Je bent zwanger en misschien kijk je wel op tegen de kraamvisite. Of kijk je er juist naar uit. Of misschien moet je voor het eerst op kraamvisite en heb je geen idee wat de do’s of don’t zijn. Dit artikel helpt je.

Do’s en don’ts op kraamvisite

 1. Don’t: Blijf niet te lang plakken. Ook als de kraamvrouw zegt dat het niet geeft. Een uur is echt wel ontzettend lang genoeg.
 2. Do: Maak een afspraak van te voren en kom niet onaangekondigd. Baby’s hebben zo hun eigen ritme en papa en mama moeten ook veel slaap pakken.
 3. Do: Oh, en triviaal misschien: maar kom ook op de afgesproken tijd. Ook al slapen baby’s veel, er blijft meestal niet veel tijd zitten tussen voeden, verschonen omkleden, spuugopruimen, nog een keer verschonen – heel even gewoon wakker – en weer slapen. Dan begint het rondje opnieuw.
 4. Don’t: Ga niet op kraamvisite als:
  1. Ben je echt ziek, heb je griep of een andere besmettelijke ziekte? Ga dan ook zeker niet op kraamvisite.
  2. Als jij (of je kindje) verkouden of snotterig bent kun je misschien ook beter thuis blijven. Als het een prematuur kindje blijf dan zeker thuis. Overleg anders even met de ouders wat ze willen.
  3. Liever ook niet als je een koortslip hebt. Ga je wel blijf dan heel ver uit de buurt van de baby en was je handen extra extra goed.
 5. Do: Een absolute must do deze. Neem eten mee voor de kraamvrouw en de papa. Eten koken kan een enorme uitdaging zijn de eerste weken. Sommige kraamhulpen willen daar wel een handje mee helpen, maar mocht dat niet het geval zijn. Neem lekker een bak salade mee, lasagna of iets anders gemakkelijks. En het liefst met zo veel mogelijk vitaminen.
 6. Don’t: Blijf niet eten ondanks dat de kraamvrouw dit aanbied. Zie ook het vorige punt. Alles wat jij nu niet op eet, kunnen ze morgen gemakkelijk opwarmen en weer eten tussen de voedingen door.
 7. Do: Houd het rustig. Zorg dat het niet te druk wordt, het is vaak erg vermoeiend voor de kraamvrouw die niet zoveel uur achter elkaar kan slapen. Zorg dat je kindjes even uitgeraasd en gerend zijn voor je binnenkomt, of laat ze bij een opa of oma als je weet dat ze nog niet lang rustig kunnen blijven.
  Komen er te veel mensen? Ga dan gewoon iets eerder weg!
 8. Don’t: Doe niet zoveel parfum op. Of liever, helemaal geen parfum op.
 9. Do: Vraag of je ergens even mee kan helpen. Een vaatwasser uitruimen, een wasje vouwen, de sneeuwschuiven, bladeren wegvegen, bak buiten zetten, vuilnis in de bak gooien. Dat soort triviale dingen zijn echt praktisch onmogelijk de eerste dagen/weken.
 10. Don’t: Geef geen ongevraagde tips aan de kersverse ouders. Het is voor hun al moeilijk genoeg, laat het ze zelf uitvogelen. Tenzij ze om advies vragen houd jij je tips in de zak.
 11. Do: Pak zelf even wat te drinken, schenk wat in voor de kraamvrouw. En zeg nou even geen nee tegen een beschuitje, cake of andere traktatie waar ze een kilo van hebben klaar staan. Ze hebben daar hun laatste beetjes energie in gestoken, dus eet dat met een glimlach op.
 12. Do: Neem ook wat kleins mee voor de eventuele oudere kinderen. Al is het maar een kleinigheidje. Frozen koekjes, cars stickers. Gewoon even iets. Dan zijn zij ook weer even belangrijk.

Wat voor cadeau neem je mee als je op kraamvisite gaat?

Wist je dat 75% van de ouders niet blij is met het kraamcadeau wat ze krijgen? Te denken aan dat ene shirtje wat oma zo geweldig vond en jij alleen aantrekt als oma komt.

Dus als je wat wilt meenemen (het hoeft niet he!) denk dan aan de volgende dingen:

 1. Belangrijkste tip, vraag vooral aan de kraamvrouw (of de papa) wat ze graag zouden willen. En bij jij de kraamvrouw (of papa) geef dan gewoon een richtlijn van wat je wilt, als mensen iets willen meenemen. Of dat het juist niet hoeft natuurlijk, net wat je wil.
 2. Geef cadeaubonnen: Geef liever cadeaubonnen die de papa en mama later zelf kunnen besteden. Praktische winkels voor baby en verzorging gerelateerde producten: Hema, Prenatal, H&M, Babydump of bijvoorbeeld Kruidvat.
 3. Niet doen: een mega grote knuffel. Klinkt leuk maar het duurt een paar jaar voor ze er niet meer bang voor zijn.. Zijn ze er niet bang voor is het nog wel verschrikkelijk onhandig ergens op te bergen.
  Veel ouders hebben liever ook geen kleine knuffels, op gegeven moment heb je er zo veel. En wat doen ze er mee? Niet zo veel..
 4. Gepersonaliseerde producten scoren: Kersverse ouders vinden het vaak prachtig als ergens de naam van hun kindje op staat. Denk aan slabbetjes, spuugdoekjes, omslagdoeken of mutsjes. Maar ook aan boekjes, speenkoorden (check wel even of ze überhaupt een speen gebruiken, en houten speenkoorden zijn af te raden zeker voor die kleintjes..) Leuke tip ervoor is bijvoorbeeld Koterkado.nl of Hip Baby Kado.
 5. Koop ook iets (ontspannends) voor de moeder (en vader) zelf. Ze is dan nu wel moeder, maar nog steeds is ze vrouw. Een fijne gezichtscrème, of behandeling bij de schoonheidsspecialiste (mijn gezicht zat onder de puisten door de zwangerschap..). Of iets anders wat ze graag willen
 6. Luiers zijn altijd welkom, die gebruik je in de eerste tijd heel veel. Koop dan het liefste wel pampers, die zullen de meeste ouders het beste bevallen. De goedkoopste luiers vallen heel verschillend in de smaak. Met pampers zit je het safest. Oh en check even of ze niet al 3 luiertaarten hebben gehad, dan is de verrassing er een beetje af.
 7. Een mandje met verzorgingsproducten voor de baby (en/of moeder) is ook nooit weg. Bijvoorbeeld van Zwitsal of Neutral. Combineer dit misschien ook met nog meer praktische dingen als sudocreme of beptahene. Daar gaat in het begin ook veel van doorheen.
 8. Wil je een tutteldoekje/knuffeltje geven? Geef er dan liever 2 (of vertel even waar je hem kocht.).. Stel je voor dat het kindje er enorm aangehecht is geraakt en er raakt er een kwijt. En dan pas komt mama er achter dat ze nu geen zwarte neus meer hebben maar een rooie. #PANIEK
 9. Geen kleertjes in kleine maatjes (50/56), die hebben de ouders vaak zelf al en de baby’s vliegen er zo doorheen. Koop liever dingen in 62 of 68 als je kleertjes wilt kopen. Veel groter is beter om niet te doen, je kunt zover nog niet inschaten in welk seizoen je dan zit en of het kindje snel last heeft van warmte, of juist niet.
  En houd rekening met de maatschappelijk geaccepteerde kleuren voor de geslachten. Over het algemeen waarden jongens ouders roze niet zo, en meiden ouders blauw wat minder.
 10. Boekjes: Voorlezen is belangrijk voor de taalontwikkeling van de baby. Veel ouders vinden het ook leuk om te krijgen. Denk aan zachte speelboekjes waar de baby zelf mee kan spelen, of leuke boekjes van bijvoorbeeld Nijntje die ze voor kunnen lezen. Je hebt zelfs gepersonaliseerde boekjes van o.a. Nijntje!
 11. Geef een fotoshoot cadeau: Ook leuk om te geven. Voor een newborn shoot moet je vaak al van te voren reserveren, maar je kunt ook later leuke gezins foto’s laten maken. Bijvoorbeeld bij onze huisfotograaf HetFotohuisje (Mariska is echt top met die pasgeboren baby’s en werkt in en rondom Lelystad, Flevoland)

En wat zijn jou tips voor de kraamvisite? Of voor kraamcadeau’s?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here