Jullie gaan ervoor, kijken of jullie zwanger kunnen raken. Wat komt er allemaal bij kijken en wat is nuttige informatie?

Menstruatiecyclus

Belangrijke weetjes over de cyclus:

 • De cyclus is bij iedere vrouw verschillend, en niet bij alle vrouwen is het erg regelmatig.
 • Gemiddeld duurt je cyclus 21 tot 35 dagen.
 • Als je net stopt met anticonceptie middelen zoals de pil kan het wel een flinke tijd duren voor je ongesteld wordt, en voor er dus een eisprong is. Maar, je kan ook al zwanger zijn vóór je ongesteld wordt, de eisprong vind namelijk 2 weken daar voor plaats en ben je dus al vruchtbaar!
 • Als je cyclus korter duurt dan 3 weken is het lastiger om zwanger te raken. Vaak is dan de tijd tussen de eisprong en menstruatie te kort waardoor een bevrucht eitje niet genoeg tijd heeft om in te nestelen, of er is helemaal geen eisprong.
 • Is je cyclus al een paar keer korter dan 3 weken of langer dan 6 weken geweest? Neem dan eens contact op met je huisarts. Je hebt dan namelijk misschien géén eisprong.
 • De eisprong vindt meestal plaats tussen de 12 en 16 dagen voor je ongesteld moet worden. De tijd na de eisprong varieert niet vaak, de tijd er voor kan 2 weken zijn, maar ook 3 of 4 weken.

Tips om zwanger te worden

De belangrijkste tips die natuurlijk vaak genoemd worden zijn inkoppertjes, drink geen alcohol, eet en drink gezond, rook niet, gebruik geen drugs, kortom zorg voor een gezond leven in het algemeen.

 • Het advies over gezond leven geldt niet alleen voor vrouwen, maar zeker ook voor de man. Ongezond leven kan een behoorlijke invloed hebben op de hoeveelheid en activiteit van de zaadjes. En dus op de kans van slagen!
 • Vaak seks hebben? Niet te vaak: hoe vaker je seks hebt hoe minder zaadcellen er in het sperma zitten, en heb je dus minder kans van slagen.
 • Wil je weten wanneer je jouw eisprong hebt, en dus het beste kunt vrijen? Maak dan gebruik van ovulatietesten. Zo kun je zien wanneer je écht vruchtbaar bent.
 • Je kunt je eisprong ook proberen te vinden door te gaan temperaturen, vaak is dit wel wat lastiger en moet je aardige discipline hebben om dit vol te houden.

Nog meer tips en tricks om zwanger te worden vind je hier!

Ben ik zwanger??

De enige manier om vast te stellen of je zwanger bent is door een zwangerschapstest!

Wist je dat?

 • Veel zwangerschappen lopen in de eerste twee weken (dan ben je 3-4 weken zwanger) uit in een miskraam. Vroege zwangerschapstesten zeggen daarom niet altijd veel want de kans is aanwezig dat het als nog mis gaat.
 • De een heeft veel kwaaltjes, de ander geen. Een kwaaltje zegt niets of je zwanger bent of niet, vaak juist omdat je het zo graag wilt voel je van alles wat je anders nooit voelde omdat je er niet op lette.

Wanneer kan ik een zwangerschapstest doen?

Normaal gesproken zou je een zwangerschapstest pas moeten doen op de dag dat je ongesteld moet worden.
Er zijn ‘gevoelige’ testen op de markt waarmee je voor je NOD (Niet Ongesteld Dag) kan zien of je zwanger bent. Dit is alleen af te raden want veel zwangerschappen lopen als nog mis in die eerste tijd tot je NOD en zo ben je blij met een dooie mus.

Tips bij het doen van een test:

 • Doe de test het liefste s ochtends met de eerste urine (ochtendurine). Die urine is geconcentreerder dan overdag en is makkelijker het hormoon hcg in vast te stellen.
 • Positief is positief. Het is niet mogelijk om vals positief te testen hoe licht de streep ook is een streep is een streep.
 • Vals negatief is wel mogelijk: de urine is niet geconctreerd genoeg, je hcg is nog niet hoog genoeg, de test is niet zo gevoelig.

 

Wanneer is de zwangerschapstest positief?

Zoals ik net al schreef: een streep is echt een streep. Het kan natuurlijk wel zo zijn dat je nog een miskraam krijgt: zeker in de eerste weken is dat risico behoorlijk aanwezig.

Als je een streep hebt mogen waarnemen dan weet je in ieder geval dat jij en je partner zwanger kunnen worden! Dat is al goed nieuws op zich.

Positieve zwangerschapstesten

Als het niet lukt..

Helaas maar waar, bij veel stellen lukt het niet om zomaar even zwanger te worden. Over het algemeen als je na een jaar nog niet zwanger bent kan er sprake zijn van een probleem. Het kan zijn dat je gewoon pech hebt, maar het kan ook zijn dat er iets anders aan de hand is.

De man kan bijvoorbeeld niet genoeg actieve zaadcellen hebben, of jij niet voldoende eitjes. Of er is iets waarom de eitjes niet kunnen innestelen. Er zijn dan nog een legio aan behandelingen mogelijk zoals IVF, IUI of hormoon behandelingen. Meer weten over als het niet lukt om zwanger te worden?

Zwanger, en nu?

De eerste tijd is een spannende tijd, een deel van de zwangerschappen loopt helaas in de eerste 12 weken uit in een miskraam.  Je kunt zodra je weet dat je zwanger belt wel direct de verloskundige bellen voor een eerste afspraak, maar vaak vindt deze pas plaatst tussen de 8 en de 10 weken.

Wat kun je verwachten bij de eerste afspraak met de verloskundige?

 • Vragen, zoals eerste dag van je laatste ongesteldheid, hoe regelmatig je ongesteld was, of en wanneer je gestopt bent met anticonceptie, en ze kunnen ook al vragen stellen over je medische achtergrond (ziekten in de familie bijvoorbeeld).
 • Het hartje zal nog niet te horen zijn de eerste keer dat je bij de VK komt. Als er verder nog geen complicaties zijn zal er ook geen inwendig onderzoek gedaan hoeven worden.
 • De verloskundige zal je bloeddruk op nemen en naar je gewicht vragen zodat ze in de loop van de zwangerschap daar aan kunnen zien of alles goed gaat.
 • Bij de eerste afspraak kan er ook al bloed worden afgenomen, of je krijgt een verwijzing naar het laboratorium. Dit doen ze om te kijken welke bloedgroep je hebt, je bloedsuikerspiegel controleren, of je anti-stoffen tegen bepaalde bloedgroepen of misschien bloedarmoede hebt.

Wanneer krijg je de eerste echo?

Over het algemeen krijg je de eerste echo tussen de 10-12 weken. In sommige gevallen kan de verloskundige (of de gynaecoloog als je daar onder behandeling staat) besluiten om een echo eerder te doen:

 • Om medische redenen bijvoorbeeld eerder mis gelopen zwangerschappen.
 • Wanneer de duur van de zwangerschap totaal onduidelijk is.

Inwendige of uitwendige echo?

Wanneer de zwangerschapsduur nog erg kort is wordt er vaak gekozen voor een inwendige echo omdat met een uitwendige echo het niet goed te zien is. Maar het kan bijvoorbeeld ook zijn dat je baarmoeder nog verstopt ligt. De verloskundige zal als het goed is van te voren aangeven als het gaat om een inwendige of uitwendige echo gaat. Bij een uitwendige echo is het namelijk handig om een volle blaas te hebben, terwijl je bij een inwendige echo juist een lege blaas moet hebben.

DELEN
Vorig artikelOntwikkeling baby 2 maanden
Volgend artikelOngewenst zwanger; wat nu?
Leuk dat je mijn artikel(en) leest! Ik ben opvoedcoach en sinds 2012 moeder van een prachtige dochter. Ik merkte hoe niet praktisch de meeste informatie online is wat betreft kinderen en opvoeding, daarom ben ik hiermee begonnen :). Heb je vragen? Stel ze gerust!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here