wat (plastic) bekers of doppen van oude flessen? Er is zoveel leuks te koop! (p.s. let wel op voor de badverf-dingen daar zit zeep rommel in. Niet leuk voor in de oogjes per ongeluk)
Badthermometer Heel praktisch voor onzekere moeders, maar je kunt ook vertrouwen op je hand of elleboog. Ja, doen!
Digitale thermometer Hebben! Het is belangrijk om temperatuur goed in de gaten te houden bij de kleintjes zul je het wel een paar keer per dag moeten meten. Hebben.
Haarborstel met kam Als je een kindje met veel haar hebt gebruik je het misschien. Bij onze dochter duurde het wel bijna tot een jaar voor we er echt actief mee borstelde. Kammen al helemaal niet op dat tere hoofdje. Hebben!
Luieremmer In het begin verzamelde we de luiers gewoon in een oude prullebak en leegde we die zeer regelmatig. Maar al snel gooide we ze direct in de groenbak. Veel te duur die luieremmers mijn inziens. Ja, erg praktisch en stinkt niet zo ernstig. Vooral fijn bij de nachtelijke verschoningen dat je niet naar buiten/naar beneden hoeft.
Nagelschaartje met ronde punt Direct nodig? Nee hoor het duurde bij ons ook wel even voor we het echt deden. Die vingetjes zijn zo klein! Ik gebruik ze bij onze dochter van 2 nog steeds, knipt absoluut fijner dan een grote mensen nagel schaar.
Sudocréme / Bepanthene (Tegen rode billetjes) In kado-pakketten krijg je vaak kleine versies kado. Zorg dat je ze beide in huis hebt, het is per kindje verschillend wat het fijnste is. Bepanthene is ook fijn (voor als je borstvoeding geeft) voor op zere tepels! Je hebt ook eigenhuis merken van sudocreme van b.v. etos, ook prima spul! Hebben, alle twee!
Verzorgingstas/luiertas Je moet zoveel meenemen, zeker als je flesvoeding geeft. Absoluut doen. Speciale baby-luiertas? Kan, hoeft niet persee hoor! Echte luiertassen heben vaak wat meer vakjes, en bijvoorbeeld een zeiltje voor verschonen. Handig!
Verzorgingsproducten (Babyolie, bodylotion, badolie) Je krijgt in kado-pakketten ook best wel wat dingen. Maar handig is zeker wat bodylotion. Heeft je kindje gauw last van een droge huid? Niet te vaak in bad/douche, gebruik eventueel extra vette badolie. Koop van alles kleine flesjes en probeer uit wat jij (en je kleintje) het prettigst vinden!

Kleding

Budget/Praktische Mama Shopgrage Mama
3 rompers maat 50 – 56 Onze dochter was snel uit 50, maar je weet het nooit. Zorg vooral in maat 50-56 het liefst voor overslagrompertjes: die hoeven niet over het hoofd en klap je zo om. Meer is beter, je gaat waarschijnlijk ook wel kleding krijgen maar vaak doen mensen dat vanaf maat 62. Je kunt het ook altijd aangeven wat je wilt hebben!
3 rompers maat 62 – 68 Niet direct nodig, de pasgeboren baby’s beginnen echt in maat 50/56. Je hebt ze natuurlijk op den duur wel nodig, maar je krijgt waarschijnlijk ook nog wel het een en ander! Houd wel rekening met de seizoenen en dat je niet weet wanneer je kindje in een bepaalde maat komt. Het kan heel langzaam gaan en ineens in korte tijd door 2 maten heen.
Meerdere paren sokjes 2-3 paar zou ik zeker doen, 1 aan, 1 in de was en 1 in de kast. Gewoon kopen, zeker in het begin krijgen ze snel koude voetjes.
4 setjes kleding (broekje, shirtje, sokjes en slofjes) In het begin wordt er nog best wel wat gespuugd (of gepoept) en is het nodig om vaker nieuwe kleding aan te doen. Tip: Vind je een setje écht heel leuk.. Koop hem dubbel. Zul je namelijk anders net zien dat ze het onderspugen op het moment dat je net je kinds mooiste pakje wilt showen. 😛
2 mutsjes De mutsjes worden niet zo snel vies maar in het begin echt nodig. Ze verliezen veel warmte via het hoofd. In het ziekenhuis krijg je ook een mutsje, maar extra is zeker fijn. Voor elk setje een nieuwe muts, cool!
Pyjama’s In het begin is alle kleding zacht, en soms kleed je ze al 3 keer per dag om vanwege morserijen aan alle kanten. Gewoon lekker in hun kleding naar bed! Pas na een paar maanden heb je echt een avond ritueel waar je een pyama in kunt betrekken. Dan is het vroeg genoeg. Er zijn heleboel hele leuke, schattige stoere pyjama’s te krijgen. En je kunt er gelijk een avond-bed-ritueel aan vast knopen.

Slapen

Budget/Praktische Mama Shopgrage Mama
1 ledikantje of wiegje Wiegje? Kan, ze kunnen ook gewoon direct in het ledikantje. Helemaal wat jij prettig vind. Onze dochter heeft een tijdje in ons bed geslapen op een aankleedkussen met een eigen deken er omheen tussen onze kussens. Toch dichtbij, en relatief veilig! Doe helemaal waar jij je goed bij voelt. Er is geen goed of fout. Wil je hem lekker naast je hebben, neem een wiegje en doe ze later over naar een ledikantje.
1 matras Ikea heeft een prima ledikantmatrasje voor een leuke prijs! Er zijn Aerosleepmatrasjes te koop, erg duur maar makkelijk te wassen. En ze zeggen dat het veiliger is, al zijn de meningen daar sterk over verdeeld.
1 molton matrasbeschermer Handig voor de ongelukjes (they will happen! en als je mazzel hebt net zoals ik om een uur of 3 snachts). Liever 1 extra zodat je er altijd eentje achter de hand hebt, al kan het voor een keer ook wel even zonder. 2 of 3 is wel fijn voor de ongelukjes in het begin.
3 hoes- of onderlakens Hebben! Zoals ik net al zei ongelukjes gaan gebeuren. 3 is magic number: 1 om het bed, 1 in de kast, 1 in de was. Doen!
3 molton luiers Geen idee wat dit is, ik had het niet :o). Iemand die kan helpen? Niet kopen!
3 bovenlakens Ik had er hier 2 van, ongelukjes gebeuren vaak naar beneden 😉 Kopen!
2 wollen of katoenen dekens of 1 duodeken Voor de kleintjes zijn dekens fijn, wij zijn na een paar maanden over gegaan op slaapzakjes (ze trapte de dekens van haar af), maar in het begin zal dat waarschijnlijk nog niet prettig zijn. Wij gebruiken nu de dekens als picknickkleden :). Kopen!
2 verchroomde kruiken (met kruikenzak) In het begin kunnen ze zich echt niet warm houden, ook al is het 30+ buiten. Zorg gewoon dat je ze hebt. Absoluut nodig.
2 slaapzakjes Niet direct nodig, koop ze pas als je merkt dat je kindje de dekens aftrapt. Dan kan je gelijk de goede maat kopen. Ze mogen namelijk niet te groot of te klein zijn i.v.m. de veiligheid. Laat die nog maar even hangen!
1 babyfoon Babyfoon met geluid is over het algemeen prima! Met beeld kan voor sommigen misschien een wat rustiger gevoel geven, maar weet dat het beeld soms wel lastig te ontcijferen in. Gelukkig wel wat duidelijker dan je echo foto’s 🙂 Gehorig huis? Dan kan je deze overslaan, ik hoor onze dochter beneden echt niet als er wat geluid is zoals tv of radio. Erg praktisch!

Voeding

Budget/Praktische Mama Shopgrage Mama
(Borstvoeding) zoogcompressen Wil je borstvoeding gaan geven? Zeker dit aanschaffen, ze gaan echt wel lekken.. Kopen!
(Borstvoeding) 2-3 voedingsbeha’s 3 is wel erg veel, ik had er 1. Als die in de was zat deed ik even een gewone aan, kan eigenlijk ook prima. Ik heb echter maar kort BV gegeven. Vind je het makkelijk kun je er altijd nog 1 bij kopen Zo kun je makkelijker bv geven, hebben dus.
Pak voeding Ook als je bv wilt geven is het soms handig om een (klein) pakje in huis te hebben voor het geval de bv niet helemaal wil. Eigen merken zijn ook prima, zorg wel dat je zo veel mogelijk bij een merk blijft, kleintjes kunnen er soms last van hebben als je switched. Nodig!
(Flesvoeding) 3 flessen en spenen 3 is wederom weer erg veel, ik had 1 fles. Toen ze naar het KDV ging had ik een tweede zodat ik hem niet kon vergeten. Natuurlijk wel een extra speen voor als hij stuk gaat b.v. Reserve of in verschillende tassen flessen zodat je het niet kan vergeten is erg praktisch.
(Flesvoeding) Flessenborstel of sterrilisator In het begin deed ik het niet met een borstel, ik zette gewoon een pannetje heet water op waar ik het in mikte. Net zo makkelijk. Later sterrileerde ik het bijna niet meer en had ik wel een borstel. Het kan beide erg praktisch zijn, maar lees ook de tips hier naast voor een alternatief.
(Flesvoeding) Flessenwarmer Zelf nooit gebruikt maar schijnt erg langzaam te gaan. Ik deed water koken en aan vullen met (gekookt) koud water om het op de juiste temp te krijgen. In een paar tellen een flesje klaar! Magnetron is ook nog een optie. Ik zou voor de alternatieven gaan, omdat het op andere manieren veel sneller is een fles klaar te maken.
Voedingskussen Als je hem nog niet gekocht hebt tijdens je zwangerschap (toen gebruikte ik hem veel om fatsoenlijk op mijn zij te liggen), koop hem dan voor je uitzet. Makkelijk met de fles geven, of gewoon om even op te laten liggen/spelen. Met BV kun je vaak ook makkelijkere posities aannemen. Kopeeenn!!

Onderweg

Budget/Praktische Mama Shopgrage Mama
Maxi Cosi Must have! Must have!
Kinderwagen Ik wilde dit persé nieuw. Onze dochter heeft maar een paar keer in de reiswieg gelegen, ze vond het helemaal niets! Ze zat bijna altijd in de draagdoek/zak. Tegen de tijd dat we de buggyinzet konden gebruiken zijn we ook over gegaan op een echte buggy. Die gewone kinderwagens met buggy inzet zijn zo zwaar! (En daarna zijn we overigens heel snel overgestapt op gewoon lopen of op de nek i.p.v. buggy :P) Let wel goed op de hoogte, probeer ze gewoon eens uit in de winkels!
Draagdoek/draagzak Sommige kindjes vinden het heerlijk, anderen niet. Ik vond het een uitkomst. Je kleintje toch bij je en toch je handen vrij. Geen gedoe met kinderwagens en gewoon lekker kunnen slapen bij je. Ik zou zeggen must have! Wil je niet knopen? Ga voor een draagzak!

Overig

Budget/Praktische Mama Shopgrage Mama
Commode Handig, ook met aankleden e.d. Echt nodig? Niet persé je kunt indien ruimte/geld gebrek ook prima verschonen/aankleden op bed of op de bank. Hebben!
Campingbedje Ik zou het niet direct aanschaffen, maar mocht je kleintje misschien bij opa/oma gaan slapen of op vakantie ergens dan is het wel handig. Koop wel een extra matrasje erin! Dat ‘matrasje’ wat er standaard in zit is gewoon keihard, mishandeling! Koop echt een extra matrasje er in!
Wipstoeltje Onze dochter heeft er niet heel veel in gezeten, ze vond het fijner in de draagdoek/zak of gewoon op schoot oid. Echt nodig? Zeker niet! Met hapjes geven op den duur wel makkelijk (dan zijn ze nog niet altijd zo ver dat ze in een echte kinderstoel kunnen zitten!) Je hebt ze ook die automatisch schommelen, volgens mij vinden veel kinderen dat heeerlijk!
Box (met boxkleed) Ook deze hebben wij niet veel gebruikt, onze dochter vond het niets (en ik ook niet :P). Veel ouders vinden het echter wel makkelijk, zeker als ze wat mobieler worden dat je ze daar even kan stallen als je b.v. even naar de WC moet of naar de keuken. Je hebt ook hele gave met allemaal lades eronder, erg praktisch omdat je daar weer een hoop spullen in kwijt kan.

Heeft iemand jou iets geadviseerd en weet je niet of je het moet kopen of niet? Reageer gerust! Of je heb je juist iets wat je juist wél erg handig vond? Deel het ook!

En weet je al wat je in je kraampakket krijgt? Of wat er precies in de blije of andere gratis babydozen zit? Lees het hier!

DELEN
Vorig artikelLeer je kind loslaten, nu al!
Volgend artikelInhoud kraampakket en gratis babydoos
Leuk dat je mijn artikel(en) leest! Ik ben opvoedcoach en sinds 2012 moeder van een prachtige dochter. Ik merkte hoe niet praktisch de meeste informatie online is wat betreft kinderen en opvoeding, daarom ben ik hiermee begonnen :). Heb je vragen? Stel ze gerust!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here