We willen allemaal zo gezond mogelijk door het leven gaan, maar wanneer je zwanger bent is op je voeding letten natuurlijk nog net een beetje belangrijker. Je baby vraagt veel energie van je, dus het is verstandig om meer te eten dan normaal. Bovendien zijn bepaalde voedingsstoffen absoluut onmisbaar voor de groei van je baby. Maar wat kun je eten tijdens je zwangerschap en vooral: hoe eet je het meest gezond als je in verwachting bent?

1. Eet vers en onbewerkt

Het is zoals gezegd handig iets meer te eten, maar wat nog belangrijker is de kwaliteit van het eten dat je binnenkrijgt. Probeer zoveel mogelijk verse en onbewerkte producten te eten. Vermijd voedsel, sausjes en andere producten uit pakjes en zakjes – hier zit vaak een hoop rotzooi in die je lichaam geen goed doen. Maak zoveel mogelijk maaltijden zelf, zodat je ook precies weet wat er op je bord ligt.

Zin in een stukje vlees of vis? Ook dat kan. Let erop dat je vlees van goede kwaliteit kiest (bijvoorbeeld te halen bij een goede slager) of vette vis, zoals zalm, makreel, paling, haring en sardines. In vette vissen zitten bovendien cruciale bouwstoffen voor de hersenen van je kindje.

2. Eet langzame koolhydraten

Tijdens de zwangerschap kun je snelle koolhydraten – zoals brood, pasta, witte rijst en aardappels – beter vermijden. Eet in plaats daarvan langzame koolhydraten, zoals quinoa, zoete aardappel en havermout. Net zo lekker, maar veel gezonder en voedzamer. Langzame koolhydraten zorgen ervoor dat je langer een vol gevoel hebt. Heb je extra trek? Eet dan iets meer van langzame koolhydraten.

3. Drink veel water

Altijd belangrijk, maar nu al helemaal: let erop dat je genoeg drinkt. Tijdens de zwangerschap zal je gemiddeld 30 tot 50 milliliter extra vocht nodig hebben. Dit is goed voor de ontwikkeling van de baby en het aanmaken van vruchtwater. Heb je ’s ochtends vaak last van misselijkheid? Een glas water drinken als je uit bed komt doet wonderen. Zorg dat wat je gedurende de dag drinkt vooral water is, geen frisdrank of andere drankjes met grote hoeveelheden suiker.

4. Drink elke dag een groene smoothie

Naast water is het ook verstandig om elke dag een groente smoothie te drinken. Dit zorgt voor extra energie, iets wat je hard nodig zal hebben. Daarnaast is het een ware boost aan vitamines en mineralen.

5. Let op de hygiëne van je eten

Ook niet onbelangrijk: zorg ervoor dat je bacteriën tijdens de zwangerschap zo min mogelijk de kans geeft. Dit kun je doen door de producten grondig te wassen en vlees goed te doorbakken. Was ook je handen voor je gaat koken en houdt keukengerei dat in aanraking is gekomen met rauw vlees apart van groenten en andere voedingsmiddelen.

6. Zorg voor voldoende ijzer, calcium en foliumzuur

Om bloedarmoede te voorkomen tijdens de zwangerschap, is het belangrijk dat je genoeg ijzer binnenkrijgt. Dit zit bijvoorbeeld in vlees. Vitamine C bevordert de opname van ijzer, dus zorg ook dat je genoeg groenten en fruit tot je neemt. Ook calcium is van belang en dan met name voor de ontwikkelingen van botten en tanden. Dit vind je vooral in groene bladgroenten, bonen, havermout, sesamzaad, amandelen, chia zaden, lijnzaad, quinoa, vis en broccoli.
Tot slot is ook foliumzuur, oftewel vitamine B11, in extra hoeveelheid belangrijk als je in verwachting bent. Vooral de eerste weken van je zwangerschap is een extra dosis cruciaal voor de ontwikkeling van je kindje. Foliumzuur zit in groene groenten, volkoren producten, vlees en zuivel. Om echt genoeg foliumzuur binnen te krijgen, kun je ook supplementen slikken.

Gastblog door: Anita Mulderij, Voedingsdeskundige, Jasper Alblas

Bron afbeelding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here