Gefeliciteerd! Je bent in blijde verwachting. Misschien vind je het nu ontzettend spannend. Misschien heb je eerder een miskraam gehad, of ben je er mee bekend door je omgeving.

Wat zijn de symptomen van een miskraam?

De eerste weken en maanden van een zwangerschap zijn vaak ontzettend spannend. Je voelt van alles en je bent waarschijnlijk hyperalert op alles wat er in je lichaam gebeurt. Probeer daarom je zelf wat meer af te leiden met andere dingen zodat je niet van alles iets gaat denken!

Symptomen waarbij je vooral aan de bel moet trekken bij je verloskundige zijn:

 • Bloedverlies: Het bloedverlies zal over het algemeen van licht verlies naar steeds meer bloedverlies gaan in het geval van een miskraam. Raak niet direct in paniek bij het eerste druppeltje bloed bij het afvegen: bij een gezonde zwangerschap heeft de helft van de vrouwen wel eens last van (licht) bloedverlies.
  Houdt het bloedverlies aan en neemt het toe? Neem dan contact op met je VK!
  Wanneer je licht bloed verlies hebt gehad is het wel raadzaam dat bij het volgende bezoek aan je VK te melden.
 • Krampen: Krampen kunnen ook een teken zijn van een naderende miskraam. Maar ook veel vrouwen die een gewone goede zwangerschap doorlopen kunnen af en toe last hebben van dit soort menstruatie-achtige krampen (soms zelfs in combinatie met wat bloedverlies). Maak je dus bij de eerste krampen vooral geen zorgen.
  Blijft het aan houden of maak je je toch zorgen? Bel dan gerust je VK, daar zijn ze voor!
 • Zwangerschapsymptomen verdwijnen: Er zijn vrouwen die ineens merken dat de zwangerschapsyptomen waar ze in het begin last van hadden ineens afnamen: borsten deden niet meer zeer of de misselijkheid neemt ineens af. Natuurlijk zul je ook tijdens een gewoon verloop van de zwangerschap (hopelijk) minder last krijgen van de misselijkheid dus raak ook hier van niet direct in paniek! Het gaat hem vaak om de combinatie van al deze genoemde punten.

En om het nog lastiger te maken: sommige vrouwen voelen helemaal niets aan komen, hebben geen bloedverlies en merken ook niets anders aan symptomen. De eerste 3 maanden van een zwangerschap kunnen dus ontzettend zenuwslopend zijn.

Probeer in je achterhoofd te houden dat stress en spanning niet goed is voor je kindje. En dat je zelf meestal niets aan kunt doen om een miskraam te voorkomen. Een miskraam heeft vaak te maken met dingen als een ernstige afwijkingen aan het vruchtje.

Zelf een miskraam voorkomen

Er zijn maar een paar dingen die je zelf kunt doen om de kans op een miskraam te verkleinen:

 • Zorg er voor dat je niet rookt en geen alcohol of drugs gebruikt.
 • Zorg dat je een gezond gewicht hebt.
 • Je leeftijd heeft ook invloed op de kans op een miskraam! Tussen de 15-35 jaar heb je 10 % kan op een miskraam. Tussen de 35-40 jaar al 20%, tussen de 40-50 jaar zelfs 40%.

Ben je dus al goed op weg met de bovenstaande punten, dan kun je er zelf verder niets meer aan doen! Probeer het idee van een miskraam en het gevoel van falen dan ook van je af te laten glijden.

Feiten en fabels over miskramen

 • Feit: De meeste vrouwen die een miskraam krijgen, maken dit maar 1 keer mee.
 • Fabel: Stress zorgt niet voor een miskraam. Stress en spanning is niet goed voor je baby, maar wetenschappers hebben nog nooit kunnen bewijzen dat stress heeft gezorgd voor een miskraam.
 • Fabel: Ook het tillen van zware objecten kan niet zorgen voor een miskraam.
 • Feit: In 60-80% van de miskramen is het een afwijking in de chromosomen. Iets waar je zelf dus helemaal niets aan kan doen. Het vruchtje is gewoon niet genoeg ontwikkeld.
 • Fabel: Zwaar of intensief sporten zorgt ook niet voor een miskraam. Het is natuurlijk wel raadzaam wanneer je weet dat je zwanger bent risicovolle sporten niet meer te doen. Blijven sporten tijdens je zwangerschap kan juist het risico op een miskraam verlagen!
 • Feit: Ontstoken tandvlees kan het risico op een miskraam verhogen! Zorg dus goed voor je gebit en je tandvlees!
 • Fabel: Jouw gedachten en emoties kunnen ook geen miskraam veroorzaken. Dus hoe vaak je ook in je hoofd je afvraagt of je de baby wel wilt, of het wel uit komt, of waar dan ook je jezelf ongelukkig door voelt, dit kan géén miskraam veroorzaken!

Een paar cijfers over miskramen:

 • 80% van de miskramen vind plaats in de eerste 3 maanden.
 • Tussen de 15-25% van de zwangerschappen die bekend zijn eindigen in een miskraam.
 • 50% van alle zwangerschappen eindigen in een miskraam. Hierbij hoort een groot deel van de vrouwen die gewoon denken een paar dagen of een weekje later ongesteld geworden te zijn!

Bron cijfers

Tips na een miskraam

Mocht je 1 miskraam hebben, dan hoeft dat helemaal niets ernstigs te betekenen. Relax dus en probeer het gewoon nog een keer. Je kunt het uiteraard wel bespreken met je verloskundige.

In veel gevallen gebeurt een miskraam in de eerste paar weken. Vrouwen die niet zo heel erg bezig zijn met zwanger worden, en dus niet direct testen, zullen vaak gewoon denken dat ze een paar dagen later ongesteld zijn geworden. Test daarom liever niet te vroeg!

Praat over je miskraam. Een miskraam kan veel emoties oproepen. Je kunt er zelfs depressief van worden. Praat er dus over met je partner, verloskundige, huisarts of psycholoog! Ook al was je misschien nog maar een paar weken zwanger, het is oké om te rouwen om jullie kindje. Doe dat dan ook op jullie manier!

Als je durft, praat dan ook vooral met vrouwen uit je omgeving. Je zult je verbazen hoeveel vrouwen dit ook hebben meegemaakt! Van de meeste zul je het niet eens weten maar wanneer je het zelf hebt mee gemaakt praten ze er vaak veel sneller over!

2 tot 4 weken na je miskraam kun je weer een ovulatie krijgen. Je zou dan dus weer opnieuw zwanger kunnen raken. Als je er aan toe bent kun je veilig op dat moment weer zwanger raken zonder verhoogd risico op een nieuwe miskraam. Voelt het nog niet goed laat het dan vooral even rusten. Neem je tijd!

Voel je eigenlijk niet zoveel emotie of verdriet? Dat kan, er zijn vrouwen die eerst wel even schrikken van een miskraam maar dan zo de draad weer kunnen oppakken. Die hebben het gevoel dat het ze zo wel weer lukt om zwanger te raken en blijven niet lang verdrietig. Helemaal niets mis mee!

Wees voorbereid op nare opmerkingen. Mensen bedoelen het vaak niet zo maar het kan enorm ellendig overkomen als ze als reactie op jouw miskraam zeggen “Ach maar je hebt Layla nog!” of “Het is maar beter zo!”. Ze weten misschien niet zo goed hoe ze moeten reageren.

Vraag iemand om het nieuws voor jou te vertellen. Als je een miskraam hebt meegemaakt kan het in het begin misschien te pijnlijk zijn om er steeds over te moeten praten. Vraag dan iemand die dichtbij jullie staat om het nieuws aan anderen te vertellen en uit te leggen. Zo kan die persoon jullie helpen en jullie hoeven het niet zelf aan iedereen uit te leggen.

Bron afbeelding

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here