Je bent zwanger! Een spannende en ook ontzettend leuke tijd breekt aan. Helaas geldt dat niet voor alle zwangere vrouwen: je kan ongewenst zwanger zijn. Er zijn uitzonderingen waarbij vrouwen of hun partners zich niet in staat voelen hun baby zelf te verzorgen en op te voeden en waarbij vrouwen eigenlijk geen andere mogelijkheid zien dan hun baby af te staan.

Mogelijkheden bij een ongewenste zwangerschap

Een ongewenste zwangerschap brengt een hoop emotie met zich mee, wat zijn de keuzes die je kunt maken?

 • Zwangerschap doorzetten: mogelijkheden zoeken om je bijvoorbeeld te laten ondersteunen door ouders, of bijvoorbeeld tienermoederhuizen.
 • Adoptie: de FIOM heeft daar goede informatie over
 • Zwangerschap afbreken: Morning afterpil, abortus
 • Op een veilige manier ter vondeling leggen via De Beschermde Wieg.

Je kindje ter vondeling leggen, op een veilige manier

Helaas is het de laatste tijd vaak in de media dat moeders een andere keuze maken: het kindje wordt te vondeling gelegd. Sommige moeders denken het kindje ‘veilig’ in een park onder te brengen, op een plek waar vaak mensen voorbij komen. Maar helaas is het voor veel kindjes dan toch te laat.

De keuze wordt vaak gemaakt door wanhoop, angst, paniek en schaamte. De emoties zijn te groot. In deze radeloosheid kan iemand een keuze maken waar een leven lang spijt en verdriet op kan volgen. Daarom is het belangrijk dat deze vrouwen weten dat er hulp is! Is er een alternatief voor het te vondeling leggen van je kindje?

24 uur per dag (anoniem) bereikbaar

De Beschermde Wieg heeft een hulplijn waar ongewenst zwangere vrouwen 7 dagen per week en 24 uur per dag terecht kunnen voor alle vragen. Uiteraard altijd anoniem. Om de drempel nog lager te maken heeft de Beschermde Wieg zelfs een chatfunctie op internet. Bel 0800-6005 of ga naar www.beschermdewieg.nl.

Een warm bedje voor je kindje

Als een ongewenst zwangere vrouw echt geen kant op kan en besloten heeft om illegaal afstand te doen, kan dit ook op een veilige manier. Ze kan ervoor kiezen om het kindje in een speciaal kamertje te leggen in Papendrecht (Westkil 42) of Groningen (Palembangstraat t.o. nr. 46/48). Hoe gaat dit in zijn werk?

 • Je brengt je kindje naar een van bovenstaande adressen.
 • Je kan zelf de deur openen en de kamer ingaan.
 • In de kamer staan een ledikant en een stoel, zodat je even kan bijkomen.
 • Op een poster staan vier stappen die je kunt nemen. Neem rustig de tijd om deze te lezen.
 • Links naast de poster vind je een intercom. Wanneer je hierop drukt komt de ‘moeder’ van de Beschermde Wieg naar je toe. Je hoeft je naam niet te zeggen als je dat niet wil en alles wat je zegt is vertrouwelijk!
 • In het bedje ligt een formulier waarop je jouw gegevens kan achterlaten. Dit is voor je kindje belangrijk, zodat hij/zij later weet wie zijn/haar moeder is. Deze gegevens worden door de Beschermde Wieg nooit aan anderen doorgegeven en worden veilig achter slot en grendel bewaard.
 • In het bedje ligt ook een brief die je meeneemt. In deze brief staat belangrijke informatie, lees deze goed door als je bijvoorbeeld weer thuis bent. Het is namelijk belangrijk dat ook jij geholpen wordt als je dat zou willen.
 • Als je het kamertje verlaat zonder iemand gesproken te hebben, weet dan dat de moeders van de Beschermde Wieg je kindje warm en liefdevol zullen opvangen. Je kindje wordt direct naar het ziekenhuis gebracht voor medische controle, en daarna opgevangen in een liefdevol pleeggezin.

Meer bekendheid voor de Beschermde Wieg

Omdat veel aanstaande, wanhopige moeders nog niet afweten van deze mogelijkheid, gebeurt het nog te vaak dat een kindje te vondeling wordt gelegd, of nog erger, wordt gedood. Geef elk kindje de kans op een warm wiegje.

DELEN
Vorig artikelZwanger worden? Hoe wat en waar?
Volgend artikelHet gevaar van kleine losse draadjes of haren
Samen met Fokke van Velzen maak ik deel uit van team LIJV; www.lekkerinjevel.nl. Als gedreven enthousiasteling vind ik het een voorrecht mensen te mogen helpen! Aan de hand van een persoonlijk plan op maat helpen wij jou de fitte versie van jezelf te worden. Wil jij ook fitter worden? Afslanken of gewoon lekkerder in je vel zitten? Doe dan een gratis intake bij ons. Daarnaast ben ik actief voor de Beschermde wieg, deze ondersteund vrouwen die ongewenst zwanger zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here