Heb je ze wel eens gezien? Die vrouwen die “even” gaan bevallen. En nog geen 2 minuten na hun bevalling zien er eruit alsof er niets gebeurt is. Make-up prachtig op, haren niet in de knoop maar netjes gestijld. Nageltjes gelakt. Ja. Natuurlijk. Zo gaat dat in het echt ook. Of niet (bij mij in ieder geval niet…) Maar met deze tips kom je er misschien net even wat fijner doorheen 🙂

Angst voor je bevalling

Zeker als het je eerste is ben je misschien wel doodsbang voor je bevalling. Of misschien juist omdat het je tweede is (en bij de eerste verliep het niet zo soepel) kan je een hoop angst voelen. Wat kun je doen bij angst voor je bevalling?

  • Praat over je angsten, met je verloskundige, partner of misschien een goede vriendin of moeder.
  • Ga op zoek naar een doula of bevallingscoach om je bij te staan tijdens de bevalling. Die hebben veel ervaring en hebben de tijd om je rustig bij te staan.
  • Ben je bang voor de pijn? Misschien helpt zwangerschapsyoga je dan! Tijdens je bevalling is het belangrijk om te kunnen ontspannen, doe je dat niet krijg je meer pijn én vordert de ontsluiting niet zo goed. Met zwangerschapsyoga krijg je veel handvatten om te kunnen ontspannen tijdens je bevalling.
  • Een gewone zwangerschapscursus kan je ook goed helpen bij ademhalingstechnieken en ontspanningsoefeningen, maar het moet natuurlijk maar net bij je passen.
  • Bang om te poepen tijdens de bevalling? Het is zeer waarschijnlijk dat het je gebeurt (ook al is het maar een klein beetje), maar weetje? Ze halen het vaak zo snel weg dat je het misschien niet eens door hebt. En ze doen het vaker, dus schaam je vooral niet!
  • Bang om het ziekenhuis niet te halen als het nodig is? De meeste bevallingen duren erg lang en zijn niet met een half uurtje gepiept. Natuurlijk zijn dat wel uitzonderingen op maar zeer waarschijnlijk ben je prima op tijd. Neemt niet weg dat die rit mét weeën naar het ziekenhuis niet prettig is, ik had het “geluk” ingeleid te worden in het ziekenhuis dus ik was er al lekker.
  • Vermijd “horrorstories”. Zeg je vriendinnen, (schoon)moeder en anderen dat ze vooral niet hun horror bevallingen aan je vertellen. Die ervaringen kunnen onbewust in je hoofd blijven spoken en zo de intensiteit van de pijn tijdens de bevalling verhogen. Zap ook gerust weg bij bevallingen op de TV, sluit jezelf lekker af voor alle ellende.
  • Ongeschoren bevallen? Ben je elke dag panisch alles aan het bijwerken zodat je niet met ongeschoren benen of bikinilijn moet bevallen? Laat het los! Lukt het niet meer om het zelf te doen? Vraag je partner. Moet je bevallen met harige benen? Het zij zo, je bent niet de eerste die ze zien zo!
  • Als je weeën zijn begonnen, zoek dan vooral afleiding want het kan nog wel eens heel lang duren. Meestal voelt het fijn om te bewegen, maar als je liever iets zittend of liggend wil doen, kan dat natuurlijk ook. Probeer waar jij je prettig bij voelt.
  • Zijn je weeën al begonnen? Neem dan geen zware maaltijd meer maar eet lichte kleine snacks. Anders heb je er kans op dat die zo met de bevalling keihard retour komen.

Hoe kun je je nog meer voorbereiden op je bevalling?

Naast de eerder genoemde zwangerschapsyoga en andere zwangerschapscursussen, wat kun je nog meer doen om de bevalling beter te laten verlopen?

Blijf zo veel mogelijk bewegen

De belangrijkste tip is denk ik blijf bewegen. Niet gevaarlijke sporten kun je vaak wel (bijna) tot het einde volhouden. En ga anders er op uit om te wandelen.

Je kunt het ook doen zoals deze mama:

(zo fanatiek ben ik zelfs niet eens zonder baby… :P)

Als je voor je zwangerschap een bepaalde sport deed kun je die prima volhouden. Begin tijdens je zwangerschap niet fanatiek aan een nieuwe (zware) sport. Houd je dan bij de rustige dingen als zwemmen of yoga. Doe andere nieuwe sporten onder goede professionele begeleiding als je die wilt starten tijdens je zwangerschap.

Lees je in op de mogelijkheden

Lees bijvoorbeeld eens artikelen over:

En maak misschien even een “cheatsheet” voor je man. Met telefoonnummer van de verloskundige, maar ook wanneer hij de verloskundige moet bellen. Of misschien de belangrijkste delen uit je geboorteplan zodat hij je daarmee kan helpen als je niet meer zo helder bent 🙂

Bron afbeelding